Είδαμε την Τελενοβέλα του Σταμάτη Πακάκη στο Faust

Μια μουσικοθεατρική παράσταση με κέφι και ενέργεια, που θα θυμίσει τις μεξικάνικες σαπουνόπερες που βλέπαμε στα 90s… και θα κάνει τον θεατή να γελάσει.

Είδαμε την Τελενοβέλα του Σταμάτη Πακάκη στο Faust

Το νέο έργο του Σταμάτη Πακάκη παίζεται από την Τετάρτη 11 Οκτώβρη και κάθε Τετάρτη στις 20:00, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο θέατρο Faust.

Πρόκειται μια μουσικοθεατρική παράσταση, με πολύ γέλιο, κέφι και ενέργεια. Ο Σταμάτης Πακάκης έχει εντοπίσει όλα τα χαρακτηριστικά από τις γνωστές μεξικάνικες Τελενοβέλες του 90 και έχει φτιάξει τη δική του που τις συμπυκνώνει όλες. Στόχος είναι ο θεατής να ταξιδέψει μαζί με τον θίασο, να διασκεδάσει και μέσα από την Τελενοβέλα θα διαπιστώσει ότι αυτές οι φαινομενικά ακραίες σχέσεις μεταξύ των ηρώων που είναι βασισμένες στα γνωστά αυτά μεξικάνικα σήριαλ του 90 δε διαφέρουν και πολύ από τις ανθρώπινες σχέσεις σήμερα. Έρωτες, απαγορευμένα πάθη, απάτες και εκβιασμοί, φόνοι, ασθένειες, εθισμοί, δεισιδαιμονίες, σφετερισμούς, ταξική πάλη, πολιτική-κοινωνική-πολιτιστική διαμάχη μεταξύ των ηρώων είναι μερικά από τα στοιχεία της ανατρεπτικής ιστορίας της παράστασης. Στόχος πάντα το γέλιο.

Το έργο

Μεξικό της δεκαετίας του 90. Μια ευτυχισμένη ζάμπλουτη θρησκευόμενη οικογένεια επονομαζόμενη Rosario, το όνομά της σημαίνει μια σειρά χαντρών για ένα μεθοδικό σύστημα προσευχής, απολύτως δηλωτικό της θρησκοληψίας τους, έχει στην κατοχή της τα «απαραίτητα», ένα ράντσο, μια έπαυλη κι ένα εργοστάσιο. Το εργοστάσιο αυτό κατασκευάζει αγαλματάκια της Παναγίας της Μακαρένα.

Αρχηγός της δυναστείας των Rosario είναι η χήρα Consuelo Regina Sanchez de Rosario (Μαρία Σωτηριάδου), μια φωνακλού πλούσια , απαιτητική και μηχανορράφος. Προστατεύει τον μοναχογιό της Esteban Maria Rosario Sanchez (Σπύρος Ζουπάνος) και τον εγγονό της Alejandro Joaquin Rosario Perez (Άρης-Ηλίας Τοπάλογλου) με μοναδικό της όπλο την εφευρετικότητά της σε δολοπλοκίες και δολοφονίες. Σε όλα έχει σύμμαχο την Αζτέκικης καταγωγής εσώκλειστη υπηρέτρια της, την κουτσομπόλα Susanita Munitis (Φανή Παλιούρα), με τα μάγια της οποίας εξοντώνει τους εχθρούς της. Αν και θρησκόληπτη έχει εξοντώσει όποιον άνθρωπο την ενοχλεί ή παρεμποδίζει τα σχέδιά της. Η δεύτερη γυναίκα του Esteban, η Soledad Katalina Colomer Martinez ( Σταμάτης Πακάκης), είναι μια ξετσίπωτη όπως την χαρακτηρίζουν όλοι, σφετερίστρια και σα να μην έφτανε αυτό ο νεαρός Alejandro (Άρης-Ηλίας Τοπάλογλου) ερωτεύεται μια παρακατιανή ρακοσυλλέκτρια, την πανέμορφη Bonita Dolorez Lopez (Τερέζα Καζιτόρη), που μεγάλωσε σε χωματερή, αλλά είναι ένα « άγγελος» όπως λέει και ο ίδιος για εκείνη.

Τελενοβέλα έχει καταντήσει η ζωή. Όλοι καθηλωμένοι στην τηλεόραση να βλέπουν τις μεξικάνικες σειρές με διαπλοκές και ίντριγκες, δυνατές ενέσεις σε μια ζωή χαμένη και άδεια. Μια αδιάφορη ζωή, που σχετίζεται με χρόνο αφιερωμένο σε αδιανόητα προβλήματα, ασθένειες, καταδιώξεις στην οθόνη. Ο τηλεθεατής ταυτίζεται με όσα βλέπει και απομακρύνεται από τα πραγματικά του προβλήματα, που παραμένουν άλυτα ενώ εκείνος μένει αμέτοχος στην επίλυσή τους.

