Πόση βενζίνη μπορεί να αγοράσει ο μέσος Έλληνας;

Πόσα λίτρα εξασφαλίζει στον μέσο Έλληνα ο μισθός του και τι συμβαίνει στις άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου;

Πόση βενζίνη μπορεί να αγοράσει ο μέσος Έλληνας;

Πόσα λίτρα βενζίνης μπορεί να αγοράσει ένας Έλληνας με το μέσο μισθό σε εποχές όπου οι τιμές έχουν ανέβει;

Τη δυναμική αλλαγής της τιμής βενζίνης στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο το πρώτο εξάμηνο του έτους εξέτασαν οι αναλυτές της Picodi.com, εξάγοντας μερικά πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Όπως αναφέρουν, το πρώτο εξάμηνο του 2023 οι τιμές των καυσίμων στην χώρα μας ήταν σταθερές. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η τιμή της βενζίνης του Ιουνίου διέφερε από τη τιμή του Ιανουαρίου κατά λιγότερο από 5%.

Μόνο στην Τουρκία και τη Σλοβενία ​​η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε σημαντικά – κατά 16% και 10%, αντίστοιχα. Με τη σειρά του, στην Ουκρανία και την Ουγγαρία, η βενζίνη τον Ιούνιο ήταν φθηνότερη από την τιμή του Ιανουαρίου – κατά 11% και 9%.

Στην Ελλάδα η μέση τιμή τον Ιούνιο του 2023 ήταν 1,87 ευρώ, 0,16 ευρώ λιγότερα από τον Ιανουάριο (2,03 ευρώ).

Παραδοσιακά χαμηλές τιμές βενζίνης καταγράφηκαν στην Ανατολική Ευρώπη – στη Λευκορωσία (0,94 €/λ), τη Ρωσία (0,63 €/λ) και το Καζακστάν (0,45 €/λ). Από την άλλη, οι Ισλανδοί πληρώνουν σήμερα τo περισσότερo για τη βενζίνη (2,08 €/λίτρο), οι Νορβηγοί (1,94 €/λίτρο) και οι Δανοί (1,93 €/λίτρο).

Στην Ελλάδα, με έναν μέσο μισθό των 936 ευρώ, οι οδηγοί μπορούν να αγοράσουν 500 λίτρα βενζίνης. Πέρυσι, την ίδια περίοδο, με έναν μέσο μισθό, ο κόσμος αγόραζε κατά μέσο όρο 386 λίτρα.

Κάνε κλικ στη χώρα στον παρακάτω πίνακα, για να δεις πόσα λίτρα βενζίνης μπορείς να αγοράσεις με έναν μέσο μισθό στην Ευρώπη.

Όσον αγορά τις πιο φθηνές χώρες για να αγοράσει κανείς βενζίνη, η Αλγερία (0,31 ευρώ/λίτρο), το Κουβέιτ (0,32 ευρώ/λίτρο) και το Ιράν (0,33 ευρώ/λίτρο) αποτελούν… παράδεισο για τους οδηγούς.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v