Δωρεάν είσοδος σήμερα σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Τα αθηναϊκά μουσεία γιορτάζουν με δεκάδες εκδηλώσεις και δωρεάν είσοδο για το κοινό, το ίδιο και οι αρχαιολογικοί χώροι.

Δωρεάν είσοδος σήμερα σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη στα μουσεία και την πολιτιστική μας κληρονομιά, και σήμερα είναι μια καλή ευκαιρία για να βγεις… μουσειότσαρκα.

Μουσεία όλων των κατηγοριών ανοίγουν τις πόρτες τους και μας καλούν να τα επισκεφτούμε με ελεύθερη είσοδο, αλλά και να συμμετέχουμε σε ενδιαφέρουσες δράσεις.

Τιμώμενος πολιτιστικό φορέας για φέτος είναι το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, το οποίο θα παραμείνει σήμερα ανοιχτό έως τις 21:00 με ελεύθερη είσοδο.

Την Πέμπτη 18 Μαΐου (ώρα 11:00-12:00 και ώρα 16:00-17:00) και την Παρασκευή 19 Μαΐου (ώρα 12.00-13:00), το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προγραμματίζει στις αίθουσες των Προϊστορικών Συλλογών του Μουσείου (Αίθουσα 4, 5 και Αίθουσα 48) ξεναγήσεις με τίτλο «Συνέχειες και ασυνέχειες στο Προϊστορικό Αιγαίο: Πώς προκλήθηκαν οι μεγάλες καταστροφές κατά την Πρώιμη, Μέση και Ύστερη Εποχή του Χαλκού; Είναι δυνατόν να οφείλονταν στην κλιματική αλλαγή;».

Την Πέμπτη 18 Μαΐου και ώρα 12:00-13:00 στις αίθουσες της Συλλογής των Γλυπτών (αίθουσες 21, 22, 25 και 26) πραγματοποιείται ξενάγηση με τίτλο «Θεοί της υγείας στην Έκθεση των Γλυπτών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου». Στις θεματικές περιηγήσεις είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στις Πληροφορίες του Μουσείου, τηλ. 213 214 4889 και 213 214 4856. Αριθμός συμμετεχόντων ανά ομάδα: 25.

Την Παρασκευή 19 Μαΐου, η είσοδος θα είναι ελεύθερη στους επισκέπτες που θα συμμετέχουν στις παραπάνω δράσεις.

Το Μουσείο Ακρόπολης θα είναι σήμερα ανοικτό για τους επισκέπτες έως τις 20.00 το βράδυ και προσκαλεί τους μικρούς του φίλους στην Παιδική Γωνιά, έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον δεύτερο όροφο. Εκεί θα βρουν οθόνες αφής με διασκεδαστικά ψηφιακά παιχνίδια και ευχάριστα βίντεο, που ζωντανεύουν αρχαίους μύθους, αφηγούνται συναρπαστικές ιστορίες και ξεδιπλώνουν πτυχές της καθημερινής ζωής των αρχαίων Αθηναίων.

Παράλληλα, οι οικογένειες με παιδιά μπορούν να παραλάβουν από το Γραφείο Πληροφοριών ένα από τα τέσσερα φυλλάδια εξερεύνησης και να γνωρίσουν τα εκθέματα του Μουσείου με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο ή να προμηθευτούν από τα Πωλητήρια το νέο έντυπο «Αρχαία επαγγέλματα στο Μουσείο Ακρόπολης» και να ανακαλύψουν εκθέματα που τους μεταφέρουν με ευφάνταστο και διασκεδαστικό τρόπο στους χώρους εργασίας των αρχαίων Αθηναίων.

Ελεύθερη θα είναι η είσοδος και στα κτήρια του Μουσείου Μπενάκη (Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού, Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, Μουσείο Παιχνιδιών, Πειραιώς 138), στις μόνιμες και τις περιοδικές εκθέσεις.

Με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και δωρεάν είσοδο στις περιοδικές εκθέσεις θα συμμετέχει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το οποίο σήμερα παραμένει ανοικτό ως τις 20.00 με ελεύθερη είσοδο στην περιοδική έκθεση «Γυρισμός. Κυκλαδικοί θησαυροί στο ταξίδι της επιστροφής», καθώς και τη νέα έκθεση «ReThinking-Κοινωνικές Συγκρούσεις» που ξεκινά την Πέμπτη. Ανοιχτά θα παραμείνουν έως τις 22:00 και τo Cycladic Shop και τo Cycladic Café.

Αντίστοιχα, ο Δήμος Αθηναίων υποδέχεται μικρούς και μεγάλους στο Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», στο Κέντρο Τεχνών και στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις με ελεύθερη συμμετοχή.

Το ΕΜΣΤ συμμετέχει και αυτό στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με ανοικτές πόρτες σήμερα, ενώ το Σάββατο 20 Μαΐου, θα πραγματοποιξθεί δωρεάν εργαστήριο ενηλίκων με θέμα «Η εξερεύνηση του εαυτού μέσω της παρατήρησης έργων τέχνης» από την Κατερίνα Νάσια Ραμαντάνη, ψυχολόγο-εικαστική ψυχοθεραπεύτρια, και τον Αλέξανδρο Μαριδάκη, επισκέπτη ψυχικής υγείας στις 12.30. Δήλωση συμμετοχής στο [email protected].

Αναλυτικά όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις σε όλα τα μουσεία της Ελλάδας εδώ. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v