Πώς θα ξεκολλήσω από τα social;

Έφτασες στο αμήν και θες να αφήσεις μια για πάντα πίσω σου τα social media; Καλή τύχη, δεν θα είναι τόσο εύκολο – αλλά αξίζει να προσπαθήσεις.

Πώς θα ξεκολλήσω από τα social;

Οι φίλοι σου σε κράζουν, τα μάτια σου πονάνε και βλέπεις ότι μέρα με τη μέρα ασχολείσαι ολοένα και περισσότερο με τα social;

Πέρασαν χρόνια που είσαι έτσι και έφτασες στο αμήν;

Μάλλον το σύμπαν σου λέει πώς ήρθε η ώρα να τα κόψεις.

Πώς το κάνεις όμως;

Αρχικά, απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις, είναι ένα καλό πρώτο βήμα για να κόψεις τα social media. Το να βλέπεις συνεχώς τις ειδοποιήσεις να πετάγονται από εκεί που δεν το περιμένεις σου προκαλεί άγχος και να σε κάνει να θες να γυρίσεις στην ψηφιακή αγκαλιά τους.

Η απενεργοποίηση αυτών των ειδοποιήσεων θα σε κάνει να συνηθίσεις την… απουσία τους για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους και θα σε προετοιμάσει για αυτό που έρχεται.

*δραματική μουσική*

Την πλήρη διαγραφή σου από παντού – μου χα χα χα!

Μπήκαμε στο σκληρό κομμάτι – αλλά δεν θέλει ιδιαίτερη διαδικασία ούτε χρόνο.

Αποσυνδέσου από τα προγράμματα περιήγησής ή διάγραψε το προφίλ σου από τις ρυθμίσεις του καθενός. Μετά διάγραψε τις εφαρμογές, και τέλος αφαίρεσε τυχόν σελιδοδείκτες που βρίσκονται σε κοινή θέα.

Απλό δεν είναι;

Πολύ απλό. Μπορείς όμως να το κάνεις; Όχι πάντα.

Αν θεωρείς πώς τα χρειάζεσαι για την δουλειά σου, ίσως θα πρέπει να βρεις έναν εναλλακτικό τρόπο για να συνεχίσεις να τα χρησιμοποιείς. Δοκίμασε λοιπόν να φτιάξεις ένα σύστημα που δεν ενθαρρύνει τη χρήση τους.

Για παράδειγμα, χρησιμοποίησε τη λειτουργία εστίασης του τηλεφώνου σου για να σε ειδοποιεί όταν έρθει η ώρα να δουλέψεις ή να διαβάσεις κάτι.

Χρησιμοποίησε επίσης ένα πρόγραμμα αποκλεισμού περιεχομένου για να κρύψεις όλους τους συνδέσμους κοινής χρήσης στους ιστότοπους των social και αν μπορείς, μπαίνε στα social media μόνο μέσω μίας συσκευής. Υπάρχουν διάφορες επεκτάσεις στον browser που μπλοκάρουν την πρόσβαση στις ιστοσελίδες που επιλέγεις, όπως αυτή ας πούμε, ενώ μερικές καταγράφουν και τον χρόνο που ξοδεύεις σε αυτές τις ιστοσελίδες.

Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις να τα «απογυμνώσεις» από οτιδήποτε… ζουμερό που σε κάνει να κολλάς με τη χρήση τους. Πιο συγκεκριμένα:

* Κάνε unfollow οποιοδήποτε πολιτικό περιεχομένο

* Κάνε unfollow οποιοδήποτε περιεχόμενο ειδήσεων και ότι εμπίπτει στη σφαίρα της ψυχαγωγίας

* Κάνε unfollow άτομα με τα οποία δεν είσαι στενός φίλος

Τέλος, βρες πράγματα που να σε αποσπούν δημιουργικά.

Ψάξε άλλους τρόπους για να αποσπάσεις την προσοχή σου, ώστε να αποφύγεις τη… στέρηση ης απομάκρυνσης από το feed. Κάνε ένα νέο χόμπι, διαλογίσου, κάνε προπόνηση, διάβασε ένα βιβλίο, πήγαινε σε κάποιο νέο μαγαζί να γνωρίσεις κόσμο.

Οι δραστηριότητες αυτές θα σου δώσουν κάτι άλλο να εστιάσεις, θα ενισχύσουν τις υπάρχουσες σχέσεις σου και ενδεχομένως να δημιουργήσουν νέες.

Αρκεί να μην τους ζητήσεις κατά λάθος το Instagram αντί για το νούμερο του κινητού.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v