Τελικά, υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;

Πώς μιλάμε στο παιδί για τον Άγιο των ημερών; Το αφήνουμε να ανακαλύψει την αλήθεια, ή τον απομυθοποιούμε στα μάτια του;

Τελικά, υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;

Μαμά, μπαμπά υπάρχει Άγιος Βασίλης;

Ο αγαπημένος άγιος των παιδιών με την κοιλίτσα και την μακριά λευκή γενειάδα, αποτελεί ανεξίτηλη εικόνα στις αναμνήσεις όλων μας. Τα παιδιά μαγεύονται με τη μορφή του, και τον περιμένουν κάθε χρόνο με την ίδια ανυπομονησία.

Η φαντασία και το εξωπραγματικό στοιχείο που φέρνει μαζί του, αποτελεί κομμάτι της φυσιολογικής τους ανάπτυξης, αλλά και μηχανισμό άμυνας σε δύσκολους καιρούς. Πώς τους μιλάμε όμως για αυτόν;

Τα αφήνουμε μόνα τους να ανακαλύψουν την αλήθεια, ή τον απομυθοποιούμε στα μάτια τους και τα προσγειώνουμε στην πραγματικότητα;

«Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεται να τους αποκαλύψουμε την αλήθεια, όπως δεν χρειάζεται να τους μιλήσουμε για τις δήθεν μάγισσες, τις νεράιδες και τους λύκους των παραμυθιών. Για τα μικρά παιδιά ο Άγιος Βασίλης υπάρχει, και γι’ αυτό ενισχύουμε τη φαντασία τους, χωρίς να την πληγώνουμε», αναφέρει σχετικά ο κ. Δημήτρης Κούκης, Παιδοψυχολόγος.

Τα αφήνουμε λοιπόν να κάνουν όνειρα χωρίς να τα γκρεμίζουμε και τους δίνουμε την δυνατότητα ελεύθερα να βιώσουν το πνεύμα των Χριστουγέννων.

«Μοιραζόμαστε μαζί τους όμορφες στιγμές και δικές μας παιδικές αναμνήσεις. Μιλάμε μεταξύ μας και τα ενθαρρύνουμε να μας πουν εκείνα τι πιστεύουν και τι περιμένουν. Τα προτρέπουμε να στείλουν το γράμμα τους στον Άγιο και την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς τοποθετούμε μαζί το γάλα και τα γλυκά κάτω από το δέντρο για να τον ευχαριστήσουμε», προσθέτει.

Μάλιστα, η μορφή του Αγίου ενισχύει τους δεσμούς και το πνεύμα  του ανθρωπισμού στοιχεία σημαντικά για την πορεία τη στάση του στην ενήλικη ζωή τους.

Κι αν κάποιος φίλος τους αποκαλύψει την αλήθεια κι αρχίσουν οι ερωτήσεις που δηλώνουν αμφισβήτηση;

Τότε σύμφωνα με τον κ. Κούκη τους λέμε πως, για όποιον πιστεύει,  ο Άγιος Βασίλης υπάρχει.

Σίγουρα η διατήρηση του μύθου του Αϊ Βασίλη κάποια στιγμή θα καταρριφθεί, όταν όμως το παιδί φτάσει στο κατάλληλο αναπτυξιακό επίπεδο.

«Ας μην τα προσγειώσουμε λοιπόν νωρίτερα στην άχρωμη πραγματικότητα», καταλήγει.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v