Είδαμε την «Τουρκομερίτισσα» στον Πολυχώρο Vault

Είδαμε την «Τουρκομερίτισσα» στον Πολυχώρο Vault σε κείμενο – σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά, με την Ελένη Ουζουνίδου στον ομώνυμο ρόλο.

Είδαμε την  «Τουρκομερίτισσα» στον Πολυχώρο Vault

Η Τουρκομερίτισσα  έργο του Δημήτρη Καρατζιά, βασισμένο στη ζωή της Μαρίκας Νίνου διακρίθηκε στον 41ο λογοτεχνικό διαγωνισμό της ΠΕΛ και βρέθηκε στα 8 καλύτερα θεατρικά έργα της χρονιάς, παίρνοντας έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. Από την Παρασκευή 26 Μαΐου και για λίγες μόνο παραστάσεις παρουσιάζεται στον Πολυχώρο Vault.

Η Μαρίκα Νίνου έζησε μια ταραχώδη ζωή.  Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Δημήτρης Καρατζιάς μας έδωσε μια θεατρική βιογραφία αυτής της μεγάλης τραγουδίστριας, παρουσιάζοντας τη ζωή της από την αρχή, από τότε που η Μαρίκα Νίνου,  Αρμενικής καταγωγής  γεννήθηκε το 1922 πάνω στο βαπόρι Ευαγγελίστρια που έφερνε τη μητέρα της, τις δύο αδερφές της και τον οκτάχρονο αδερφό της Μπαρκέβ Αταμιάν, από τη Σμύρνη στον Πειραιά. Βγήκε από την κοιλιά της μαμάς της μελανιασμένη και, επειδή νόμιζαν ότι δεν θα ζούσε, την απομάκρυναν σε κάποια αποθήκη. Όμως συνήλθε, επέζησε και αμέσως τη βάφτισε ο καπετάνιος της Ευαγγελίστριας και γι' αυτό την είπαν Ευαγγελία, άγγελο καλών ειδήσεων. Αργότερα βέβαια άλλαξε το όνομά της σε Μαρίκα, μιας και η πεθερά της θαύμασε την Μαρίκα Κοτοπούλη και θα πάρει το τροποποιημένο επίθετο του ακροβάτη και θιασάρχη άντρα της Νίκου Νικολαΐδη σε Νίνο και θα γίνει  η Μαρίκα του Νίνου.

Έμενε στην Κοκκινιά και ήταν ζωηρό κορίτσι έτσι το 1939 την μικροπάντρεψαν με τον συμπατριώτη της Χάικ Μεσροπιάν, ο οποίος ήταν κλειδαράς. Έκαναν ένα γιο και χώρισαν το 1946 όταν ο  Χάικ έφυγε για την Αρμενία. Από κοριτσάκι  έψελνε στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, στην Αρμένικη εκκλησία  του Αγίου  Ιακώβου  στην Κοκκινιά. Το ταλέντο της, το μπρίο της δεν γινόταν να κρυφτεί.

Από τον Μανώλη Χιώτη, τον Στελλάκη Περπινιάδη,  τον Γιάννη Παπαϊωάννου, τον Γιώργο Μητσάκη για να καταλήξει καις το  μεγάλο έρωτα της ζωής της  Βασίλη Τσιτσάνη.

Στη  θρυλική ταβέρνα του Τζίμη Μάρκου (Δημήτρης Καρατζιάς), επονομαζόμενη  «Τζίμης ο Χονδρός» εκτυλίσσεται η παράσταση, στο απόγειο δηλαδή της καριέρας της Νίνου με τον Τσιτσάνη.

Ανακαλεί η Μαρίκα Νίνου (Ελένη Ουζουνίδου ) όλη της τη ζωή από τη γέννησή της, την άφιξή τους στην Κοκκινιά, το πέρασμα από το λοιμοκαθαρτήριο,  το κούρεμα γουλί γιατί νόμιζαν ότι είχαν ψείρες, τον ρατσισμό που είχαν υποστεί, όλοι αυτοί που ήρθαν από τα μέρη εκείνα, τον χαρακτηρισμό τους ως τουρκόσποροι,  τις γυναίκες που τις θεωρούσαν παστρικιές, τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, τον θάνατο στους δρόμους, τα πτώματα των ανθρώπων που δεν είχαν να φάνε, την αδελφή της και την οικογένειά της όπως και την μάνα της που πέθαναν από το χτικιό, τον εθνικό διχασμό, τον  εμφύλιο. Μια ζωή μυθιστόρημα και όλα αυτά να αποτυπώνονται στη ζωή της και βέβαια στο τραγούδι της, γιατί το λαϊκό τραγούδι και το ρεμπέτικο αυτό ακριβώς αποτυπώνει την ψυχή του λαού.

Πέθανε σε ηλικία μόλις 35 ετών έχοντας ζήσει μια πλήρη ζωή, γεμάτη πάθη, έρωτα, μουσική. Έζησε στα άκρα. Η Ελένη Ουζουνίδου με την σπάνια ερμηνευτική της ικανότητα απέδωσε την ζωή της Νίνου και μας συγκίνησε. Ο  Δημήτρης Καρατζιάς  στο ρόλο του Τζίμη Μάρκου ακολουθεί όλη της την διαδρομή και «ενορχηστρώνει» με τις παρεμβάσεις του όλη αυτή την τόσο ζωντανή διήγηση γεμάτη εικόνες, τραγούδι, συναίσθημα. Μια ολόκληρη εποχή αναβιώνει επί σκηνής. Μια σπάνια μορφή του ελληνικού τραγουδιού,  η Μαρίκα Νίνου (Ελένη Ουζουνίδου) που συσσωρεύει όλα τα πάθη της Ελλάδας και ταυτίζεται με αυτά έρχεται  στην σκηνή του Vault για να αφήσει μια παρακαταθήκη, μια έντονη μνήμη, ένα ζωντανό βίωμα σε όσους την παρακολούθησαν.

Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ταυτότητα της παράστασης

Συγγραφέας: Δημήτρης Καρατζιάς

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς

Σκηνικά: Κική Μαυρίδου

Κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος

Μουσική: Μάνος Αντωνιάδης

Φωτισμοί: Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Παίζουν: Ελένη Ουζουνίδου, Δημήτρης Καρατζιάς

Διάρκεια:75' (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές Εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 13 ευρώ, μειωμένο εισιτήριο: 10 ευρώ (Φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων / ΑμΕΑ /Άνω των 65 ετών / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας)

Πληροφορίες: Προπώληση εισιτηρίων viva.gr: https://www.viva.gr/tickets/venues/polyxoros-vault/

Παραστάσεις: Τετάρτη στις 21:00, Πέμπτη στις 21:00, Παρασκευή στις :18:00, Σάββατο στις 18:00, Κυριακή στις 21:00

Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Δήμητρα Κολλά

Πληροφορίες Χώρου: Vault Theatre Plus, Μελενίκου 26, Αθήνα

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v