Τα δωρεάν του Ιουνίου

Καλωσορίζουμε τον Ιούνιο σε θέατρα, ανοικτές σκηνές και χώρους της πόλης με δωρεάν εκδηλώσεις για κάθε γούστο.

Τα δωρεάν του Ιουνίου

Φεστιβάλ στο ΚΠΙΣΝ, Ημέρες Μουσικής σε Ηρώδειο και Μέγαρο, θεατρικές παραστάσεις σε χώρους πολιτισμού. Ο Ιούνιος μπήκε και φέρνει μαζί του πληθώρα δωρεάν εκδηλώσεων για κάθε γούστο και διάθεση.

Για περάστε!

Κουαρτέτο Γιαννάτου – Kimmig – Βρύζας - Καζαντζής Live

Η φωνή συναντά τα βιολιά, συναντά τα κρουστά: δύο διεθνώς αναγνωρισμένοι μουσικοί, η τραγουδίστρια Σαβίνα Γιαννάτου και ο βιολονίστας Harald Kimmig, δημιούργησαν ένα κουαρτέτο με τον Δήμο Βρύζα στο βιολί και τον Θάνο Καζαντζή στα κρουστά που συνδυάζει διαφορετικά μουσικά στυλ. Σεφαραδίτικα τραγούδια, ηλεκτρονικοί ήχοι και αυτοσχεδιαστική τζαζ συγχωνεύονται με μεγάλη δεξιοτεχνία σε ένα ιδιαίτερο ηχητικό σύμπαν, το οποίο θα απολαύσουμε στο Ινστιτούτο Γκαίτε, την 1η Ιουνίου στις 20.30.

Η μουσική στον 20ο και 21ο Αιώνα

Σπουδαστές και απόφοιτοι του Ωδείου Αθηνών θα συμπράξουν στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις 3 Ιουνίου στις 20.30, σε μία συναυλία με θέμα την σύγχρονη μουσική που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα εντός του Ωδείου. Η είσοδος είναι ελεύθερη με Δελτία Εισόδου που θα διανεμηθούν 60’ πριν από την έναρξη της συναυλίας.

Music Escapades «Kadinelia – Alkyone»  στα Πανοραμικά Σκαλιά

Η σειρά συναυλιών Music Escapades του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος επιστρέφει στα Πανοραμικά Σκαλιά με πρωτότυπες καλλιτεχνικές προτάσεις, δημιουργούς της νεότερης γενιάς και απροσδόκητες μουσικές συναντήσεις. Στην πρώτη συναυλία για φέτος, την Παρασκευή 2 Ιουνίου στις 21.00, τα παραδοσιακά ακούσματα συναντούν τον σύγχρονο ήχο με δύο σχήματα από τη Βόρεια Ελλάδα, το ακουστικό ντουέτο της world μουσικής Kadinelia και τη νεαρή τραγουδοποιό Alkyone. Διασκευές σε παραδοσιακά τραγούδια από την Ελλάδα και τον κόσμο διανθισμένα με blues, rock και funk στοιχεία, αλλά και πρωτότυπες pop-folk συνθέσεις, θα μας ταξιδέψουν σε ένα μουσικό σύμπαν με φόντο όλη την Αθήνα.

«Βία Είναι…» της Μαίρης Μαραγκουδάκη

Μια Παράσταση θέατρου ντοκουμέντο από την θεατρική ομάδα του οικονομικού πανεπιστημίου Αθήνας παρουσιάζεται από τις 2 μέχρι και τις 6 Ιουνίου στο Θέατρο της Ημέρας. Το θέατρο ντοκουμέντο (documentary theatre) είναι ένα ιδιαίτερο είδος στο οποίο δύσκολα μπορεί να δώσει κάποιος/α/ο έναν συγκεκριμένο ορισμό. Ο όρος αποδίδεται στον  Erwin Friedrich Maximilian Piscator Γερμανό σκηνοθέτη, γύρω στο 1925.

