Παξοί και Αντίπαξοι σα να λέμε Καραϊβική

Το απόλυτο τιρκουάζ παντρεύτηκε το πράσινο των πεύκων και γεννήθηκαν οι Παξοί (και οι Αντίπαξοι).

Παξοί και Αντίπαξοι σα να λέμε Καραϊβική

Νερά τόσο τιρκουάζ που μοιάζουν ψέμα, χωριουδάκια μια σταλιά πνιγμένα στο πράσινο, και ηλιοβασιλέματα βγαλμένα από πίνακα ζωγραφικής. Η ομορφιά των Παξών είναι πλούσια, όμως χωράει σε συσκευασία τσέπης και αυτό τους κάνει αγαπημένο – αν και ακριβό – προορισμό.

Το εξωτικό γαλάζιο του Ιονίου είναι πανταχού παρόν σε κάθε σου βλέμμα: λόφοι πνιγμένοι στα ελιόδεντρα, αμέτρητα κυπαρίσσια, μοναδικά τοπία κλεισμένα μεταξύ βουνού και θάλασσας.

Έχεις το μπάτζετ; Σου έχουμε τα απαραίτητα για να κάνεις το ταξίδι σου στην Καραϊβική της Ελλάδας.

Από τον Γάιο στην Λάκκα

Gaios Harbor

Η πρώτη εικόνα που αντικρύζεις όταν φτάσεις με το καράβι στο λιμάνι, δεν αφήνει αμφιβολίες για το ότι αυτή η μικρή γωνιά του Ιονίου είναι μοναδική. Ένα πανέμορφο χωριό, ο Γάιος –ή Γάης, για τους ντόπιους− είναι κτισμένος γύρω από έναν κόλπο τον οποίο κλείνουν σχεδόν εντελώς τα νησάκια της Παναγίας και του Αγίου Νικολάου, δημιουργώντας ένα ειδυλλιακό φιόρδ ανάμεσά τους. Σε καλωσορίζει με το παραδοσιακό του λιμανάκι, το οποίο προσφέρεται για βόλτες λίγο πριν δύσει ο ήλιος.

Πέντε χιλιόμετρα από τον Γάιο, θα βρεις τον Λογγό, κτισμένο ανάμεσα σε πευκοδάση και ελαιώνες, και αγαπημένο μέρος όσων αναζητούν τη ρομαντική απομόνωση. Πνιγμένος στο πράσινο των ελιών και των πεύκων, διαθέτει ένα όμορφο λιμανάκι με ταβερνάκια για τσιμπολόγημα πλάι στο κύμα.

Στο βόρειο ακρωτήρι του νησιού, η Λάκκα, ατενίζει το πέλαγος από το βαθύτερο σημείο του κόλπου που την προστατεύει, προσφέροντας απλόχερα μοναδική θέα από τον φάρο της. Χτισμένος το 1832 εκεί ψηλά στα 108 μέτρα, ατενίζει το απέραντο τιρκουάζ του Ιονίου και ένα από τα συγκλονιστικότερα ηλιοβασιλέματα της Ελλάδας.

Εδώ θα βρεις και την θαλάσσια σπηλιά της Υπαπαντής, που λέγεται ότι επικοινωνεί με την εκκλησία και το αρχοντικό του Γραμματικού, ενώ αξίζει να τσεκάρεις και το Ελληνόσπιτο, ένα ερειπωμένο πια είδος φρουρίου, όπου οι ντόπιοι κατέφευγαν όταν έφταναν στο νησί πειρατές.

Και από βουτιές;

Kipiadi Beach

Στον Ερημίτη θα βρεις αυτό ακριβώς που λέει το όνομά του, μια απομονωμένη παραλία με υπέροχα νερά, χωρίς οργάνωση, η οποία προσεγγίζεται και με συμβατικό αυτοκίνητο, αρκεί να είσαι λίγο προσεχτικός. Η θέα στο ηλιοβασίλεμα από εδώ είναι ονειρεμένη. Επίσης ανοργάνωτη είναι η μικρή παραλία Πλάκες στο δρόμο από το Γάιο προς το Μογγονήσι, όπως και το Καμίνι Γκούβα με βότσαλο και γαλαζοπράσινα νερά.

