Τέλειες ταινίες μικρού μήκους για να δεις στις πλατφόρμες

Μικρά… σφηνάκια έβδομης τέχνης κερνάνε το Cinobo, το Netflix και το Disney+, για να ανακαλύψουμε ξανά τη μαγεία του μικρού μήκους.

Τέλειες ταινίες μικρού μήκους για να δεις στις πλατφόρμες

Δεν είναι ότι δεν έχουμε κάθε μέρα ένα δίωρο να αφιερώσουμε σε μια καλή ταινία. Είναι μερικές φορές και αυτό, δηλαδή, αλλά είναι κυρίως κάτι άλλο: Ότι οι μικρού μήκους ταινίες είναι ένας ολόκληρος κόσμος μόνες τους, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που ένα διήγημα έχει μια άλλη, διαφορετική, ολόδική του μαγεία σε σχέση με ένα μυθιστόρημα. Κι αν δεν μας πιστεύεις, οι μικρού μήκους ταινίες που ακολουθούν θα σε πείσουν.

Αγόρια στο Ντους
9 λεπτά | Στο Cinobo

Η πολυβραβευμένη ταινία μικρού μήκους από τη Σουηδία που έκανε χαμό πέρυσι στην Ελλάδα για όλους τους λάθους λόγους, εξερευνά γενναία τις νόρμες της αρρενωπότητας και χρησιμοποιείται καθημερινά σε εκπαιδευτικές πλατφόρμες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η υπόθεση έχει ως εξής: Μετά από έναν έντονο αγώνα προπόνησης με την ομάδα, οι δωδεκάχρονοι Βίγκο και Νοέλ επιστρέφουν στο σπίτι και τσεκάρουν ο ένας τα όρια και την αρρενωπότητα του άλλου. Το βίαιο σταμάτημα ενός αθώου παιχνιδιού φέρνει στο προσκήνιο το ερώτημα τι επιτρέπεται και τι όχι σε μια ανδρική φιλία.

Τσουλάκια
29 λεπτά | Στο Cinobo

Πολύχρωμη, αστεία και ορμητικά ειλικρινής ιστορία ενηλικίωσης για δύο εκ διαμέτρου αντίθετες αδερφές και τις αποφάσεις που καλούνται να πάρουν στη διάρκεια μιας νύχτας. Η ταινία της Δέσποινας Μαυρίδου που βραβεύτηκε ως καλύτερη σπουδαστική ταινία του 2022, μιλά για κάθε είδους ανθρώπινη σύνδεση -βασικό εργαλείο επιβίωσης σε έναν τρομακτικό κόσμο.

Στη σύνοψη διαβάζουμε τα εξής: Η Μάτι, δεκαέξι χρονών, είναι αφελής, αξιαγάπητη και αυθόρμητη, με μια διακαή ανάγκη να ζήσει το ρομαντικό όνειρο μιας φθηνής σαπουνόπερας. Η μεγαλύτερη αδερφή της, Θέμη, αναγκασμένη σε μια πρόωρη ενηλικίωση, πρέπει να κλείσει ένα καθυστερημένο χρέος. Απελπισμένες να βρουν χρήματα, η καθεμιά θα ξεκινήσει το δικό της ταξίδι και θα έρθουν αντιμέτωπες με ένα τραυματικό παρελθόν, μια ενοχλητική πραγματικότητα και κυρίως τη δυσκολία τού να συντηρήσεις με νύχια και με δόντια μια οικογένεια.

Third Kind
32 λεπτά | Στο Cinobo

Τα δύο πράγματα που δεν κάνει το ελληνικό σινεμά, επιστημονική φαντασία και μικρού μήκους ταινία, επιχειρεί εδώ ο Γιώργος Ζώης, και αποθεώνεται μεταξύ άλλων από τον Μπάρι Τζένκινς του «Moonlight». Το ευφυές εύρημα της ταινίας που κλείνει το μάτι στην ιστορία της επιστημονικής φαντασίας, συνδέοντάς την με την επικαιρότητα, θα σε αφήσει με ένα χαμόγελο στο τέλος της.

Η υπόθεση έχει ως εξής: Η Γη έχει εγκαταλειφθεί και το ανθρώπινο είδος έχει αναζητήσει καταφύγιο στο διάστημα. Τρεις αρχαιολόγοι του μέλλοντος επιστρέφουν, για να αναζητήσουν την πηγή ενός μυστηριώδους πεντάτονου σήματος που εκπέμπεται από την Γη.

