Κατασκευασμένα Συμφέροντα: Θέατρο 24 καρατίων στο Τέχνης

Τα Κατασκευασμένα Συμφέροντα, μια γρήγορη κωμωδία σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, ανεβαίνει στο Τέχνης και διεκδικεί μια θέση στις κορυφαίες παραστάσεις της χρονιάς.  

Κατασκευασμένα Συμφέροντα: Θέατρο 24 καρατίων στο Τέχνης

Οι μεγάλες θεατρικές παραγωγές μάς κάνουν πολλές φορές και ξεχνάμε πόσο λίγα πράγματα αρκούν για να κάνει κάποιος ποιοτικό θέατρο.

Τα Κατασκευασμένα Συμφέροντα σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού που ανεβαίνει στο θέατρο Τέχνης είναι μια γρήγορη κωμωδία φτιαγμένη από την παράδοση της Κομέντια ντε λ’ άρτε. Θυμίζει ένα ολοζώντανο θέατρο δρόμου φτιαγμένο με αμεσότητα και μπρίο.   

Ωστόσο τα Κατασκευασμένη Συμφέροντα δεν είναι μια «λαϊκή» παράσταση. Είναι μια παράσταση με υλικά από την ιστορία του θεάτρου, φτιαγμένη με αυτό που ένας μηχανικός θα έλεγε «εμφανή σκελετό»: δείχνει τον τρόπο με τον οποίο φτιάχτηκε, δεν κρύβεται πίσω από την πλοκή, και με σκηνοθετική τόλμη και άνεση αναδεικνύει το λαμπερό κείμενο που έγραψε στις αρχές του 20ου αιώνα ο ισπανός νομπελίστας Χαθίντο Μπεναβέντε.

Η ρετροσπεκτίβα στη μεσαιωνική θεατρική παράδοση είναι προσεκτικά χτισμένη πρώτα από όλους από τον συγγραφέα της. Δύο απατεώνες εμφανίζονται σε μια πόλη χωρίς κανένα περιουσιακό στοιχείο εκτός από τα ακριβά τους ρούχα- «το παν είναι η εμφάνιση» λέει με αυτοπεποίθηση ο ένας εκ των δύο. Πείθουν όλη την πόλη ότι έχει συμφέρον να προωθήσει τις δικές τους υποθέσεις και αναρριχώνται στην κοινωνική της ιεραρχία πουλώντας «αέρα». Ο έρωτας θα ξεσκεπάσει το κόλπο τους και θα δώσει το δικό του τέλος σε αυτή την περιπέτεια εξαπάτησης.

Ο Γ. Καλαβριανός όχι μόνο εξυπηρετεί την πρόθεση του κειμένου, αλλά ως ολοκληρωμένος δημιουργός προσθέτει και τη δική του ματιά στο πως μπορεί να γίνει σύγχρονη μια μεσαιωνική θεατρική φόρμα. Η φάρσα οικοδομείται με γρήγορο ρυθμό και μπουρλέσκ κινησιολογία. Παρά τα στοιχεία της λαϊκής απεύθυνσης, το χιούμορ που αναδύεται από τα Κατασκευασμένα Συμφέροντα του Γ, Καλαβριανού είναι εκλεπτυσμένο· δεν αγχώνεται να προκαλέσει γέλιο και για αυτό δεν το εκβιάζει.  

Έτσι είχε συμβεί και στην Μήδεια του Μποστ, την οποία ο Καλαβριανός είχε μετατρέψει το καλοκαίρι του 2022 σε μια απολαυστική παράσταση- γεγονός που δείχνει ότι η κωμωδία τον ελκύει και του ταιριάζει.

Στα Κατασκευασμένα Συμφέροντα οι ηθοποιοί είναι αποκλειστικά γυναίκες- έξι τον αριθμό- που εναλλάσσονται σε δεκαέξι συνολικά ρόλους, με τις «μεταμορφώσεις» να στηρίζονται στις υποκριτικές δεξιότητες και τις σκηνοθετικές οδηγίες, και να συμβαίνουν επί σκηνής μπροστά στους θεατές.

Οι ερμηνείες είναι εξαιρετικές. Ανάμεσά τους προεξέχουν κατ΄ αρχάς εκείνες της Κατερίνας Πατσιάνη και έπειτα της Μαρίας Κοσκινά, ενώ ακολουθούν με φρέσκιες υποκριτικές προτάσεις οι Τζένη Διαγούπη, Λήδα Κουτσοδασκάλου, Όλγα Σκιαδαρέση και Μαρία Κωνσταντά.

Τα Κατασκευασμένα Συμφέροντα θα είναι μια από τις καλύτερες παραστάσεις της σεζόν, παρά το ότι εκτός σκηνής οι τόνοι της παραμένουν χαμηλοί. Θα παίζεται μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, οπότε καλό θα είναι να βιαστείτε.    

 

Η ταυτότητα της παράστασης 

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνικά: Χριστίνα Κάλμπαρη
Κοστούμια: Βάνα Γιαννούλα
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Κίνηση: Μαριάννα Καβαλλιεράτου
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθός σκηνοθέτη: Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου

 

Φρυνίχου 14, Πλάκα
Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά
Ημέρες και ώρες παραστάσεων Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 9μμ, Κυριακή 7μμ.
Τιμές εισιτηρίων:  Πέμπτη-Παρασκευή: 18 ευρώ/ 16 ευρώ μειωμένο, Σάββατο-Κυριακή: 20 ευρώ/18 ευρώ, μειωμένο ανέργων 15 ευρώ, Ατέλεια 5 ευρώ
Τηλεφωνικές κρατήσεις: Δευτέρα-Παρασκευή 10-1μμ: 2103228706, Καθημερινά 5-10μμ :2103222464 και 2103236732.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v