«Ο Άσχημος»: Μια ακόμα όμορφη παράσταση από τον Γ. Κουτλή

Την σκοτεινή κωμωδία του Marius Von Mayenburg ανεβάζει ο Γιώργος Κουτλής με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο Κ. Βασιλάκου.

«Ο Άσχημος»: Μια ακόμα όμορφη παράσταση από τον Γ. Κουτλή

Ο Γιώργος Κουτλής είναι ένας ταχύτατα ανερχόμενος θεατρικός σκηνοθέτης του οποίου το ταλέντο και η σκηνοθετική ματιά έχουν προκαλέσει αίσθηση στην θεατρική Αθήνα κατά την τελευταία τριετία.

Οι φοβεροί «Παίκτες» και ο περσινός «Άνθρωπος από το Παντόλσκ» που συνεχίστηκε και φέτος συγκρότησαν ένα κοινό που φαίνεται να ακολουθεί τον δημιουργό. 

Η ματιά του Γ. Κουτλή παράγει γραμμικής αφήγησης παραστάσεις, με συγκεκριμένο σκελετό, πάνω στον οποίο μοιάζει να «κρεμά» εκείνα από τα θεατρικά του εργαλεία που χρειάζονται μεγαλύτερη εξοικείωση με την θεατρική εμπειρία. Το αποτέλεσμα είναι αρκετά «λαϊκές» παραστάσεις που μπορεί να παρακολουθήσει όλος ο κόσμος, και που ταυτόχρονα δεν απογοητεύουν τον απαιτητικό θεατή- ένα εξαιρετικό μίγμα, όπως και αν το σκεφτεί κανείς.

«Ο Άσχημος», μια σκοτεινή και σαρκαστική κωμωδία του Marius Von Mayenburg που πρωτοπαρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2007 στη Γερμανία και που ανεβαίνει φέτος στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου, είναι η νέα δουλειά του Γιώργου Κουτλή. Παρότι μάλιστα παίζεται μερικές μόνο εβδομάδες, έχει ήδη σημειώσει πολλαπλά sold out και η εύρεση θέσεων δεν θα είναι εύκολη.

Ο πρωταγωνιστής του έργου είναι φρικτά άσχημος. Όταν το μαθαίνει ξαφνικά (!), αποφασίζει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με ολική πλαστική προσώπου. Η εγχείρηση πετυχαίνει υπερβολικά και πλέον ο Λέττε είναι περιζήτητος για την εμφάνισή του. Εκεί, σε αυτή την απρόσμενη και επιφανειακή δόξα ο ήρωάς μας θα χάσει τον εαυτό του. Θα τον δει να απορροφάται στην καταθλιπτική  ομοιομορφία που θα επικρατήσει αφού το πανέμορφο πρόσωπό του τεθεί ελεύθερα προς πώληση. Όλοι μπορούν να γίνουν σαν αυτόν. Τότε όμως τι είναι ο ίδιος;

Ο Mayenburg στον Άσχημο επανέρχεται στο θέμα της μαζικής κουλτούρας και της αφομοίωσης. Στις απαράλλαχτες μορφές που συμβάλλουν σε πανομοιότυπες ζωές και στην ευθύνη του καθενός μας για μια σειρά από ανάλογες επιλογές.               

Η παράσταση του Γιώργου Κουτλή εμφανίζει τα γνώριμα πλέον χαρακτηριστικά της πυκνής σκηνοθεσίας και της σκηνοθετικής «μανίας» του ταλαντούχου καλλιτέχνη. Γρήγορη κίνηση των ηθοποιών, έντονη κινησιολογία, αδρές εκφραστικές επιλογές- τείνουν προς το γκροτέσκο, την ίδια στιγμή που το κείμενο δεν καπελώνεται από τις υπερβολές που συμβαίνουν επί σκηνής, και το κοινό ακούει και εισπράττει ολόκληρο το έργο.

Με τον Άσχημο ο Κουτλής παγιώνει το προσωπικό του σκηνοθετικό στυλ και καταφέρνει να διατηρεί τη φρέσκια ματιά του. Θα υπάρξουν κάποιοι που θα πουν ότι πίσω από αυτή τη φρεσκάδα υπάρχει μανιέρα. Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, κυρίως γιατί ο Κουτλής συναντιέται με το κείμενο του Mayenburg· το αγαπά, το υποστηρίζει και χρησιμοποιεί τις σκηνοθετικές του ιδέες για να το αναδείξει και όχι για να εντυπωσιάσει ή να εκβιάσει μία ακόμη επιτυχία.

Απαράμιλλος συμπαραστάτης του ο Ορφέας Αυγουστίδης με μια εξαιρετική ερμηνεία, μοιάζει να συνεχίζει από εκεί που είχε μείνει πέρσι όταν υποδυόταν τον Άλαν Τούρινγκ. Εξαιρετικοί και οι  Γιάννης Κλίνης, Μαίρη Μηνά και Ηλίας Μουλάς. Πυκνές εναλλαγές ρόλων, μεταμορφώσεις, απαιτητικά χορογραφημένες κινήσεις δημιουργούν ένα καλοκουρδισμένο ερμηνευτικό σύμπαν. Και οι τέσσερις ηθοποιοί υπηρετούν άρτια το σκηνοθετικό όραμα του Κουτλή, βρίσκοντας ταυτόχρονα χώρο να παρουσιάσουν την δική τους ερμηνευτική πρόταση για τα πρόσωπα του έργου.

Μια πολύ καλή παράσταση, φτιαγμένη με καθαρά θεατρικά υλικά. 

 

Η ταυτότητα της παράστασης 

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κουτλής
Σκηνικά: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Μουσική Σύνθεση: Γιάννης Αγγελόπουλος (Γιαν Βαν)
Κίνηση: Χαρά Κότσαλη
Φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννης Αποσκίτης

Τετάρτη και Κυριακή στις 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00.
Εισιτήρια από 17 ευρώ: more.com και στα ταμεία του θεάτρου, Προφ. Δανιήλ 3, Κεραμεικός, τηλ. 211 013 2002

 

Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου
Τετάρτη και Κυριακή στις 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00.
Εισιτήρια από 17 ευρώ: more.com και στα ταμεία του θεάτρου, Προφ. Δανιήλ 3, Κεραμεικός, τηλ. 211 013 2002

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v