Οι νύχτες στον Κήπο του Μεγάρου θα είναι μαγικές

Μουσικές, ταινίες, πάρτι, χορό, θέατρο σκιών… Απ’ όλα έχει το φετινό πρόγραμμα στον Κήπο του Μεγάρου. Άνοιξε ατζέντα και σημείωσε ημερομηνίες.

Οι νύχτες στον Κήπο του Μεγάρου θα είναι μαγικές

Μελωδίες που μας χαλάρωσαν. Ρυθμοί που μας έκαναν να χορέψουμε. Λέξεις και στίχοι από αγαπημένα τραγούδια, ελληνικά και ξένα, που σιγοψιθυρίσαμε. Ένα υπαίθριο μουσικό σινεμά που μας ταξιδεύει στις πιο λαμπερές πρωτεύουσες της κλασικής μουσικής και της όπερας και στα πιο μεγάλα φεστιβάλ του κόσμου. Μια οθόνη με μαυρόασπρα καρέ από την εποχή του βωβού κινηματογράφου, με ζωντανή μουσική από ένα πιάνο να τους δίνει φωνή. Πολύχρωμες εικόνες θεάτρου σκιών πάνω σε έναν άσπρο μπερντέ που σκορπίζουν χαμόγελα.

Αυτά και άλλα πολλά θα δούμε και θα ακούσουμε τα βράδια του Ιουνίου και του Ιουλίου στον υπέροχο Κήπο του Μεγάρου Μουσικής, που επιστρέφει για ένα ακόμα καλοκαίρι, με σούπερ γεμάτο πρόγραμμα.

Ελληνικό τραγούδι στον Κήπο

Ο Κωστής Μαραβέγιας ανοίγει και φέτος την αυλαία, την Παρασκευή 16 Ιουνίου, με μια συναυλία-γιορτή, με διάθεση αισιόδοξη και τραγούδια από το νέο του άλμπουμ, αλλά και όλα τα παλιά αγαπημένα. Μαζί του, οι σταθεροί φίλοι και συνεργάτες του: Νίκος Αγγλούπας (ηλεκτρικό μπάσο), Άγγελος Αγγελίδης (ηλεκτρική κιθάρα), Jim Staridas (τρομπόνι), Χρήστος Καλκάνης (κλαρινέτο, πλήκτρα), Demian Gomez (κρουστά, τύμπανα).

Η Μαρία Παπαγεωργίου επιστρέφει επίσης φέτος στην υπαίθρια σκηνή του Μεγάρου, την Παρασκευή 23/6, έχοντας στις αποσκευές της έναν νέο δίσκο και τραγούδια που κατέκτησαν τις ραδιοφωνικές συχνότητες. Σε αυτό το καινούργιο, μουσικό ταξίδι της τη συντροφεύουν ο Ευριπίδης Ζεμενίδης (κιθάρες), ο Θάνος Μιχαηλίδης (τύμπανα), ο Γιώργος Ντάνης (μπάσο) και η Werra Kijewska (τσέλο). Στα φωνητικά, η Ειρήνη Ζούτσου και η Αιμιλία Παπαπέτρου.

