Οι ελληνικές συμμετοχές που ξεβλάχεψαν τη Eurovision

Λίγες μέρες πριν τον μεγάλο τελικό, θυμόμαστε τις πιο σουρεαλιστικές, τις πιο cult, τις πιο μεγαλειώδεις συμμετοχές που έχουμε στείλει στη Eurovision.

Οι ελληνικές συμμετοχές που ξεβλάχεψαν τη Eurovision

Ξέρεις ποιο θα είναι πρώτο. Δεν θα παρατείνουμε για πολύ την αγωνία σου. Θα πούμε απλώς ότι, από τις 42 φορές που έχουμε συμμετάσχει συνολικά στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, έχουμε κερδίσει μία, και δεν έχουμε τερματίσει τελευταίοι καμία. Προφανώς επειδή, εκείνες τις φορές που ήμασταν κακοί, ήμασταν ταυτόχρονα και απολύτως σουρεάλ. Ο σουρεαλισμός κερδίζει πάντα πόντους.

Μιχάλης Ρακιντζής - S.A.G.A.P.O. (2002)

Δικαιωματικά πρώτο στη λίστα, το κομμάτι που μνημονεύεται ακόμα και θα μνημονεύεται για πάντα, όσα χρόνια και αν περάσουν, γιατί ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του. Τερμάτισε στην 17η θέση, συγκεντρώνοντας 27 πόντους.

Κώστας Μπίγαλης & The Sea Lovers - Το Τρεχαντήρι (1994)

Με τον επικό στίχο «Το Τρεχαντήρι ντίρι ντίρι ντίρι», ο Κώστας Μπίγαλης μαζεύει 44 πόντους και τερματίζει στην 14η θέση του τελικού της Eurovision.

Καίτη Γαρμπή - Ελλάδα, Χώρα του Φωτός (1993)

«Τη μια μας παίζουν ροκ, την άλλη τσιφτετέλι/ παιδιά του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη/ μας ξεγελάνε με σεκλέτι και μεράκι/ πνεύμα αθάνατο, σε τρώει το σαράκι» τραγουδά η Καίτη που αγαπούσες, και μαζεύει 64 πόντους για την 9η θέση του μεγάλου τελικού.

Πασχάλης, Μαριάννα, Ρόμπερτ, Μπέσσυ - Μάθημα Σολφέζ (1977)

Εσύ μπορεί τώρα να κοροϊδεύεις με τα «αααβάντι ντο φα φα φα σολ φα σολ φα μι ντο σι μι μι μι» αλλά αυτή η επική τετράδα τερμάτισε άμα θες να ξέρεις στην 5η θέση εκείνου του τελικού, μαζεύοντας 92 πόντους.

Σοφία Βόσσου - Η Άνοιξη (1991)

Το θυμάσαι άραγε πως το «θα ‘ναι σαν να μπαίνει η άνοιξη» που βλέπεις σε όλα τα εποχικά αφιερώματα όλο τον Απρίλη είναι από την συμμετοχή της Σοφίας Βόσσου στη Eurovision; Σιγά μην το θυμάσαι, εμείς πρέπει να σου τα θυμίζουμε όλα. Θέλουμε ιδιαιτέρως να προσέξεις τα σκηνικά πίσω από την Σοφία στο βίντεο που ακολουθεί, που είναι εμφανώς βγαλμένα από τον Ιντιάνα Τζόουνς και την Τελευταία Σταυροφορία. Για την ιστορία, η Σοφία μάζεψε 36 πόντους και τερμάτισε 13η θέση –αλλά πρώτη στις καρδιές μας, κάθε άνοιξη.

Μαριάννα Ευστρατίου - Εμείς Φοράμε τον Χειμώνα Ανοιξιάτικα (1996)

Κι επειδή δεν είχαμε μνημονεύσει την άνοιξή μας αρκετά, πέντε χρόνια αργότερα στείλαμε και τη Μαριάννα Ευστρατίου να μπει στο μάτι των κρύων χωρών που δεν μας συμπαθούνε, με ένα τραγούδι πρόδρομο του «Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα» και τις στιχάρες «εμείς τα δύσκολα τα λύνουμε νυχτιάτικα/ εμείς αλλάζουμε αγάπες Κυριακάτικα/ εμείς φοράμε το χειμώνα ανοιξιάτικα… ανοιξιάτικα». Συγκέντρωσε 36 πικαρισμένους πόντους και τερμάτισε στην 14η θέση.

Και η συμμετοχή… που δεν ήταν
Πωλίνα – Βαγκόν Λι (1986)

Ναι κι όμως, η Πωλίνα ήταν να πάει Eurovision. Δεν πήγε όμως, γιατί η ΕΡΤ μούτρωσε στους Ευρωπαίους που έβαλαν τον τελικό του διαγωνισμού Μεγάλο Σάββατο, και απέσυρε τη συμμετοχή μας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσβολή στα ελληνορθόδοξα ήθη. «Ήταν της μόδας τότε το Μεγάλο Σάββατο να είμαστε όλοι σκεπτικοί» θα σχολιάσει η Πωλίνα πολλά χρόνια αργότερα. Και ιδού τι έχασε η Ευρώπη εκείνη τη χρονιά:

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v