Στη Ζάκυνθο θα ζήσεις το απόλυτο Ιόνιο καλοκαίρι

Ενετικά κάστρα και στοές, ανθισμένοι λόφοι και αμμουδιές βρεγμένες από το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου. Η Ζάκυνθος έχει το δικό της καλοκαιρινό σύμπαν.

Στη Ζάκυνθο θα ζήσεις το απόλυτο Ιόνιο καλοκαίρι

«Φιόρο του Λεβάντε» ή «Βενετία του Νότου», όπως και να την αποκαλέσεις η Ζάκυνθος είναι μοναδική, καταπράσινη, με μπλε ελεκτρίκ παραλίες που θα σε κάνουν να (τις) χαζέψεις και μια ενδοχώρα γεμάτη ελαιώνες, αμπέλια και μποστάνια, θαρρείς βγαλμένα από πίνακα ζωγραφικής.

Ναι, έχει και το Ναυάγιο και τα διαβόητα πάρτι με τους μεθυσμένους τουρίστες στον Λαγανά, αλλά το νησί είναι πολλά παραπάνω από αυτά.

Βολτάροντας στην πόλη

Η πρωτεύουσα-λιμάνι του νησιού διατηρεί λίγη από τη βενετσιάνικη γοητεία της στις λότζιες, τις περίτεχνες στοές, τις πεζοδρομημένες στράτες της και τις μεγάλες, πλακόστρωτες πλατείες.

Το ενετικό της ταμπεραμέντο, θα το ανακαλύψεις τριγυρνώντας ανάμεσα στις στοές, από την πλατεία του Διονύσιου Σολομού και την Strata Marina μέχρι την πλατεία του Αγίου Μάρκου, όπου κάποτε οι ποπολάροι φύτεψαν το «δέντρο της ελευθερίας» και τη Ρούγα, κάτω από τις καμάρες της οποίας βρίσκεται συγκεντρωμένη η εμπορική ζωή της πόλης.

Η Μπόχαλη, κρεμασμένη στον λόφο όπου βρίσκεται το βενετσιάνικο Κάστρο, είναι η ομορφότερη γειτονιά της, ενώ απέναντί της ο πευκόφυτος λόφος του Στράνη, εκεί όπου ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε τον Ύμνο στην Ελευθερία, απολαμβάνει επίσης πανοραμική θέα στην πόλη.

Στα νότια και στα (μη) τουριστικά

Ο Λαγανάς, το Καλαμάκι, ο Άγιος Σώστης, είναι οι περιοχές που χαίρονται απέραντη αμμουδιά, την προτίμηση της καρέτα-καρέτα, αλλά και την προτίμηση χιλιάδων τουριστών. Αν τα ξέφρενα πάρτι είναι το φόρτε σου τότε για εδώ είσαι.

Διαφορετικά, βάλε πλώρη προς τα νότια, στο Κερί, όπου οι αμμουδιές δίνουν την θέση τους στα βότσαλα και οι ορεινοί όγκοι κρύβουν μικρά χαριτωμένα χωριουδάκια. Εδώ θα βρεις την «Λίμνη» του Κεριού, όπου μικρά βαρκάκια θα σε ξεναγήσουν σε σπηλιές, οι οποίες προκαλούν ονειρώξεις στους λάτρεις των καταδύσεων.  Ύστερα, περίμενε μέχρι να πέσει ο ήλιος για να πιάσεις θέση στον Φάρο του Κεριού, από όπου θα απολαύσεις ένα από τα πλέον συγκλονιστικά ηλιοβασιλέματα της ζωούλας σου.

Στα ανατολικά, το καταπράσινο ακρωτήριο του Βασιλικού, το αγαπούν πολύ τα παιδιά της φύσης. Εδώ θα κάνεις και μια από τις ωραιότερες πεζοπορίες στο νησί, στον λόφο του Ξηροκάστελου το κυκλικό μονοπάτι του οποίου ανηφορίζει για περίπου ένα χιλιόμετρο κάτω από πυκνή βλάστηση, πριν αρχίσει να κατεβαίνει από την άλλη πλευρά του λόφου, απολαμβάνοντας φαντασμαγορική θέα στην θάλασσα.

Από την «άγρια» Δύση στο Βορά

Ενώ η ανατολική πλευρά του νησιού διακατέχεται από λεπτή άμμο και ρηχές «οικογενειακές» παραλίες, η δύση κλείνει το μάτι στους πιο «σκληρούς» εξ ημών, με τις βραχώδεις παραλίες της. Must της περιοχής ο πανέμορφος Λιμνιώνας με τα διάφανα νερά και το Πόρτο Βρώμη, ένα μικρό κομμάτι παραλία, με διάφανα νερά και λευκό, ψιλό βοτσαλάκι.

Όσο προχωράς βόρεια, άλλα τόσα μικρά χωριά ξεφυτρώνουν στις ορεινές διαδρομές του νησιού, μέχρι να φτάσεις στο πιο βόρειο σημείο, το Σκηνάρι, ίσως το πιο αμόλυντο από τον τουρισμό κομμάτι της Ζακύνθου.

Εκεί, το νησί φυλά ανάμεσα στα βράχια του καλά κρυμμένες παραδεισένιες αμμουδιές, οι οποίες κλείνουν το μάτι ατενίζοντας απέναντι την μεγάλη γειτόνισσα, την Κεφαλονιά.

Από το Σκηνάρι, στον Άγιο Νικόλαο, επιβάλλεται μια βαρκάδα μέχρι τις μπλε σπηλιές και, φυσικά, μια διαδρομή μέχρι την παραλία-superstar του νησιού, το Ναυάγιο.

Βουτιές στο τιρκουάζ

Πέρα από το τουριστίκ Ναυάγιο, το οποίο πλέον είναι προσβάσιμο μόνο με καραβάκια λόγω κατολισθήσεων, επιβάλλεται να επισκεφθείς και να βουτήξεις στα γαλαζοπράσινα νερά του Μαραθονησιού, απέναντι από τον Λαγανά, στην απέραντη, χρυσαφένια αμμουδιά του Γέρακα, στην οποία φτιάχνουν τις φωλιές τους οι συμπαθέστατες χελωνίτσες του νησιού, στον Λημνιώνα, έναν κολπίσκο που θυμίζει βορειοευρωπαϊκό φιόρδ, με απίστευτα σμαραγδένια νερά, στις Αλυκές που έχουν φανταστική αμμουδιά και πολλά water sports και την φυσική τους συνέχεια που λέγεται Αμμούδι, με την ίδια αμμουδιά και περισσότερη ησυχία.

Επίσης στα Ξύγκια με τα απόλυτα τιρκουάζ νερά και τις ιαματικές πηγές που αναβλύζουν στις σπηλιές ακριβώς δίπλα στην παραλία, στον βοτσαλωτό Μαραθιά με τα θεόρατα βράχια που τον προστατεύουν από τους ανέμους, στην τέλεια αμμουδερή Δάφνη, με τα ταβερνάκια της πλάι στο κύμα και στο απολύτως καρτποσταλικό Πόρτο Ζόρο, με τα απόκοσμα βράχια.

Πού θα μείνεις

Στην πόλη στο Alba Hotel, κοντά στην ιστορική πλατεία του Αγίου Μάρκου, με 98€ για ένα δίκλινο, στο Πικαντίλι στις Αλυκές, με 59€ για ένα δίκλινο με μπαλκόνι και θέα θάλασσα και στα στούντιο της Μαρίας, στο Κερί, με 65€ ανά διανυκτέρευση για ένα δίκλινο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v