Στις 7/7 η Λένα Πλάτωνος, μία από τις πιο ξεχωριστές δημιουργούς της ελληνικής μουσικής σκηνής, μας προσκαλεί σε μία βραδιά μυσταγωγίας. Μία συναυλία εφ’ όλης της ύλης, από το «Σαμποτάζ», την «Λιλιπούπολη» και τις «Μάσκες ηλίου» έως τη μελοποιημένη ποίηση του Καβάφη και του Καρυωτάκη, που περιλαμβάνει επίσης τραγούδια από την αναμενόμενη δισκογραφική της δουλειά με τίτλο «Εννέα στο φως». Επί σκηνής, η κορυφαία ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη, που θα παρουσιάσει μέρος από τις λυρικές αφηγήσεις και τα διασωθέντα έργα άγνωστων ποιητριών του αρχαίου κόσμου, αλλά και η Σαβίνα Γιαννάτου και ο Γιάννης Παλαμίδας, οι καθιερωμένοι ερμηνευτές της Λένας Πλάτωνος, σε αντιπροσωπευτικά τραγούδια της δημιουργού από την πλούσια δισκογραφική της πορεία. Καλεσμένοι της καταξιωμένης συνθέτριας, η Δήμητρα Γαλάνη και ο Κωνσταντίνος Βήτα. Τους πλαισιώνει μια εξαιρετική ομάδα μουσικών και τεχνικών, που αποτελείται από τους: Stergios T./Στέργιο Τσιρλιάγκο (πλήκτρα, sound design, programming), Μιχάλη Παπαπέτρου (πλήκτρα-διεύθυνση συνόλου), Βαχάν Γκαλστιάν (πνευστά), Μιχάλη Πορφύρη (τσέλο). Ενορχήστρωση: Stergios T., Λένα Πλάτωνος.

Αφιέρωμα στον Leonard Cohen

Μια μοναδική βραδιά στον Κήπο μάς υπόσχεται το Σάββατο 1η Ιουλίου το Αφιέρωμα στον Leonard Cohen στο οποίο τραγουδούν η Nalyssa Green, η Sugahspank! και η Lou is. Η εύθραυστη αθωότητα της Nalyssa Green, η βαθιά εκφραστική φωνή της Sugahspank! και η καλλιεργημένη και ευέλικτη φωνή της Lou, πλαισιωμένες από τον ντράμερ Σεραφείμ Μπέλλο, τον μαέστρο Γιώργο Δελλή στα πλήκτρα και τον κιθαρίστα Άδωνη Γουλιέλμο (Swing Shoes), συναντιούνται στη σκηνή σε μια ζωντανή σύμπραξη προς τιμήν του μεγάλου Leonard Cohen.

Η τζαζ συναντά το φιλμ νουάρ

Την Παρασκευή 14 Ιουλίου, το Κουαρτέτο του Δημήτρη Καλαντζή εξερευνά την περίπου απόλυτη σχέση της τζαζ με τα φιλμ νουάρ, μέσα από μια συγκινητική επιλογή μουσικών θεμάτων και διάσημων συνθέσεων για τον κινηματογράφο. Παίζουν: Ανδρέας Πολυζωγόπουλος (τρομπέτα), Γιώργος Γεωργιάδης (μπάσο), Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης (τύμπανα), Δημήτρης Καλαντζής (πιάνο, ενορχηστρώσεις).

Megaron and Unitel Present: Συναυλίες και παραστάσεις με διεθνούς φήμης ορχήστρες, μαέστρους και ερμηνευτές
Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη

Στην εναρκτήρια προβολή (22/6), οι φίλοι της όπερας θα παρακολουθήσουν την «Κάρμεν» του Georges Bizet σε μια πληθωρική παραγωγή, σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Franco Zeffirelli η οποία ανέβηκε στην επιβλητική Αρένα της Βερόνας, με πρωταγωνίστρια τη λετονή μετζοσοπράνο Elīna Garanča και τον Ιταλό Marco Armiliato στο πόντιουμ.

Στις 6/7 έχει προγραμματιστεί η δεύτερη προβολή όπερας για το φετινό καλοκαίρι. Aυτή τη φορά, στην οθόνη του Κήπου προβάλλεται η «Μαντάμα Μπαττερφλάυ» του Giacomo Puccini, μια παράσταση που μαγνητοσκοπήθηκε στο διάσημο Φεστιβάλ του Μπρέγκεντς, με φόντο το εντυπωσιακό φυσικό σκηνικό της Λίμνης της Κωνσταντίας. Στον κεντρικό ρόλο της Τσο-Τσο Σαν, η σοπράνο Barno Ismatullaeva. Τη Συμφωνική της Βιέννης διευθύνει ο Enrique Mazzola.