Η Υπέροχη Ιστορία του Χένρι Σούγκαρ
39 λεπτά | Στο Netflix

Αν παρακολουθείς τα κινηματογραφικά νέα, αποκλείεται να μην πήρε πριν από λίγους καιρό το αυτί σου τα ευχάριστα, για τις τέσσερις μικρού μήκους ταινίες του Wes Anderson, που θα έρχονταν αποκλειστικά –και απευθείας– στο Netflix. Η πρώτη από αυτές, η Υπέροχη Ιστορία του Χένρι Σούγκαρ, βασίζεται στην ομώνυμη ιστορία του μέγα παραμυθά Ρόαλντ Νταλ, και αφηγείται (με τις απολαυστικές συμμετρίες και τα καλειδοσκοπικά χρώματα στα οποία μας έχει συνηθίσει ο σκηνοθέτης) την ιστορία του πλούσιου άνδρα που θέλει να μάθει την τέχνη της εξαπάτησης στον τζόγο… και μέσα σε αυτήν, την ιστορία του βιβλίου που τον ενέπνευσε. Πρωταγωνιστούν οι Benedict Cumberbutch και Ralph Fiennes.

Δυο εντελώς ξένοι
32 λεπτά | Στο Netflix

Βραβευμένη με Όσκαρ μικρού μήκους ταινία του 2020, στην οποία ακούγεται η ατάκα «δεν μπορώ να αναπνεύσω» του 43χρονου Αφροαμερικανού Έρικ Γκάρνερ, που δολοφονήθηκε το 2014 από αστυνομικό στη Νέα Υόρκη. Σε περίπτωση που δεν το μάντεψες, η ταινία μιλά για την αστυνομική βία με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι μαύροι της Αμερικής, μέσα από το εύγλωττο εύρημα της επανάληψης α λα μέρα της μαρμότας: Ο πρωταγωνιστής μας κολλά σε μια χρονική λούπα και ζει ξανά και ξανά την χειρότερη μέρα της ζωής του –εκείνη στην οποία ενεπλάκη σε έναν μοιραίο καυγά με αστυνομικό. Σκηνοθετούν οι Travon Free και Martin Desmond Roe, και πρωταγωνιστούν οι Joey Bada$$, Andrew Howard και Zaria.

Αν Συμβεί Κάτι, Σας Αγαπώ
12 λεπτά | Στο Netflix

Άλλο ένα οσκαρικό διαμαντάκι στο Netflix, αυτό το σπαρακτικό animation έχει για πρωταγωνιστές του δύο γονείς που θρηνούν τον χαμό του παιδιού τους μετά από ένα μακελειό στο σχολείο. Το συναισθηματικό κενό, οι εναλλαγές από το σοκ στην θλίψη και από εκεί στον θυμό και την απόγνωση αποτυπώνονται σε ένα εκπληκτικό ασπρόμαυρο σκίτσο που λέει τόσα πολλά χωρίς να λέει με λόγια τίποτα. Ένα μικρό, σπαρακτικό αριστούργημα σε σενάριο και σκηνοθεσία Michael Govier και Will McCormack.

Da Yie
20 λεπτά | Στο Disney+

Από την Γκάνα με αγάπη έρχεται η συγκλονιστική, χιλιοβραβευμένη ταινία του Anthony Nti, με ήρωες δύο παιδιά, την Matilda και τον Prince, τα οποία ένας άγνωστος θα πάρει μαζί του σε ένα ταξίδι που θα τους αλλάξει για πάντα τη ζωή. Ένα κινηματογραφικό ταξίδι στις ακτές της Γκάνα, που μπλέκει περιπέτεια, γκάνγκστερ και… ενηλικίωση σε ένα εκρηκτικό μείγμα που απέσπασε συνολικά 120 βραβεία στα φεστιβάλ του πλανήτη.

Piper
6 λεπτά | Στο Disney+

Η ταινία που χάρισε στην Pixar άλλο ένα από τα πολλά Όσκαρ της, αυτό του καλύτερης μικρού μήκους animation για το 2016, αφηγείται την ιστορία της Piper, μιας μικρής σουρλίνας (ενός πουλιού με την επιστημονική ονομασία ποταμότρυγγας, sandpiper στα αγγλικά) που μαθαίνει να ξεπερνά τον φόβο της για το νερό, καθώς αναζητά απεγνωσμένα τροφή στην άμμο. Το γλυκύτατο ταινιάκι προβλήθηκε το 2016 στους κινηματογράφους, μαζί με το Finding Dory. Η σκηνοθεσία είναι του Alan Barillaro.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v