Πανελλήνια παρουσίαση του αμιγώς ηλεκτρικού SUV Volvo EX30

Το πρώτο μικρό premium SUV της σουηδικής μάρκας παρουσιάστηκε στη χώρα μας κι εμείς είδαμε για πρώτη φορά από κοντά τα κάλλη του.

Πανελλήνια παρουσίαση του αμιγώς ηλεκτρικού SUV Volvo EX30

Αποκαλύφθηκε χθες στη Βουλιαγμένη το αμιγώς ηλεκτρικό SUV Volvo EX30. Πρόκειται για το πιο καινούργιο μοντέλο μηδενικών ρύπων της premium σουηδικής μάρκας. Είδαμε από κοντά, αγγίξαμε και αξιολογήσαμε την προσπάθεια της αυτοκινητοβιομηχανίας που έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στην ηλεκτροκίνηση.

Η πρώτη μας εντύπωση από το πιο μικρό ηλεκτρικό SUV της μάρκας, που ιδρύθηκε στις 10 Αυγούστου 1926 στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, είναι πολύ καλή γιατί η νέα δημιουργία της, έχει τα χαρακτηριστικά που αναζητούν οι νέοι υποψήφιοι αγοραστές και δεν απεμπολεί τις αξίες που έκαναν διάσημη την σουηδική μάρκα σε όλο τον κόσμο.

Η πιο έξυπνη κίνηση

Θεωρούμε ότι είναι η πιο έξυπνη κίνηση των Σουηδών γιατί εκτός από την μοντέρνα εμφάνιση, το υψηλό τεχνολογικό υπόβαθρο και την ευρυχωρία - παρά το μικρό του μέγεθος, είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση που απευθύνεται σε ευρεία γκάμα υποψήφιων αγοραστών.

Η ελκυστική τιμή του είναι το πρώτο μήνυμα που στέλνει στους υποψήφιους αγοραστές αυτοκινήτων μηδενικών ρύπων.

Μας έκανε εκτύπωση ότι η Volvo ανακοίνωσε επίσημα ότι έχει σχεδιαστεί για να είναι τόσο ασφαλές όσο κάθε μοντέλο της σουηδικής μάρκας. Επίσης, είναι σχεδιασμένο να έχει το μικρότερο αποτύπωμα CO2 από οποιοδήποτε αυτοκίνητο της μάρκας μέχρι τώρα και να κάνει τη ζωή των ανθρώπων πιο ασφαλή, πιο βολική και πιο ευχάριστη μέσω της τεχνολογίας αιχμής και του σκανδιναβικού σχεδιασμού.

Προσιτό με ελκυστική τιμή

Το πρώτο μικρό premium SUV, για να είναι προσιτό σε ευρεία κατηγορία αγοραστών και να καλύπτει τις μεταφορικές ανάγκες ακόμη και όσων ταξιδεύουν. Λανσάρει τρεις επιλογές κινητήρων και δύο διαφορετικούς τύπους μπαταριών, γεγονός που επιτρέπει επίσης να προσφέρεται σε μια ελκυστική τιμή εισόδου για το EX30.

Εάν ο υποψήφιος αγοραστής περνά τον περισσότερο χρόνο του στην πόλη ή τείνει να διανύσει μικρότερες αποστάσεις μεταξύ των φορτίσεων, προσφέρεται η επιλογή με έναν κινητήρα με μπαταρία LFP. Η μπαταρία τυπικής εμβέλειας LFP, η οποία χρησιμοποιεί χημεία φωσφορικού σιδήρου λιθίου, είναι πιο οικονομική και λιγότερο εντατική σε πόρους στην παραγωγή, πράγμα που σημαίνει ότι είναι η καλύτερη επιλογή εάν δεν χρειάζεται μέγιστη εμβέλεια.

Εάν ο υποψήφιος αγοραστής προτιμά να μεγιστοποιήσει την εμβέλεια, προτείνετε η παραλλαγή εκτεταμένης εμβέλειας ενός κινητήρα με μπαταρία εκτεταμένης εμβέλειας NMC. Η μπαταρία NMC διαθέτει λίθιο, νικέλιο, μαγγάνιο και κοβάλτιο και παράγει την ενέργειά της πιο αποτελεσματικά από την παραλλαγή LFP. Αυτή η επιλογή εκτεταμένης εμβέλειας με έναν κινητήρα προσφέρει αυτονομία έως και 480 χλμ. μεταξύ των φορτίσεων.