Στις 29/6, οι μουσικόφιλοι θα απολαύσουν τον Λεωνίδα Καβάκο σε έργα Johannes Brahms και Johann Sebastian Bach από την περίφημη Μουζίκφεραϊν της Βιέννης. Στην ίδια συναυλία, το φημισμένο αυστριακό σύνολο παρουσιάζει επίσης την Πέμπτη συμφωνία του Carl Nielsen υπό τον σουηδό μαέστρο Herbert Blomstedt.

Στην τελευταία θερινή προβολή του Μεγάρου στον Κήπο (13/7), η ίδια συμφωνική ορχήστρα συναντά μια θρυλική πιανίστα του καιρού μας, την Martha Argerich, και έναν μυθικό αρχιμουσικό, τον Ζubin Mehta. Σε αυτή τη μουσική συνάντηση κορυφής, η σπουδαία σολίστ ερμηνεύει μία από τις σημαντικότερες συνθέσεις του ρομαντικού ρεπερτορίου, το Κοντσέρτο για πιάνο σε λα ελάσσονα του Robert Schumann. Στο ίδιο μουσικό κλίμα είναι και η «Ρομαντική» συμφωνία του Αnton Bruckner, με την οποία ολοκληρώνεται το πρόγραμμα της βραδιάς.

The Lodger του Alfred Hitchcock
Βωβός κινηματογράφος με ζωντανή μουσική από τον πιανίστα Στάθη Άννινο

Συνεχίζοντας τις επιτυχημένες προβολές βωβών ταινιών στον Κήπο του Μεγάρου την τελευταία τριετία, στις 30/6 προβάλλεται το φιλμ «The Lodger: A Story of the London Fog» («Ο ενοικιαστής») του Alfred Hitchcock. Η προβολή συνοδεύεται από πρωτότυπη μουσική του συνθέτη και σολίστ Στάθη Άννινου, την οποία ερμηνεύει ζωντανά ο ίδιος στο πιάνο.

Γιορτή της Μουσικής
με την ΚΟΑ, τη Χορωδία της ΕΡΤ
και το τζαζ τρίο του Τάσσου Πάππα
Είσοδος ελεύθερη

Με ναπολιτάνικες καντσονέτες, εισαγωγές από διάσημες ιταλικές όπερες, εμβληματικές επιτυχίες των Beatles καθώς και με πρωτότυπες τζαζ συνθέσεις, αλλά και διασκευές, υποδέχεται φέτος ο Κήπος τη Γιορτή της Μουσικής στις 21/6.

Η σοπράνο Δέσποινα Σκαρλάτου μας ταξιδεύει σε κοσμαγάπητες μελωδίες του ιταλικού Νότου, πλαισιωμένη από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών που μας θυμίζει δύο απολαυστικές εισαγωγές του Gioachino Rossini από τις όπερες «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» και «Γουλιέλμος Τέλλος». Στη διεύθυνση ορχήστρας, ο Γιάννης Πουλάκης.

Η Χορωδία της ΕΡΤ (διδασκαλία: Μιχάλης Παπαπέτρου) ερμηνεύει διασκευές τραγουδιών των «Σκαθαριών» που έγραψαν ιστορία («Let It Be», «Yesterday», «Penny Lane», «Yellow Submarine» κ.ά.). Η βραδιά κλείνει με το τζαζ τρίο του Τάσσου Πάππα σε ένα πρόγραμμα που συνδυάζει κομμάτια σπουδαίων μουσικών της εποχής μας, όπως οι Keith Jarrett και Fazil Say, με διασκευές συνθέσεων του Johann Sebastian Bach και του Claude Bolling. Λαμβάνουν μέρος οι μουσικοί: Τάσσος Πάππας (πιάνο), Σωτήρης Ντούβας (τύμπανα), Άγγελος Ρεπαπής (κοντραμπάσο).

