Η Κύθνος απέκτησε το πρώτο της αρχαιολογικό μουσείο

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε το Αρχαιολογικό Μουσείο Κύθνου δίνοντας τέλος στην ανυπομονησία των κατοίκων του νησιού.

Η Κύθνος απέκτησε το πρώτο της αρχαιολογικό μουσείο

Χαράς ευαγγέλια για τους Κυθνιώτες αφού η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε το Αρχαιολογικό Μουσείο Κύθνου, το οποίο πλέον στεγάζεται στο παλαιό, μονοτάξιο, Δημοτικό Σχολείο της Χώρας, σε κτήρια που κατασκευάστηκαν σύμφωνα με το πρώτο κρατικό πρόγραμμα κατασκευής σχολείων (Βασιλικό Διάταγμα του 1894). Με αυτόν τον τρόπο το νησί της Κύθνου αποκτά το Αρχαιολογικό Μουσείο που του αξίζει βάζοντας τέλος σε μια αναμονή 30 χρόνων.

Χαρακτηριστική είναι η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού κι Αθλητισμού της χώρας:

«Με μεγάλη χαρά, σήμερα, το ΥΠΠΟΑ αποδίδει στην Κύθνο το πρώτο αρχαιολογικό μουσείο της. Το να αποδίδεις ένα μουσείο στις τοπικές κοινωνίες είναι πολύ σημαντικό, γιατί αποδίδεις μέρος της ταυτότητάς τους. Για το ΥΠΠΟΑ και την Αρχαιολογική Υπηρεσία, η απόδοση μιας πολιτιστικής υποδομής σε έναν τόπο, στους πολίτες, στους κατοίκους,  είτε είναι ένα μουσείο, είτε ένας αρχαιολογικός χώρος που αναδεικνύεται και οργανώνεται, είναι μια ξεχωριστή μέρα, μια μέρα χαράς. Ουσιαστικά, η Πολιτεία, δια του αρμοδίου φορέα της, αποδίδει στην τοπική κοινωνία αυτό που της ανήκει. Τα νησιά μας έχουν δύο τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα. Το μοναδικό πολιτιστικό τους απόθεμα και ένα ιδιαίτερα όμορφο φυσικό περιβάλλον. Αυτά τα δύο πρέπει να τα διατηρήσουμε αλώβητα, γιατί από αυτά εξαρτάται το βιώσιμο μέλλον των νησιωτικών κοινωνιών Από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου του νησιού, διαπιστώνεται η πολύ σημαντική, η κομβική, σε κάποιες ιστορικές περιόδους, σχέση της Κύθνου με την ευρύτερη ιστορία του αρχιπελάγους, αλλά και με το υψηλό επίπεδο του πολιτισμού, το οποίο παράγεται σε τούτο το νησί, όπως και σε όλες τις Κυκλάδες, στη μεγάλη ιστορική διαχρονία». 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Κύθνου παρευρέθηκαν, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χαζημάρκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο Δήμαρχος Κύθνου Σταμάτης Γαρδέρης αλλά και ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης.

Με πληροφορίες από το skai.gr

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v