Η παράσταση

Ο Σταμάτης Πακάκης έχει επιμεληθεί το κείμενο της παράστασης αντλώντας από τα όσα βλέπει γύρω του και από τις ίδιες τις τελενοβέλες. Βρίσκει την ευκαιρία με αυτόν τον τρόπο να θίξει τα κακώς κείμενα. Επίσης, η Μάρω Μαρκέλλου έχει γράψει τραγούδια ευρηματικά, αστεία, σκωπτικά και καυστικά που ακολουθούν τη ροή της ιστορίας, τα οποία συνοδεύονται από πολύ ωραίες χορογραφίες, που υπογράφει η χορογράφος Εύη Τσακλάνου.

Τα πολύχρωμα σκηνικά και κοστούμια της Δανάη Σταματίου συμβάλλουν σε αυτή την ατμόσφαιρα κιτς της εποχής, αλλά δίνουν και ένα επιθεωρησιακό ύφος στην παράσταση.
Η αφηγήτρια Κωνσταντίνα Δαούτη, κατατοπίζει το κοινό, ευνοεί την διάδραση, όπως και όλοι οι συντελεστές της παράστασης, από την αρχή κιόλας στην σκάλα που οδηγεί στο θέατρο προετοιμάζοντας και χαλαρώνοντας έτσι το κοινό.

Το καλό, το happy end πρέπει πάντα να θριαμβεύει, και αυτό πυροδοτείται από την εμφάνιση της Bonita (Τερέζα Καζιτόρη), αυτού του αγαθού, ειλικρινούς και αυθεντικού πλάσματος, που επιπλέον είναι και υπερταλαντούχο σε χορό και τραγούδι.

Έντονη η κριτική μέσα από τη σάτιρα για κάθε εμμονή, απιστία, αναζήτηση ταυτότητας. Δυο οικογένειες αντίπαλες η μια κατασκεύαζε αγαλματίδια της Παναγίας της Γουαδελούπης και η άλλη της Μακαρένα, μια διαφορά, όπως επισημαίνει χαριτωμένα η Bonita, Barbie και Bibibo. Διενέξεις και αντιπαλότητες για το παραμικρό.

Η παράσταση απαρτίζεται από ένα υπέροχο καστ ηθοποιών (Κωνσταντίνα Δαούτη, Σπύρος Ζουπάνος, Τερέζα Καζιτόρη, Σταμάτης Πακάκης, Φανή Παλιούρα, Μαρία Σωτηριάδου, Άρης-Ηλίας Τοπάλογλου) με εξαιρετική κίνηση, ωραίες φωνές, κέφι, μπρίο και τσαχπινιά.

Οι θεατές παρασύρονται σε ένα γλέντι με γέλιο, κάτι που πραγματικά έχουν ανάγκη μετά τους περιορισμούς του κορονοϊού. Είναι οι τελενοβέλες που τους απασχολούσαν τότε και τώρα πάλι μέσα από αυτή την παράσταση τους κάνουν να γελούν με τα όσα βλέπουν και με τους εαυτούς τους.

Μια ευχάριστη παράσταση με ταλαντούχους συντελεστές.

Ταυτότητα της παράστασης
Κείμενο-Σκηνοθεσία: Σταμάτης Πακάκης
Χορογραφίες: Εύη Τσακλάνου
Σκηνικά-Κοστούμια: Δανάη Σταματίου
Την πρωτότυπη μουσική σύνθεση υπογραφεί η Μάρω Μαρκέλλου
Στίχοι τραγουδιών: Κωνσταντίνα Χρίστου
Παίζουν με αλφαβητική σειρά, οι ηθοποιοί:
Κωνσταντίνα Δαούτη, Σπύρος Ζουπάνος, Τερέζα Καζιτόρη, Σταμάτης Πακάκης, Φανή Παλιούρα, Μαρία Σωτηριάδου, Άρης-Ηλίας Τοπάλογλου
Φωτογραφίες-Βίντεο: Διονύσης Μελογιαννίδης
Logo-Σχεδιασμός αφίσας: Στυλιανός Σκιαδάς
Mua: Κατερίνα Πεφτίτση
Βοηθός Παραγωγής: Φένια Σταύρου
Παραγωγή: Pink Unicorn Productions

 

Faust
Αθηναΐδος 12 & Καλαμιώτου 11, Μοναστηράκι

Ημέρα και ώρα παράστασης:
Κάθε Τετάρτη στις 20:00, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Πρεμιέρα: 11 Οκτωβρίου 2023
Διάρκεια παράστασης: 85’

Εισιτήρια μέσω More.com by Viva 
και με τηλεφωνικές κρατήσεις στο τηλέφωνο του θεάτρου 2103234095

Τιμές εισιτηρίων
Κανονικό: 15€
Μειωμένο (φοιτητές-άνεργοι-ατέλειες-αμέα-ομαδικό άνω των 8 ατόμων): 12€
Δέκα θέσεις σε ειδική τιμή: 10€

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v