Στην παράσταση ακούγονται τα:

1. "Moya" Godspeed You Black Emperor

2. "Το όνομά μου είναι το δικό σου" του Σπύρου Γραμμένου, μια ευγενική παραχώρηση του δημιουργού στον θίασο

3. "Νανούρισμα" Από τον Ματωμένο Γάμο του Φ. Γκ. Λόρκα μτφ. Νίκος Γκάτσος, μουσική: Μάνος Χατζιδάκης (ζωντανά)

4. "Αλησμονώ και Χαίρομαι" Πολυφωνικό της Ηπείρου (ζωντανά)

5. "Μικρόκοσμος" Ναζίμ Χικμέτ, μτφ Γιάννης Ρίτσος, μουσική Θάνος Μικρούτσικος (ζωντανά)

Τα κείμενα είναι της ομάδας και:

1. Απόσπασμα από το έργο "Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα" Ματέι Βίσνιεκ

2. "Ο Πόλεμος" Μανώλης Αναγνωστάκης

3. Απόσπασμα από "Σχήματα της απουσίας" Γιάννης Ρίτσος

4. Σώπα, μη μιλάς, Αζίζ Νεσίν

5. "Στους μεταγενέστερους" Μπέρτολ Μπέχτ

6. "Θα ΄ρθει καιρός" Κατερίνα Γώγου

7. "Μικρόκοσμος" Ναζίμ Χικμέτ

SNF Nostos 2023

Η καθιερωμένη ανοιχτή εκδήλωση του καλοκαιριού που διοργανώνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και περιλαμβάνει συζητήσεις, ομιλίες, μουσική, καλλιτεχνικές και ψυχαγωγικές δράσεις για όλους, ανανεώνει το ραντεβού του με το κοινό για τις 21, 22 και 23 Ιουνίου 2023, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στο φετινό SNF Nostos Conference, συμμετέχει και ο Barack Obama όπου θα συζητήσει τους τρόπους ενίσχυσης της δημοκρατικής κουλτούρας και τη σημασία στήριξης της επόμενης γενιάς ηγετών μαζί με τον Πρόεδρο του ΙΣΝ, Ανδρέα Δρακόπουλο.

Παράλληλες δράσεις, καλλιτεχνικό πρόγραμμα, διαδραστικές εμπειρίες και φυσικά ο καθιερωμένος αγώνας δρόμου SNF Nostos Run στις 23 Ιουνίου, που υλοποιείται με τη συνεργασία της ΑΜΚΕ Αναγέννηση & Πρόοδος, θα εμπλουτίσουν τις ημέρες του φεστιβάλ και θα προσφέρουν δυνατές συγκινήσεις σε μικρούς και μεγάλους. 

Αναλυτικό πρόγραμμα εδώ

Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής 2023 στο Ηρώδειο…

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Εθνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής στις 21 Ιουνίου στις 21.00, διοργανώνοντας μια μεγάλη συναυλία, με ελεύθερη είσοδο, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Τα τρία μέρη του προγράμματος θα είναι τα εξής:

* Camille Saint-Saëns (1835-1921)

Το καρναβάλι των ζώων

* Thierry Pécou (1965-) / Διονύσης Σαββόπουλος (1944-)

Ζεϊμπέκικο

* Georges Bizet (1838-1875)

Κάρμεν, Σουίτες αρ. 1 & αρ. 2

…και στο Μέγαρο Μουσικής

Η Βιβλιοθήκη παρουσιάζει δύο διαφορετικές συναυλίες, την μία μετά την άλλη, όπου καλλιτέχνες όλων των ηλικιών συναντούν μουσικές από όλες τις εποχές. Στην πρώτη συναυλία, τα νεοσυσταθέντα Σύνολα του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής παρουσιάζουν έργα των Respighi, Beethoven, Sibelius, Puccini, Granados, Saint Saens, Massenet και Mansell, ενώ στο Rap and classic... international language, πραγματοποιείται μια μοντέρνα μουσική διαδρομή στο χρόνο. Ώρα έναρξης 17.00.

