Γιατί χρειαζόμαστε την βιταμίνη D και τον χειμώνα

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη και τον χειμώνα. Ίσως και περισσότερο συγκριτικά με το καλοκαίρι. Γιατί όμως;

Γιατί χρειαζόμαστε την βιταμίνη D και τον χειμώνα

Ο χειμώνας είναι εδώ ο κίνδυνος λοιμώξεων το ίδιο.

Η βιταμίνη D, η οποία παράγεται στο δέρμα μας μετά την έκθεση στο ηλιακό φως και βρίσκεται επίσης στα λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, τόνος και σαρδέλες), τα μανιτάρια και τα ενισχυμένα γαλακτοκομικά και μη γαλακτοκομικά υποκατάστατα, είναι απαραίτητη μεταξύ άλλων και για την προστασία από τις λοιμώξεις οι οποίες καραδοκούν.

Η… ειρωνεία είναι ότι αυτήν την περίοδο, που χρειαζόμαστε περισσότερο τη βιταμίνη D, οι περισσότεροι δεν λαμβάνουμε αρκετή ποσότητα αφού δεν βγαίνουμε τόσο συχνά έξω.

Η βιταμίνη D ονομάζεται «βιταμίνη του ήλιου», αφού παράγεται στο δέρμα μετά την έκθεση στον ήλιο και συγκεκριμένα στις ακτίνες UVB. Ναι, αυτές που προκαλούν ηλιακό έγκαυμα παράγουν επίσης βιταμίνη D.

Το αντηλιακό, το σκούρο δέρμα, τα ρούχα και το μειωμένο φως της ημέρας τους χειμερινούς μήνες μειώνουν την ικανότητα του δέρματος να παράγει βιταμίνη D. Τα περισσότερα υγιή άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα μπορούν συνήθως να παράγουν αρκετή βιταμίνη D κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού εκθέτοντας το πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια τους στο φως του ήλιου για περίπου πέντε έως 10 λεπτά πολλές φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του μεσημεριού, όταν ο ήλιος είναι πιο ψηλά και οι ακτίνες UVB είναι πιο ισχυρές.

Πόση όμως χρειαζόμαστε από τη διατροφή;

Ορισμένοι οργανισμοί υγείας, συνιστούν από 200 IU την ημέρα έως 2.000 IU την ημέρα. Στις ΗΠΑ, τα Ινστιτούτα Ιατρικής συνιστούν 600-800 IU την ημέρα για ενήλικες, ενώ η Ενδοκρινική Εταιρεία  των ΗΠΑ αναφέρει ότι η βέλτιστη κατάσταση της βιταμίνης D μπορεί να απαιτεί 1500-2.000 IU την ημέρα.

Το χειμώνα, οι άνθρωποι έχουν μειωμένη ικανότητα να παράγουν βιταμίνη D όταν βγαίνουν έξω, επομένως ποσότητες τουλάχιστον 600 IU ημερησίως βιταμίνης D από τρόφιμα ή συμπληρώματα θα βοηθούσαν στη διατήρηση της κατάστασης της βιταμίνης D στα καλοκαιρινά επίπεδα.

Προσοχή όμως.

Όμως, όπως πολλά πράγματα, η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης D μπορεί να είναι επιβλαβής. Η τοξικότητα της βιταμίνης D δεν προκύπτει από τον πολύ ήλιο ή το φαγητό. Λόγω του κινδύνου καρκίνου του δέρματος, οι δερματολόγοι και άλλοι επαγγελματίες υγείας δεν συνιστούν την έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία για την ενίσχυση της βιταμίνης D. Αντίθετα, προτείνουν συμπληρώματα. Αλλά η τοξικότητα της βιταμίνης D ελλοχεύει.

Οι ειδικοί που καθορίζουν τις εθνικές προσλήψεις βιταμίνης D για τις ΗΠΑ συνιστούν στα ενήλικα άτομα να λαμβάνουν όχι παραπάνω από 4.000 IU βιταμίνης D την ημέρα για να αποφύγουν τις τοξικές παρενέργειες. Η βιταμίνη D βοηθά να απορροφήσουμε το ασβέστιο από τη διατροφή, αλλά όταν είναι πολύ υψηλή, τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα αυξάνονται και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική νόσο.

Σε κάθε περίπτωση, καταναλώνοντας περισσότερη βιταμίνη D κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα μικρόβια του εντέρου είναι πιο υγιή και είμαστε πιο ανθεκτικοί σε μολύνσεις και φλεγμονές όλο το χρόνο.

Με πληροφορίες από The Conversation 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v