Πέντε επιτραπέζια Ελλήνων σχεδιαστών που πρέπει να παίξεις

Ηγέτης της εργατικής τάξης ή… υπναράς με μάσκα ύπνου; Μήπως Καίσαρας; Πέντε επιτραπέζια ελλήνων σχεδιαστών σε περιμένουν για να τα παίξεις.

Πέντε επιτραπέζια Ελλήνων σχεδιαστών που πρέπει να παίξεις

Πάνε χρόνια από τότε που σου λέγαμε για το πόσο ελπιδοφόρες είναι οι ελληνικές προσπάθειες στον χώρο των επιτραπεζίων, από ταλαντούχους δημιουργούς. 

Ευτυχώς για το ελληνικό board gaming τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει και ολοένα και κάποιο επιτραπέζιο θα ξεπεταχτεί για να μας κολλήσει στο ταμπλό μαζί με την παρέα, και να μας χαρίσει στιγμές διασκέδασης.

Δες παρακάτω πέντε επιλογές που ξεχωρίσαμε, από έλληνες δημιουργούς.

Hegemony: Lead Your Class to Victory

2-5 παίκτες, διάρκεια: 60 - 180 λεπτά, αγορά από εδώ 

«Παιδί» του πολιτικού επιστήμονα Βαρνάβα Τιμοθέου και του έμπειρου σχεδιαστή παιχνιδιών Βαγγέλη Μπαγιαρτάκη, το Hegemony  είναι ένα ασύμμετρο, πολιτικοιοικονομικό επιτραπέζιο παιχνίδι προσομοίωσης ενός κράτους. Οι παίκτες καλούνται να πάρουν από τους διαθέσιμους κοινωνικο-οικονομικούς ρόλους (Εργατική Τάξη, Καπιταλιστική Τάξη, Μεσαία Τάξη, Κράτος), και όπως και στην πραγματικότητα, ο κάθε παίκτης μέσω των διαφορετικών δυνατοτήτων που έχει, προσπαθεί να πετύχει τους στόχους του κατακτώντας την ηγεμονία της χώρας. Το παιχνίδι είναι στα αγγλικά.

Freedom!

2 παίκτες, διάρκεια: 60 - 120 λεπτά, αγορά από εδώ 

Το ιστορικό επιτραπέζιο του Βαγγέλη Μπαγιαρτάκη, με ελληνικό τίτλο Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, είναι εμπνευσμένο όπως θα κατάλαβες από την Πολιορκία του Μεσολογγίου και εξελίσσεται σε δύο χάρτες: έναν που περιέχει την πόλη και τις δυνάμεις που συμμετέχουν στην πολιορκία και έναν που δείχνει τις περιοχές γύρω από το Μεσολόγγι. Οι ενέργειες των παικτών γίνονται με τη χρήση καρτών, οι οποίες απεικονίζουν πραγματικά γεγονότα και προσωπικότητες της εποχής, ενώ οι μάχες γίνονται με τη χρήση ζαριών, γεγονός που κάνει το παιχνίδι γρήγορο και συναρπαστικό.

Age of Rome

1-4 παίκτες, διάρκεια: 90 λεπτά, παραγγελία από εδώ 

Ένα ενδιαφέρον επιτραπέζιο που γεννήθηκε στα Ιωάννινα, από τον Βαγγέλη Ευθυμίου και τον Αντώνη Γιαννόπουλο, το Age of Rome μας μεταφέρει πολύ πίσω στο 44 π.Χ. Ο Καίσαρας έχει μόλις δολοφονηθεί και παίρνουμε τον ρόλο ενός εκ των διαδόχων του. Στόχος μας να αναστηλώσουμε τη Ρώμη και να αποκτήσουμε περισσότερη φήμη (πόντους νίκης) από τους αντιπάλους μας. Σε κάθε γύρο, χτίζεις κτήρια σε διαφορετικές επαρχίες που σου έχουν ανατεθεί μέσω ενός περιστρεφόμενου ταμπλό. Σκοπός σου είναι να ισορροπήσεις ανάμεσα στον πόλεμο, την πολιτική, το εμπόριο και τη θρησκεία, ενώ ραδιουργείς εναντίον των αντιπάλων σου.

Σημείωσε πως η ίδια ομάδα, ολοκληρώνει αυτήν την περίοδο και τη σχεδίαση ενός ακόμα παιχνιδιού, που λέγεται Restart. Πρόκειται για ένα παιχνίδι στρατηγικής όπου οι παίκτες ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο για να σώσουν το μέλλον της ανθρωπότητας από την εμφάνιση μιας πανδημίας (καλή ώρα).

When I Dream

4 - 10 παίκτες, διάρκεια: 30 λεπτά, αγορά από εδώ 

Η νύχτα πέφτει και τα όνειρα ξεδιπλώνονται. Στο παιχνίδι στου Χρήστου Δαρσακλή, οι παίκτες παίρνουν με τη σειρά το ρόλο του Ονειρευτή και φοράνε μια μάσκα καλύπτοντας τα μάτια τους. Οι υπόλοιποι παίκτες είναι πνεύματα και παίρνουν κρυφά μια μυστική κάρτα ρόλου. Ο ρόλος τους μπορεί να είναι καλό ή πονηρό πνεύμα ή και trickster. Στις κάρτες υπάρχει ένα από τα στοιχεία του ονείρου και οι παίκτες καλούνται να τις περιγράψουν σε αυτόν που κοιμάται, μόνο με μια λέξη. Η φαντασία παίζει σημαντικό ρόλο σε ένα παιχνίδι για… ωραίες και ωραίους κοιμωμένους.

ΚΑΛΠΗco

2-6 παίκτες, διάρκεια 60-80 λεπτά, αγορά από εδώ 

Ένα παιχνίδι με αρκετές δόσεις χιούμορ, κατάλληλο για πιτσιρίκια, έρχεται από την ομάδα Φτου Ξελευθερία (Αρίστη Γιαννακοπούλου, Ελένη Μυτιληναίου, Γιώργος Λιαδής, Νίκος Κωστάκης και Βασίλης Τενέντες). Το ΚΑΛΠΗco μας μεταφέρει σ’ ένα φανταστικό χωριό, κάπου στη δεκαετία του ‘60, όπου έξι υποψήφιοι διεκδικούν το αξίωμα του κοινοτάρχη. Κάθε παίκτης διαλέγει ένα κόμμα που αποτελείται από οκτώ υποψήφιους και σε κάθε γύρο οι παίκτες διαλέγουν έναν υποψήφιο που θα «κατέβει» στην πλατεία του χωριού για να αποσπάσει ψηφοφόρους.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v