Συναυλία της Ορχήστρας "Nostos" στο Βεάκειο

Η συμφωνική ορχήστρα "Νόστος", αποτελείται από 67 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Αλίμου και με μαέστρο τον κύριο Δημήτρη Αρβανιτίδη, θα παρουσιάσει έργα της Ελένης Καραΐνδρου από ταινίες του Θ. Αγγελόπουλου (Τοπίο στην ομίχλη, Μελισσοκόμος, Το λιβάδι που δακρύζει, Ταξίδι στα Κύθηρα, Αιωνιότητα και μια μέρα) και της Τόνιας Μαρκετάκη (Η τιμή της αγάπης) και μουσική από τη θεατρική παράσταση Ο γλάρος του Α. Τσέχωφ κλπ. καθώς και έργα κλασικού ρεπερτορίου (5η Συμφωνία L.V. Beethoven, D.Shostakovich, P.I.Tchaikovsky, C.Saint-Saens, G.Bizet κ.ά. Η συναυλία πραγματοποιείται το Σάββατο 17 Ιουνίου και ώρα 20.30 στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά.

ElaiΩnas Festival 2023

Το ElaiΩnas Festival επιστρέφει για 9η χρονιά, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Αττικής, προσφέροντας ιαματικές θεατρικές και μουσικές παραστάσεις με συμμετοχές σημαντικών καλλιτεχνών, στο Θέατρο ΕΛΕΡ.  Έκδοση ηλεκτρονικού δελτίου δωρεάν εισόδου αποκλειστικά εδώ

Πρόγραμμα:

10/06

21:00 ΤΕΙΧΟΣΚΟΠΙΑ (ραψωδία Γ΄): Γεράσιμος Γεννατάς, Μαρία Φλωρίδου

22:00 Agile Experiments

23:00 Jan Van Angelopoulos, Φώτης Σιώτας

11/06

21:00 ΕΚΤΟΡΟΣ ΛΥΤΡΑ (ραψωδία Ω΄): Έλενα Μαυρίδου, Γιώργος Μαυρίδης

22:00 MOb trio

Retrospective «Άγονη Γη» των Ραφίκα Σαουίς, Μιχάλη Αργυρού

Mε αφορμή τη σωματική περφόρμανς Μακράς Διάρκειας (4 ημερών) που έλαβε χώρα στο Metaphor Athens το Νοέμβριο του 2021, σε επιμέλεια Σωζήτας Γκουντούνα και σε παραγωγή των Greece in USA, LAB FOR ARTS και METHAPHORATHENS, η ακτιβίστρια και αρθρογράφος Βανέσσα Βενέτη και η νεαρή εικαστικός Ίριδα Τσουρή, παρουσιάζουν στην σκηνή του θεάτρου Σταθμός, μια εντυπωσιακή περφόρμανς, την Παρασκευή 9 Ιουνίου στις 20:00.

Στο τέλος της περφόμανς (22:15), ο Γιάννης Αντιόχου, μεταφραστής της Έρημης Χώρας του Τ.Σ Έλιοτ, και οι περφόρμερ, θα συνομιλήσουν με το κοινό σε μια ανοιχτή συζήτηση για την έννοια της μετάβασης.

Τζαζ στην Πλατεία

Τέσσερα ξεχωριστά τζαζ σχήματα, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του διακεκριμένου σαξοφωνίστα Δημήτρη Τσάκα, στήνουν μετά το τέλος των παραστάσεων, μια γιορτή τζαζ με ελεύθερη είσοδο για όλες και όλους, σ’ ένα πρόγραμμα που θα εκτείνεται σ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος της Πειραιώς 260, από τον Ιούνιο έως τις 20 Ιουλίου.

Τον Ιούνιο, στις 7 - 9 Ioυνίου, πρεμιέρα κάνει το Adedeji Adetayo Sexte. Ο Νιγηριανός Adedeji Adetayo, τραγουδιστής, κιθαρίστας και συνθέτης, φέρνει στην Πλατεία της Πειραιώς 260 τη ζωντάνια της αφρικανικής μουσικής. Τρεις βραδιές με afrobeat, afro jazz και afro soul & funk, μουσική από τα προσωπικά του άλμπουμ και special guests.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v