Τι μπορώ να κάνω για την ακμή;

Σε ταλαιπωρεί η ακμή; Δες που οφείλεται και τι θεραπευτικές επιλογές έχεις για να ξεμπερδέψεις μια κι έξω.

Τι μπορώ να κάνω για την ακμή;

Το δέρμα σας έχει μικροσκοπικές τρύπες που ονομάζονται πόροι και μπορεί να μπλοκαριστούν από το λάδι, τα βακτήρια, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τη βρωμιά. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να εμφανίσετε ένα σπυράκι.

Εάν βγάζετε σπυράκια συχνά, ειδικά πολλά ταυτόχρονα και επανειλημμένα, μπορεί να έχετε ακμή. Με άλλα λόγια, η ακμή είναι μια πάθηση του δέρματος που προκαλεί τα σπυράκια.

Η ακμή είναι πολύ συχνή. Η έρευνα εκτιμά ότι το 9,4 τοις εκατό των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο έχουν ακμή. Αν και δεν αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη γενική υγεία, μπορεί να είναι επώδυνη, ιδιαίτερα σε σοβαρές περιπτώσεις. Με την πάροδο του χρόνου, η ακμή μπορεί επίσης να προκαλέσει ουλές.

Πρόκειται για μία κοινή φλεγμονώδη δερματοπάθεια, που αν και δεν αποτελεί αποκλειστικό γνώρισμα της εφηβείας, συνήθως εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις ηλικίες 12-18 ετών. Ένα στα δύο άτομα εφηβικής ηλικίας θα αντιμετωπίσουν κάποιας μορφής ακμή, από ήπια έως σοβαρή. Δεν αποκλείεται ωστόσο η εμφανισή της σε μικρότερες ή μεγαλύτερες ηλικίες.

Η έναρξη της ακμής σηματοδοτεί πολλές φορές την είσοδο στην εφηβεία, καθώς κατά την παιδική ηλικία δεν υπερλειτουργούν οι σμηγματογόνοι αδένες για να παράγουν σμήγμα με έντονο ρυθμό, που είναι βασική προϋπόθεσή για εμφάνιση της ακμής.

Η ακμή μπορεί επίσης να συμβάλει και στη συναισθηματική δυσφορία. Τα σημάδια ακμής στο πρόσωπό σας και σε άλλες ορατές τοποθεσίες του σώματος μπορούν να επηρεάσουν την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση και μπορούν ακόμη και να συμβάλουν σε συναισθήματα άγχους ή κατάθλιψης.

Σε κάθε περίπτωση είναι μια αρκετά συχνή πάθηση και θεραπεύσιμη, χάρη σε μια ευρεία γκάμα αποτελεσματικών θεραπειών. Η θεραπεία απαιτεί χρόνο - συνήθως 4 έως 12 εβδομάδες - και πρέπει να τη συνεχίσετε για να λειτουργήσει.

Οι θεραπευτικές επιλογές

Οι φαρμακευτικές κρέμες με υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, σαλικυλικό οξύ ή άλφα-υδροξυ οξύ είναι οι πρώτες θεραπείες που πρέπει να δοκιμάσετε. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε χωρίς ιατρική συνταγή ή με ιατρική συνταγή από το φαρμακείο. Τα ρετινοειδή - κρέμες με βάση τη βιταμίνη Α - δρουν επίσης για να αποφράξουν τους θύλακες των τριχών. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ισχυρότερες κρέμες ή άλλα φάρμακα που βοηθούν, όπως αντιβιοτικά, από του στόματος ρετινοειδή, αναστολείς ανδρογόνων και χαμηλές δόσεις αντισυλληπτικών χαπιών.

Ο δερματολόγος μπορεί επίσης να συστήσει κάποιες ιατρικές επεμβάσεις για τη θεραπεία σοβαρών μορφών ακμής και την πρόληψη ουλών. Αυτές οι επεμβάσεις λειτουργούν αφαιρώντας το κατεστραμμένο δέρμα και μειώνοντας την παραγωγή λιπαρότητας. Μερικές από αυτές είναι οι εξής:

* Φωτοδυναμική θεραπεία (PDT): Χρησιμοποιεί φάρμακα και ειδικό φως ή λέιζερ για να μειώσει την παραγωγή ελαίου και τα βακτήρια. Άλλες θεραπείες με λέιζερ μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της ακμής και των ουλών.

* Δερμοαπόξεση: Αυτός ο τύπος απολέπισης αφαιρεί τα ανώτερα στρώματα του δέρματός σας με ένα περιστρεφόμενο πινέλο. Η διαδικασία λειτουργεί καλύτερα για τη θεραπεία των ουλών ακμής, όχι της ίδιας της ακμής. Η μικροδερμοαπόξεση είναι μια πιο ήπια θεραπεία που βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος.

* Χημικό πήλινγκ: Αυτή η θεραπεία αφαιρεί τα ανώτερα στρώματα του δέρματός για να αποκαλύψει το λιγότερο κατεστραμμένο δέρμα από κάτω. Το χημικό πίλινγκ μπορεί να βελτιώσει τις ήπιες ουλές ακμής.

* Ενέσεις κορτιζόνης. Αυτές οι ενέσεις μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στην επιτάχυνση της επούλωσης. Η κορτιζόνη χρησιμοποιείται συνήθως μαζί με άλλες θεραπείες ακμής, ιδιαίτερα για την ακμή που περιλαμβάνει μεγάλες κύστες.

Και οι φυσικές θεραπείες

Κάποιες σπιτικές, φυτικές θεραπείες  για να καθαρίσετε την ακμή και να αποτρέψετε μελλοντικά ξεσπάσματα είναι οι εξής:

Αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου 

Κρέμες με Αλόη 

Μάσκα προσώπου με μέλι 

Μάσκα προσώπου με πράσινο τσάι 

Με πληροφορίες από Iatronet, Healthline

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v