Ανοιχτές Πλατφόρμες – το Live
Από την jazz και την ethnic μουσική στο body percussion
Είσοδος ελεύθερη

Την Δευτέρα 10 Ιουλίου ο Κήπος θα πλημμυρίσει από τους ήρεμους τζαζ ήχους της Blend Orchestra, τη γοητεία της έθνικ ομάδας Argalios αλλά και τους Bodyterranean. Τρία σχήματα που ξεχώρισαν από τις Ανοιχτές Πλατφόρμες, στο πλαίσιο του κύκλου ΓΕΦΥΡΕΣ. Οι Ανοιχτές Πλατφόρμες είναι μια πρωτοβουλία του Μεγάρου που στοχεύει στην ανάδειξη νέων καλλιτεχνών, μέσα από φυσικές και διαδικτυακές ακροάσεις, και υλοποιείται σε συνεργασία με την Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ).

Καραγκιόζης στον Κήπο του Μεγάρου

Μετά την επιτυχία της περσινής καλοκαιρινής του παράστασης («Ο Μεγαλέξανδρος και ο δράκος»), ο Ηλίας Καρελλάς επιστρέφει στον Κήπο φέτος με την ολοκαίνουργια παραγωγή «Θησέας και Μινώταυρος», η οποία είναι εμπνευσμένη και πάλι από μύθους και θρύλους.

Για έξι ξεχωριστές ημέρες, 27 και 28 Ιουνίου, και 3, 4, 11 και 12 Ιουλίου, ο αγαπημένος σκηνοθέτης και σκιοπαίκτης συναντά την ελληνική μυθολογία και δημιουργεί μια πρωτότυπη μουσική παράσταση με γιγαντοφιγούρες θεάτρου σκιών και ζωντανή μουσική βασισμένη στην κρητική παράδοση. Στην σκηνή το εκρηκτικό δίδυμο εγχόρδων String Demons παίζει και τραγουδά μοναδικές διασκευές και συνθέσεις, ενώ ο Έκτορας Κυριάκου μας χαρίζει χρώματα και αρώματα της Κρήτης με το λαούτο και την φωνή του. Τις φιγούρες θεάτρου σκιών χειρίζονται οι: Νικόλας Τζιβελέκης, Δήμητρα Κώνστα, Απόστολος Γραββάνης, Νικόλας Πέππας. Μια καλοκαιρινή περιπέτεια για παιδιά από 4 μέχρι… 104 ετών!

Και μια διαδραστική συναυλία για όλη την οικογένεια
με τους Burger Project

Για πρώτη φορά το Μέγαρο διοργανώνει, στις 8 Ιουλίου, ένα απογευματινό πάρτι στον Κήπο με τους Burger Project. Σε αυτή τη διαδραστική συναυλία για όλη την οικογένεια, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι: μαμάδες, μπαμπάδες, θείοι και θείες, νονοί, νονές, παππούδες και γιαγάδες! Στο πρόγραμμα μπαίνουν οι γνωστές επιτυχίες των Burger Project αλλά και καινούργια τους τραγούδια, χιούμορ και αυτοσχεδιασμός, εκπαιδευτικοί διάλογοι οργανογνωσίας, διαδραστικά μουσικά παιχνίδια αλλά και απρόσμενα τραγούδια απ’ το παγκόσμιο ρεπερτόριο.

Εισιτήρια
Γενική είσοδος | 15 €
Burger Project & παραστάσεις Καραγκιόζη | 10 €
Προβολές UNITEL, Γιορτή της Μουσικής και Ανοιχτές Πλατφόρμες – το Live | είσοδος ελεύθερη
210 72 82 333 | www.megaron.gr

Ώρες έναρξης των εκδηλώσεων
Burger Project | 19:00
Γιορτή της Μουσικής | 20:00
Προβολές Unitel και παραστάσεις Καραγκιόζη | 20:30
Συναυλίες | 21:00

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v