Η παραλία στο Μογγονήσι είναι από τις λίγες αμμώδεις του νησιού, και διαθέτει λίγες ξαπλώστρες, ενώ οργανωμένη είναι και η παραλία Μονοδέντρι, στην οποία θα βρεις beach bar, αλλά και επιλογές για water sports.

Paxos Island, Greece

Η μεγαλύτερη παραλία του νησιού είναι το Κηπιάδι, με όμορφα νερά και βοτσαλάκι, ανοργάνωτη κι αυτή, ενώ το Λεβρεχιό θα το βρεις στα ανατολικά παράλια και θα σε μαγέψει με τη γαλήνη του και την ηρεμία που προσφέρει.

Αν ψάχνεις κάποια παραλία κοντά στον Γάιο, τότε θα βουτήξεις στην Κακή Λαγκάδα, ενώ στο Μαρμάρι θα βρεις ένα μικρό κολπίσκο, με κρυστάλλινα νερά και μπόλικα ελαιόδεντρα να προσφέρουν την απαραίτητη δροσιά. Είναι προσβάσιμο από μονοπάτι από την παραλία Λεβρεχιό και προφανώς δεν έχει καμία υποδομή.

Οι λιλιπούτειοι Αντίπαξοι τώρα, κλέβουν την παράσταση με τους απέραντους αμπελώνες τους και με δύο από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας: το Βουτούμι και τη Βρίκα. Τα λόγια δεν αρκούν για να περιγράψουν την εξωτική γοητεία τους και τα τιρκουάζ, διάφανα νερά τους. Εδώ θα έρθεις με βαρκάκι από τις εκδρομές που διοργανώνονται καθημερινά από τους Παξούς, περί τα δέκα λεπτά από το λιμάνι του Γάιου.

Voutoumi Beach

Πού θα φάμε;

Σε όμορφο και… στρατηγικό σημείο στον κολπίσκο του Λογγού, η ταβέρνα του Βασίλη είναι must για όσους επισκέπτονται το νησί εδώ και χρόνια. Εδώ θα δοκιμάσεις νοστιμότατα πιάτα στεριάς και θάλασσας, αλλά και ωραίες μακαρονάδες με θαλασσινά – λογαριασμός στα 25€ το άτομο, με κρασί.

Σε ένα γραφικό σοκάκι της Λάκκας, το Παξοιμάδι σερβίρει πεντανόστιμη παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, σε γενναίες μερίδες και καλές τιμές δεδομένης της ακρίβειας στο νησί. Εδώ θα φας φρέσκο ψαράκι, αλλά και μαγειρευτά ημέρας, τα οποία είναι καμωμένα με μεράκι – λογαριασμός στα 20€ το άτομο, με κρασί. Στα Μακράτικα η Βότζα σερβίρει επίσης οικονομική κουζίνα, με ωραία μαγειρευτά ημέρας και ψητά σχάρας (περί τα 20€ το άτομο, με κρασί), ενώ αν λαχταράς ένα φτηνό και χορταστικό μπέργκερ, τότε θα πορευτείς προς το Paxos Burger House – περί τα 15€ το άτομο, με μπίρα.

Εδώ να μείνεις

Και τώρα, αρχίζουν τα δύσκολα. Οι τιμές διαμονής στο νησί έχουν πάρει την ανιούσα, και οι οικονομικές επιλογές είναι ελάχιστες. Ενδεικτικά, βρήκαμε δωμάτια στο Andrikos Studios στη Λάκκα με 93€ και ήταν η πιο φτηνή εναλλακτική. Κατιτίς παραπάνω θα δώσεις για τα όμορφα δωμάτια του Nandia Studio & Apartment στον Γάιο με 129€ για ένα δίκλινο και στο Βίλλα Ράχη στον Πλάτανο, με 171€ για ένα ολόκληρο σπίτι.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v