Υψηλή απόδοση

Εάν ο υποψήφιος αγοραστής προτιμά την απόδοση προτείνεται η έκδοση Twin Motor Performance στην οποία συνδυάζεται η μπαταρία NMC με έναν επιπλέον δεύτερο ηλεκτρικό κινητήρα. Αυτή η τετρακίνητη παραλλαγή του EX30 αποδίδει 315 kW (428 ίππους) και εξασφαλίζει καταιγιστική επιτάχυνση από τα 0-100 χλμ./ώρα σε 3,6΄΄ δευτερόλεπτα – είναι το ταχύτερα επιταχυνόμενο αυτοκίνητο της Volvo.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που δίνει το προβάδισμα στο EX30 είναι η γρήγορη φόρτιση. Η έκδοση Twin Motor εκτεταμένης εμβέλειας έχει χωρητικότητα φόρτισης έως και 153 kW, ενώ το αυτοκίνητο τυπικής εμβέλειας έχει χωρητικότητα 134 kW. Αυτό σημαίνει ότι φορτίζεται η μπαταρία από 10% - 80% σε λίγο περισσότερο από 25 λεπτά, μέσω ταχυφορτιστή DC. Μέσω της κεντρικής οθόνης και της εφαρμογής του αυτοκινήτου, ο οδηγός μπορεί να ρυθμίσει την ένταση του ρεύματος, το μέγιστο επίπεδο φόρτισης και πότε θέλει να ξεκινήσει τη φόρτιση.

Προστασία των πεζών

Στον τομέα της ασφάλειας, πρέπει, εκτός των άλλων να τονίσουμε το ειδικό χαρακτηριστικό ασφαλείας για ποδήλατα(στάνταρ) που βοηθά στην αποφυγή των λεγόμενων ατυχημάτων «πόρτας», ειδοποιώντας σας όταν πρόκειται να ανοίξει η πόρτα μπροστά σε ποδηλάτη, σκούτερ ή δρομέα.

Είναι το πρώτο μοντέλο της μάρκας που περιλαμβάνει μια νέα γενιά της δημοφιλούς λειτουργίας Park Pilot Assist. Μπορεί να χειριστεί όλους τους τύπους χώρων στάθμευσης, συμπεριλαμβανομένων παράλληλων, καμπυλωτών, κάθετων και διαγώνιων σε στυλ ψαροκόκαλου, κάνοντας το παρκάρισμα σε στενούς χώρους παιχνιδάκι.

Εύκολο παρκάρισμα

Το νέο Park Pilot Assist θα εντοπίσει τυχόν διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης. Στη συνέχεια, αφού ο οδηγός πατήσει αυτό που θέλει στη νέα τρισδιάστατη διεπαφή χρήστη, η λειτουργία θα αναλάβει  το γκάζι και το φρένο καθώς και το τιμόνι. Ενώ ο οδηγός επιβλέπει τη διαδικασία στάθμευσης, η οθόνη δείχνει την απόσταση από αντικείμενα όπως αυτοκίνητα, τοίχους και κολώνες κ.α.

Όπως σε κάθε αυτοκίνητο Volvo, έτσι και στο EX30 η μάρκα έχει συνεργαστεί στενά με τεχνολογικούς συνεργάτες όπως η Google, η Apple και η Qualcomm για να προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Έχει επίσης συνεργαστεί στενά με την ECARX μέσω της κοινοπραξίας λογισμικού HaleyTek, για να προσφέρει την καλύτερη δυνατή πλατφόρμα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Διαθέτει επίσης λειτουργία ψηφιακού κλειδιού που  διευκολύνει την κοινή χρήση του αυτοκινήτου με άλλους. Βασισμένη στα προηγμένα βιομηχανικά πρότυπα UWB και CCC, η τεχνολογία είναι συμβατή με ένα ευρύ φάσμα μοντέλων τηλεφώνων.

Cross Country

Από το επόμενο έτος, το EX30 θα είναι διαθέσιμο και σε έκδοση Cross Country. Οι παραγγελίες για αυτήν την ειδική έκδοση θα ανοίξουν το 2024, με την παραγωγή να αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα το ίδιο έτος. Το Volvo EX30 Cross Country θα βασιστεί στη μακρά κληρονομιά Cross Country, τη διάσημη σειρά μοντέλων για οδηγούς που θέλουν λίγη περισσότερη περιπέτεια από το αυτοκίνητό τους. Περιλαμβάνει μια σειρά από ειδικά χαρακτηριστικά, όπως μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος, μαύρες ζάντες 19 ιντσών και την επιλογή τροχών 18 ιντσών με ελαστικά κατά παραγγελία.

Τα πρώτα αυτοκίνητα από την γκάμα του Volvo EX30, εκτός από την έκδοση Cross Country, αναμένονται στην Ελλάδα τον Μάρτιο 2024. Η λίστα των παραγγελιών έχει ήδη συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό υποψήφιων αγοραστών.

Τιμές: Volvo ΕΧ30 Pure Electric Single Motor 272 ίπποι Αuto RWD Core 37.572 ευρώ. Volvo ΕΧ30 Pure Electric Single Motor 272 ίπποι Αuto RWD 40.610 ευρώ. Volvo ΕΧ30 Pure Electric Single Motor Extended Range 272 ίπποι Αuto RWD Core 42.966 ευρώ. Volvo ΕΧ30 Pure Electric Single Motor Extended Range 272 ίπποι Αuto RWD Plus 46.624 ευρώ. Volvo ΕΧ30 Pure Electric Single Motor Extended Range 272 ίπποι Αuto RWD Ultra 49.848 ευρώ. Volvo ΕΧ30 Pure Electric Twin Motor 428 ίπποι Αuto AWD Plus 49.352 ευρώ. Volvo ΕΧ30 Pure Electric Twin Motor 428 ίπποι Αuto AWD Ultra 52.576 ευρώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v