Εσύ ποιες πλατφόρμες θα κρατήσεις τώρα που έγιναν πολλές;

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν μόνο το Netflix. Πλέον οι πλατφόρμες στην Ελλάδα είναι πέντε, και τα διλήμματα σοβαρά.

Εσύ ποιες πλατφόρμες θα κρατήσεις τώρα που έγιναν πολλές;

Ήδη από τον καιρό της πανδημίας τα ξένα μέσα κάνανε λόγο για «μάχη του streaming», η αλήθεια όμως είναι ότι στην Ελλάδα τις επιπτώσεις της μάχης αυτής αργήσαμε κάμποσο να τις δούμε. Κάτι ο συντηρητισμός μας ως λαού που δεν αλλάζει εύκολα τις συνήθειές του, κάτι οι μεγάλοι παίκτες που άργησαν να έρθουν στα μέρη μας (Disney+ είδαμε τελικά μετά τα λοκντάουν, και το Prime έπαιζε για καιρό χωρίς ελληνικούς υπότιτλους) πορευτήκαμε με το κεφάλι μας ήσυχο και το Netflix μας σκέτο για πάρα πολύ καιρό.

Πλέον με όλες τις επιλογές πλην του ΗΒΟ διαθέσιμες και τις συνδρομές να ακριβαίνουν, τα διλήμματα αρχίζουν και σοβαρεύουν: Αν υποθέσουμε, μάλλον βάσιμα, ότι δεν έχεις 50€ τον μήνα να δίνεις για streaming, τι κρατάς και τι πετάς;

Το Netflix;
από 7,99€ μέχρι 13,99€ τον μήνα, αναλόγως του πακέτου που θα επιλέξεις

Από τη μία οι παραδοσιακές αξίες πεθαίνουν δύσκολα, από την άλλη ο κατήφορος των παραγωγών του δεν έχει τελειωμό. Εκεί που λες «θα το κόψω το ρημάδι, βαρέθηκα να ψάχνω στο χάος και να μη βρίσκω τίποτα να δω», εκεί βγάζει τον άσσο από το μανίκι, είτε αυτός λέγεται μικρού μήκους ταινίες του Wes Anderson είτε νέα σαιζόν Stranger Things. Κι επίσης, άντε και το έκοψες. Μαραθώνιους Bojack Horseman και Φιλαράκια, πού θα κάνεις;

Το Disney+;
10,99€ τον μήνα, ή ετήσια με έκπτωση -15% στα 109,99€

Κακά τα ψέματα, αν έχεις πιτσιρίκια, πιθανότατα αυτό θα κρατήσεις. Και πιτσιρίκια όμως να μην έχεις, το δέλεαρ για τους λάτρεις του animation της Disney/ Pixar είναι μεγάλο: Πού αλλού θα βρεις όλες τις ταινίες συγκεντρωμένες, μικρού και μεγάλου μήκους μαζί με spinoffs και special editions, σε όλες τις γλώσσες που έχουν μεταγλωττιστεί, να τις δεις και να τις ξαναδείς μέχρι να τις αποστηθίσεις; Πέρα από αυτό, όλο το σύμπαν των Star Wars, τα άπαντα της Marvel και πολλές σειρές του Hulu (μεταξύ των οποίων το What we do in the shadows, ίσως η πιο αστεία σειρά που γυρίστηκε ποτέ) είναι τα δυνατά χαρτιά του.

Το Amazon Prime;
5,99€ τον μήνα

Αν είσαι Τολκινικός/η, δίλημμα δεν έχεις: Όλο το σύμπαν του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, του Hobbit και της πρόσφατης σειράς που λέγεται Rings of Power, εδώ θα το βρεις. Το Prime έχει πλέον και ελληνικούς υπότιτλους, και εκτός από τα τολκινικά στα δυνατά χαρτιά του περιλαμβάνονται το σπαρταριστό Good Omens των Neil Gaiman και Terry Pratchett, το American Gods (και γενικά πολύ fantasy και πολύς Gaiman, κατάλαβες), μπόλικος David Lynch, χολιγουντιανές ταινίες και σειρές του BBC.

Το Apple TV;
9,99€ τον μήνα

Μπορεί να είναι outsider, αλλά είναι από εκείνα που σκάνε κάθε χρόνο στην τελετή των Emmy και μαζεύουν τα βραβεία, και όλοι λένε «μωρέ κοίτα το outsider». Έχει λίγα πράγματα και καλά, επιπέδου κάνω-χαμό-στο-ίντερνετ καλά: Το Severance, το απόλυτα feelgood Ted Lasso, το See με τον Τζέισον Μομόα, το Slow Horses και το Lessons in Chemistry είναι μερικά από τα διασημότερα παραδείγματα. Δελεαστική είναι επίσης η δυνατότητά του να λειτουργεί σαν video club, αφήνοντάς σε να νοικιάσεις (πληρώνοντας έξτρα) για 48 ώρες ό,τι μπλοκμπάστερ παίζει αυτόν τον καιρό στους κινηματογράφους.

Το Cinobo;
8,99€ τον μήνα

Ε εντάξει, αν δεν στηρίξουμε τους δικούς μας ποιους θα στηρίξουμε, τους ξένους; Πέρα από την πλάκα, η ελληνική πλατφόρμα της καρδιάς μας έχει ταινίες που δεν θα βρεις πουθενά αλλού (ούτε στην παρανομία), μαζεμένη τη φιλμογραφία των μεγαλύτερων auteurs του ελληνικού και διεθνούς κινηματογράφου, ό,τι βραβεύεται στα κινηματογραφικά φεστιβάλ του πλανήτη, και γενικώς ό,τι θα πρότεινες σε έναν φίλο να βάλει αν ήθελες να του πεις ευγενικά ή μη «ξεστραβώσου και δες λίγο σινεμά». Πλέον έχει και λίγες αλλά αριστουργηματικές σειρές, σαν το επικό Berlin Alexanderplatz του Φασμπίντερ, και το πολύκροτο Normal People της Sally Rooney, που έρχεται μέσα στον Δεκέμβρη.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v