Είδαμε το Τσιτάχ με τον Γιώργο Νινιό στο Θέατρο Σταθμός

Η ερμηνεία του Γιώργου Νινιού απογειώνει το καθηλωτικό κείμενο του Βασίλη Κατσικονούρη, σε μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσεις.

Είδαμε το Τσιτάχ με τον Γιώργο Νινιό στο Θέατρο Σταθμός

Ο καινούργιος θεατρικός μονόλογος του Βασίλη Κατσικονούρη «Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα», που κέρδισε το βραβείο αναγνωστών και ο Γιώργος Νινιός που πήρε το βραβείο καλύτερης αντρικής ερμηνείας για το 2022 ξανά για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, από 7 Οκτωβρίου 2023, κάθε Σάββατο στις 18:15 και κάθε Κυριακή στις 21:15 στο Θέατρο Σταθμός.

Ο Τσιτάχ (Γιώργος Νινιός), ένας πολύπειρος βετεράνος τερματοφύλακας της Εθνικής Ελλάδος, κάνει έναν ειλικρινή απολογισμό της μακροχρόνιας πορείας του, προσκεκλημένος από ένα σχολείο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Αθλητισμού, για να μιλήσει στα παιδιά, για την αξία της άμιλλας και τα αθλητικά ιδεώδη.

Επιχειρεί μια υπαρξιακή ανάλυση της πορείας του. Ο τερματοφύλακας είναι η πιο εξειδικευμένη θέση στο ποδόσφαιρο. Η αποστολή του στην ομάδα είναι κυρίως η άμυνα. Προφυλάσσει την εστία της ομάδας από παραβίαση, ώστε να μην σκοράρει η αντίπαλη ομάδα. Η θέση του τερματοφύλακα είναι η μόνη θέση που ορίζεται από τους κανόνες του παιχνιδιού. Νιώθει ότι φέρει όλο το βάρος της ομάδας. Ο τερματοφύλακας είναι μόνος του. Αναπόσπαστο μέρος μιας συνθετότητας, αλλά μόνος. Δέχεται μεγάλη ψυχολογική πίεση και διακατέχεται από μεγάλο μέγεθος ευθύνης. Ο τερματοφύλακας έχει μετατραπεί σε φρουρό των ιδανικών του «παλιού κόσμου», σε υπερασπιστή του ίδιου του παιχνιδιού. Τρομερός ο παραλληλισμός του συγγραφέα με το τσιτάχ, τον γατόπαρδο, τον ταχύτερο χερσαίο οργανισμό στον Πλανήτη, ο οποίος θεωρείται από τα πλέον δημοφιλή και αγαπητά αιλουροειδή, λόγω του ευγενικού «χαρακτήρα» του. Είναι επίσης αξιοσημείωτη η αφοσίωση που δείχνουν μεταξύ τους τα αρσενικά, όταν σχηματίζουν τις σφιχτοδεμένες ομάδες που μένουν μαζί, συχνά για όλη τους τη ζωή.

Κτίζεται αριστοτεχνικά η φυσιογνωμία του ήρωα. Διηγείται, αναπολεί , αναλύει την πορεία του, την κατάντια του, σαν μαθητής μπροστά σε ένα θρανίο. Ένας λαϊκός, αυθεντικός τύπος, κυνηγός της μπάλας και φύλακας της ομάδας και των ιδανικών. Ο λόγος του ευθύς, αυθεντικός. Έφαγε λάσπη για να πιάσει την μπάλα και τραυματίστηκε, αλλά την μπάλα δεν την άφησε ούτε στο νοσοκομείο. « Δεν θα μου την πάρετε καριόληδες!» Στο Λενάκι όμως, τη γυναίκα που αγάπησε, την έδωσε την μπάλα, μαζί με το κύπελλο του πανευρωπαϊκού.
Θυμάται τις φωνές του κόσμου, που θριαμβολογούσε γιατί η συμπεριφορά του τερματοφύλακα επηρεάζει ολόκληρη τη ροή του αγώνα και διαχειρίζεται την ψυχολογία όλων των εμπλεκόμενων στο γήπεδο και των οπαδών. Συμβουλεύει τα παιδιά να είναι μακριά από τις καταχρήσεις γιατί δεν συνάδουν με τον αθλητισμό, ενώ εκείνος και πίνει και καπνίζει αρειμανίως.

Καθώς τους μιλά κάπου χάνεται στις σκέψεις του και αναλογίζεται πως αυτός ο φρουρός των Θερμοπυλών πέρασε το όριο και πρόδωσε τις αρχές του για να σώσει έναν άνθρωπο. Η ζωή καμιά φορά βάζει γκολ, ακόμα και στον καλύτερο τερματοφύλακα, αυτό όμως που σίγουρα δεν αλλάζει είναι η απόλυτη μοναξιά του, όπως και του κάθε ανθρώπου απέναντι στα μεγάλα διλήμματα και τις δυσκολίες της ζωής.

Ο τσιτάχ, ο γίγαντας των ποδοσφαίρων είναι ένας απλός άνθρωπος, όπως ο καθένας , όποιος και να είναι, ό, τι και να είναι. Η κοινή μοίρα των ανθρώπων τους εξισώνει μπροστά σε ένα μεγαλείο του τέλους. Η μεγαλύτερη αξία για εκείνον η αξιοπρέπεια. Η ζωή κατορθώνει να του θίξει ακόμα και αυτό.

Εκπληκτική η ερμηνεία του Γιώργου Νινιού. Λιτός και τόσο άμεσος. Ένας ισχυρός αλλά και ευάλωτος. Μια μνημειώδης φυσιογνωμία επιφορτισμένη με πόνο και συναισθήματα.
Η παρουσία της μαριονέτας σε φυσικό μέγεθος ανθρώπου, κατασκευή του Βασίλη Βασιλάκη, που τη χειριζόταν επιδέξια η Γεωργία Μανελίδου, λες και αποκτούσε, εξέφραζε συναισθήματα με την κίνηση των χεριών και κυρίως του κεφαλιού και ακολουθούσε τα αδιέξοδα και τις ματαιώσεις του ήρωα, εξαιρετική σκηνοθετική ιδέα της Ερμίνας Κυριαζή.
Άλλο ένα εξαιρετικό κείμενο του αγαπημένου Βασίλη Κατσικονούρη με μια βαθιά εσωτερική ερμηνεία του Γιώργου Νινιού.

Ταυτότητα Παράστασης
Σκηνοθεσία: Ερμίνα Κυριαζή – Γιώργος Νινιός
Ερμηνεία: Γιώργος Νινιός
Μουσική-Στίχοι: Γιώργος Νινιός
Σκηνογραφική ιδέα: Ερμίνα Κυριαζή
Κατασκευή μαριονέτας: Βασίλης Βασιλάκης
Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης
Βοηθός σκηνοθέτη-Χειρίστρια κούκλας: Γεωργία Μανελίδου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Βαττής
Περιγραφή αγώνα: Χρήστος Κυριαζής
Παραγωγή: Πολιτισμός Σταθμός Θέατρο

 

Θέατρο Σταθμός
Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο Αθήνα (πλησίον του Μετρό Μεταξουργείο)
τηλ. 210 52 30 267

Παραστάσεις: κάθε Σάββατο στις 18:15 και κάθε Κυριακή στις 21:15, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

Εισιτήρια: 15 ευρώ και 13 ευρώ (μειωμένο)
Διάρκεια: 70 λεπτά
Προπώληση: More.com

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v