Τρία μέρη για γαλλική κουζίνα στην Αθήνα με άψογη σχέση ποιότητας – τιμής

Κουκλίστικα μπιστρό και κλασικά εστιατόρια με ιστορία δεκαετιών, φιλοξενούν παραδοσιακά αλλά και μοντέρνα πιάτα γαλλικής κουζίνας σε πολύ καλές τιμές.

Τρία μέρη για γαλλική κουζίνα στην Αθήνα με άψογη σχέση ποιότητας – τιμής

Steak tartare, σαλιγκάρια Βουργουνδίας, Filet Mignon, Entrecôte με ψιλοκομμένες πατατούλες.

Η γαλλική κουζίνα παρουσιάζει ιδιαίτερο γευστικό ενδιαφέρον αν είσαι ανοικτός σε νέους γευστικούς ορίζοντες, όμως κοστίζει αρκετά.

Και ο λόγος γι’ αυτό είναι οι εξαιρετικές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται, οι τεχνικές, αλλά και τα κρέατα (πάπια, φιλέτο μοσχαριού κ.α.) τα οποία ξεχωρίζουν για την καθαρότητα της γεύσης τους.

Μπορείς να την βρεις οικονομικά στην Αθήνα; Όχι. Όμως μπορείς να την βρεις σε σούπερ value for money τιμές και να περάσεις ένα όμορφο βράδι γευσιγνωσίας, σαν να ήσουν σε κάποιο μπιστρό ή εστιατόριο του Παρισιού.

Σημείωσε λοιπόν τις παρακάτω διευθύνσεις και… bon appetite!  

Chez Lucien

Τρώων 32, Πετράλωνα, τηλ: 2103410590

Το μακρινό 2002, πριν τα Πετράλωνα μπουν δυναμικά στο επίκεντρο της αθηναϊκής εξόδου για μεζέ και ποτό, ο κύριος Lucien Lescanne άνοιξε στην Τρώων ένα χαλαρό μπιστρό, ένα γαλλικό «ταβερνάκι» θα’λεγε κανείς, που σέρβιρε εξαιρετική γαλλική κουζίνα, απλή και νόστιμη, σε πολύ καλές τιμές. Σήμερα, η επιχείρησή άλλαξε διαχείριση, όμως διατηρεί τη γαλλική της γοητεία και φινέτσα, με ελαφρώς αλλαγμένο ντεκόρ, και νοστιμότατα πιάτα σε value for money τιμές.

Στον κατάλογό του θα βρεις κλασικά κι αγαπημένα πιάτα γαλλικής κουζίνας όπως το Magret de Canard (ήτοι γαλλικής εκτροφής πάπια σερβιρισμένη με πατάτες au gratin dauphinois και με μια σάλτσα που περιέχει σόγια, μέλι, κόκκινο κρασί και δαμάσκηνα), το Filet Mignon au Poivre (δηλαδή φιλέτο μοσχαρίσιο σε κρεμώδη πιπεράτη σάλτσα, από ψημένα μοσχαρίσια κόκκαλα και ποικιλία λαχανικών) και ένα εξαιρετικό steak tartare (με ψιλοκομμένο ωμό κρέας από μοσχαρίσιο φιλέτο, το οποίο καρυκεύεται με μουστάρδα, worcestershire sauce και φρέσκα μυρωδικά, και σερβίρεται με λεπτοκομμένες πατάτες και πράσινη σαλάτα). Ο λογαριασμός για ένα γεύμα, χωρίς κρασί, στα 25- 30€ κατ’ άτομο, περίπου, ή στα 30€ κατ’ άτομο αν επιλέξεις το Formule Lucien με τρία πιάτα: πρώτο, κυρίως και επιδόρπιο.

Cinq Sens Athens  

Πύρρου 38, Παγκράτι, τηλ: 21 1003 4063

Τι σχέση έχει η γαλλική κουζίνα με τη Χίο και ένα στενάκι στο Παγκράτι; Μεγάλη. Ο Παντελής Μηνιώτης, σεφ και συνιδιοκτήτης αυτού του μικρού και μοντέρνου μπιστρό που άνοιξε πριν από μερικούς μήνες στην αθηναϊκή γειτονιά έχει καταγωγή από τη Χίο, κι έτσι αρκετές από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί στα πιάτα του έρχονται από το όμορφο νησί.

Στην λιτή και οικεία σάλα του Cinq Sens, με τους κυπαρισσί τοίχους και την ανοικτή κουζίνα θα δοκιμάσεις πιάτα που βασίζονται σε γαλλικές τεχνικές, με κάποιες ελληνικές αναφορές όπως το κυδώνι (με κόκκινο κρασί, cremeux γιαούρτι και φυστίκι Αιγίνης) ή το ψάρι ημέρας που έρχεται από το νησί (με μπρόκολο, πόνζου και λεμόνι). Φυσικά ετοιμάζουν και ένα ωραιότατο μοσχαράκι Bourguignon, το οποίο σερβίρεται μέσα σε ραβιόλι, με πούδρα και αφρό bacon. Εξίσου ενδιαφέρουσα και η wine list με περί τις 50 ετικέτες από τον ελληνικό και γαλλικό αμπελώνα, σε προσιτές τιμές. Ο λογαριασμός για παραγγελία a la carte στα 35-40€ το άτομο, χωρίς κρασί και στα 55€ κατ’ άτομο, για ένα menu degustation πέντε σταδίων.

Σπύρος και Βασίλης

Λάχητος 5, Κολωνάκι, τηλ: 21 0723 7575

Είναι ένα από τα πιο παλιά εστιατόρια γαλλικής κουζίνας στην Αθήνα και για να παραμένει ακμαίο στις επάλξεις της Λάχητος από το 1974, μάλλον κάτι κάνει καλά. Τα ηνία του εστιατορίου κρατά σήμερα ο γιος του ιδιοκτήτη, Βασίλη Πολυμέρη, Γιώργος, ο οποίος έχει διατηρήσει όλη την αίγλη, το μεράκι και την ποιότητα στην κουζίνα για την οποία το εστιατόριο έγινε ξακουστό σε κάθε Αθηναίο, διάσημο και μη.

Στην ατμοσφαιρική του σάλα, με τα ξύλινα τραπέζια και τα λευκά τραπεζομάντιλα, θα απολαύσεις το πιάτο – σήμα κατατεθέν του εστιατορίου, την Entrecôte Café de Paris με την χαρακτηριστική σαλτσούλα της και τις λεπτοκομμένες πατάτες τηγανιτές σε ένα βουναλάκι δίπλα, αλλά και στήθος πάπιας με σάλτσα Grand Marnier και πορτοκάλι, Steak Τartare με φρεσκοκομμένες πατάτες, φιλέτο Lili με Foie Gras, τρούφα και σάλτσα Mαδέρα, υπέροχα σαλιγκάρια Βουργουνδίας και τρυφερά βατραχοπόδαρα, μεταξύ άλλων. Για ξεκίνημα, ιδανική επιλογή είναι η παραδοσιακή και πληθωρική κρεμμυδόσουπα, ό,τι πρέπει για τις κρύες νύχτες του χειμώνα που έρχεται (;). Για ένα γεύμα εδώ, υπολόγισε περί τα 35-40€ το άτομο, χωρίς κρασί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v