Audi TT: Η ευαίσθητη χορδή της αυτοκίνησης

Από το ντεμπούτο του το 1998, το μοντέλο προσφέρει ανελλιπώς οδηγικές απολαύσεις.

Audi TT: Η ευαίσθητη χορδή της αυτοκίνησης

Είκοσι πέντε χρόνια, τρεις γενιές: Η μάρκα με τα τέσσερα δακτυλίδια έγραψε ιστορία στο design με το Audi TT. Από το ντεμπούτο του το 1998, αυτό το σπορ αυτοκίνητο άγγιξε μία ευαίσθητη χορδή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο χάρη στην οδηγική απόλαυση που υπόσχεται στους οδηγούς και την ξεκάθαρη σχεδιαστική φιλοσοφία του.

Ο Αμερικανός σχεδιαστής Freeman Thomas, υπό τον τότε Επικεφαλής Σχεδιασμού Peter Schreyer, δημιούργησε ένα γνήσιο σπορ αυτοκίνητο, το Audi TT Coupé. Η πολυτελής μάρκα παρουσίασε τη σχεδιαστική μελέτη σε ένα ενθουσιώδες κοινό στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης (ΙΑΑ), τον Σεπτέμβριο του 1995. Το όνομα "TT" του μοντέλου, θυμίζει το θρυλικό Tourist Trophy στο Isle of Man, ένα από τα παλαιότερα γεγονότα μηχανοκίνητου αθλητισμού στον κόσμο, στο οποίο η NSU και η DKW είχαν γιορτάσει μεγάλες επιτυχίες με τις μοτοσυκλέτες τους. Το όνομα "TT" θυμίζει επίσης το σπορ NSU TT της δεκαετίας του 1960. Η σκόπιμη απομάκρυνση του TT Coupé από τη συνηθισμένη ονοματολογία της φίρμας υπογράμμισε την πλήρη καινοτομία του μοντέλου. Τον Δεκέμβριο του 1995, δόθηκε το πράσινο φως για μαζική παραγωγή του TT Coupé.

Ενσωμάτωση πίσω πλαϊνού παραθύρου

Το πιο αξιοσημείωτο ήταν η ενσωμάτωση ενός πίσω πλαϊνού παραθύρου, το οποίο επιμήκυνε το προφίλ του αυτοκινήτου και αύξησε τη σπορ δυναμική του.
Ένα άλλο σχεδιαστικό στοιχείο που συμβάλλει στην αδιαμφισβήτητη σιλουέτα του TT Coupé είναι ο κύκλος.

Πολλά κυκλικά στοιχεία ενέπνευσαν την εξωτερική και εσωτερική σχεδίαση του σπορ αυτοκινήτου. Με έμπνευση από το κίνημα Bauhaus, κάθε γραμμή στο TT έχει ένα σκοπό, κάθε σχήμα μια λειτουργία.

Η γραμμή παραγωγής του TT Coupé ξεκίνησε το 1998. Ένα χρόνο αργότερα, η φίρμα παρουσίασε το TT Roadster. Όπως το πρωτότυπο και το A3 που κυκλοφόρησε το 1996, το σπορ αυτοκίνητο βασίστηκε στην εγκάρσια πλατφόρμα του VW Golf IV. Από την αρχή, το TT κατασκευάστηκε από την Audi Hungaria Motor Kft. στην Ουγγαρία. Τα βαμμένα αμαξώματα ΤΤ μεταφέρονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας σιδηροδρομικώς από το Ingolstadt στο Győr, όπου ακολουθούσε η τελική συναρμολόγηση. Αυτή η μέθοδος δι-εργοστασιακής παραγωγής μεταξύ Ingolstadt και Győr ήταν μοναδική στην αυτοκινητοβιομηχανία εκείνη την εποχή.

Λιγότερο βάρος

Η τρίτη γενιά του TT παρουσιάστηκε το 2014 – και για μια ακόμη φορά, η φίρμα προσπάθησε να μειώσει περαιτέρω το βάρος του. Το TT Coupé, με κινητήρα 2.0 TFSI και χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων, ζύγιζε μόνο 1.230 κιλά, έως και 50 κιλά ελαφρύτερο από το προηγούμενο. Για τα νέα TT και TT RS2, οι σχεδιαστές ερμήνευσαν εκ νέου τις γραμμές του αρχικού TT από το 1998, στη σύγχρονη εποχή. Τις εμπλούτισαν με πολλές δυναμικές λεπτομέρειες, ενώ η στρογγυλή τάπα του ρεζερβουάρ καυσίμου με τα τυπικά γράμματα TT παρέμεινε αναλλοίωτη σε όλες τις γενιές. Πολλές λεπτομέρειες του προφίλ θυμίζουν επίσης σκόπιμα το κλασικό σχέδιο πρώτης γενιάς. Σε τεχνικούς όρους, το TT τρίτης γενιάς πρόσφερε αρκετές καινοτομίες.

Audi virtual cockpit

Για παράδειγμα, αυτό το μοντέλο σηματοδότησε το ντεμπούτο του Audi virtual cockpit, ενός πλήρως ψηφιακού πίνακα οργάνων με εξαιρετικά λεπτομερείς, προσαρμόσιμες όψεις που αντικατέστησε τα αναλογικά όργανα και την οθόνη MMI. Το 2016, μια νέα εποχή για την τεχνολογία φωτισμού στην αυτοκινητοβιομηχανία ξεκίνησε στο TT RS, όταν η φίρμα χρησιμοποίησε οργανικά LED, γνωστά ως τεχνολογία OLED, για πρώτη φορά.

400 ίπποι

Η γκάμα κινητήρων του σπορ αυτοκινήτου είναι επίσης εντυπωσιακή. Το κορυφαίο μοντέλο ήταν αρχικά το TTS με κινητήρα 2 λίτρων turbo και 310 ίππων, ενώ το 2016 ακολούθησε το TT RS με τον πεντακύλινδρο turbo κινητήρα 2,5 λίτρων, ένα από τα πιο συναρπαστικά μοντέλα που έχει να προσφέρει η μάρκα με τα τέσσερα δακτυλίδια. Με 400 ίππους, ο κινητήρας με τον μοναδικό σπορ ήχο, βραβεύτηκε «Διεθνής Κινητήρας της Χρονιάς» εννέα συνεχείς φορές. Με την ειδική έκδοση TT RS Coupé iconic edition, η οποία διατίθεται σε Nardo Grey και περιορίζεται στις 100 μονάδες, η μάρκα συνδυάζει τα κορυφαία σχεδιαστικά και τεχνολογικά χαρακτηριστικά 25 ετών ιστορίας του TT, για να γιορτάσει εφέτος αυτή την επετειακή χρονιά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v