Αυτή είναι η νέα Skoda!

Η Skoda πατάει βαθιά το γκάζι για να φτάσει πιο γρήγορα στον προορισμό της, που δεν είναι άλλος από την κατάκτηση των προκλήσεων της ηλεκτροκίνησης.

Αυτή είναι η νέα Skoda!

Η τσεχική μάρκα απολαμβάνει τους καρπούς από την συμμετοχή της στο χαρτοφυλάκιο του γκρουπ VW και προετοιμάζεται για την πιο δύσκολη μάχη στη σύγχρονη ιστορία της, να αποσπάσει σημαντικό μερίδιο από την κατηγορία των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Το πρώτο δείγμα γραφής της μάρκας που εκφράζει τις επιθυμίες και τις τάσεις για την αυτοκίνηση ενός δημιουργικού λαού, έχει κάνει πάταγο. Ο λόγος για το Skoda Enyaq, ένα SUV μηδενικών ρύπων που άνετα θα μπορούσε να φέρει τα σήματα ακόμη και της Audi.

Η Skoda, εντείνει περαιτέρω τον ρυθμό της παρουσίασης νέων μοντέλων και τον μετασχηματισμό της όσον αφορά στην ηλεκτροκίνηση. Λανσάροντας τέσσερα ολοκαίνουργια ηλεκτρικά οχήματα και δύο ανανεωμένα μοντέλα της οικογένειας Enyaq, η τσέχικη αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζει να επεκτείνει τη γκάμα BEV σε έξι μοντέλα έως το 2026.

Ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει συνολικά 5,6 δις ευρώ στην ηλεκτροκίνηση έως το 2027. Κατά τη διάρκεια της φάσης μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση, τα μοντέλα με μοντέρνους και εξαιρετικά αποδοτικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης και plug-in υβριδικά συστήματα μετάδοσης κίνησης θα συνεχίσουν να αποτελούν τον βασικό στυλοβάτη της γκάμας μοντέλων της μάρκας.

Με τις νέες γενιές των Superb και Kodiaq, τα ανανεωμένα Octavia, Kamiq και Scala καθώς και τα νέα μοντέλα BEV, η μάρκα θα προσφέρει σύντομα το πιο εκτενές χαρτοφυλάκιο στην ιστορία της: συνδυάζοντας τα καλύτερα και των δύο κόσμων.

Oδικός χάρτης

Τα Enyaq iV και Enyaq Coupé iV, κυκλοφόρησαν με επιτυχία το 2020 και το 2022 αντίστοιχα βασίζονται στην αρθρωτή πλατφόρμα για την ηλεκτροκίνηση (ΜΕΒ) του Volkswagen Group. Και τα δύο μοντέλα θα ανανεωθούν σημαντικά το 2025 για να αντικατοπτρίζουν τη νέα σχεδιαστική γλώσσα που θα χαρακτηρίζει όλα τα μοντέλα BEV της μάρκας στο μέλλον. Επιπλέον, μέχρι το 2026 θα υπάρχουν τέσσερα εντελώς νέα ηλεκτρικά οχήματα:

• ένα «Small», το μελλοντικό βασικό μοντέλο στην κατηγορία A0,

• ένα «Compact», ένας πλήρως ηλεκτρικός διάδοχος του compact SUV Karoq, που ονομάζεται επίσημα Elroq,

• ένα «Combi», που συνεχίζει την επιτυχημένη παράδοση της Škoda στα station wagon, και

• ένα «Space», η έκδοση παραγωγής του 7θέσιου πρωτότυπου αυτοκινήτου που παρουσιάστηκε τον Αύγουστο του 2022, το οποίο θα ολοκληρώνει το άνω τμήμα της προϊοντικής γκάμας.

Το Combi, το πρώτο BEV της μάρκας με station wagon στυλ αμαξώματος, είναι μια νέα προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο. Ενσωματώνει τις βασικές αξίες της μάρκας και μεταφέρει τα δυνατά σημεία αυτού του δημοφιλούς στυλ αμαξώματος στην εποχή της ηλεκτροκίνησης. Όλα τα μοντέλα BEV θα διαθέτουν τη χαρακτηριστική γλώσσα σχεδιασμού Modern Solid, η οποία υπογραμμίζει τα χαρακτηριστικά που καθορίζουν το DNA της μάρκας: στιβαρότητα, λειτουργικότητα και αυθεντικότητα.

Τα οχήματα με προηγμένους και αποδοτικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης (ΜΕΚ) και plug-in υβριδικά συστήματα μετάδοσης κίνησης (PHEV) θα συνεχίσουν να αποτελούν σημαντικό στυλοβάτη του χαρτοφυλακίου μοντέλων της εταιρείας κατά τη μετάβαση στην αμιγώς ηλεκτρική κινητικότητα. Πληρούν τις ανάγκες των πελατών καθώς οι αγορές μεταβαίνουν στην ηλεκτροκίνηση με διαφορετικές ταχύτητες. Κατά τα επόμενα χρόνια, η εταιρεία θα προσφέρει μια μεγάλη γκάμα προσιτών μοντέλων που ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες μετακίνησης των αντίστοιχων πελατών τους – με ηλεκτρικό, συμβατικό ή plug-in υβριδικό κινητήριο σύστημα.

Ηλεκτρική κινητικότητα

Το 2024, το πρώτο επερχόμενο όχημα BEV θα είναι το "Compact", το οποίο θα ονομάζεται επίσημα Elroq. Με μήκος περίπου 4,5 μ. και παρόμοιο συνδυασμό διαστάσεων και ευρύχωρου, πολύ πρακτικού εσωτερικού, θα είναι ο αμιγώς ηλεκτρικός διάδοχος του Karoq.

Το μελλοντικό βασικό μοντέλο θα φέρει τον προσωρινό τίτλο «Small». Θα είναι ένα μικρό προσιτό ηλεκτρικό αυτοκίνητο και θα παράγεται σε εργοστάσιο του Volkswagen Group στην Ισπανία και θα παρουσιαστεί το 2025. Με μήκος περίπου 4,10 μ., θα προσφέρει παρόμοια χωρητικότητα αποσκευών με το Scala.

Το 2025, τα Enyaq και Enyaq Coupé θα λάβουν μια ολοκληρωμένη ανανέωση και θα υιοθετήσουν τη νέα γλώσσα σχεδιασμού Modern Solid που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Vision 7S. Τα μοντέλα Enyaq iV ήταν τα πρώτα οχήματα της Škoda που βασίστηκαν στην αρθρωτή πλατφόρμα ηλεκτροκίνησης (MEB) του Volkswagen Group και ως εκ τούτου αποτελούν εμβληματικό στοιχείο της νέας εποχής ηλεκτροκίνησης της μάρκας από το 2020 (Enyaq Coupé από το 2022).

Το "Combi" θα παίξει βασικό ρόλο μεταξύ των τεσσάρων νέων μοντέλων. Αυτό το μοντέλο μήκους περίπου 4,70 μέτρων θα είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο της μάρκας, μεταφέροντας τα δυνατά σημεία αυτού του ιδιαίτερα δημοφιλούς και επιτυχημένου αμαξώματος της Škoda  στην εποχή της ηλεκτροκίνησης. Το «Combi» estate BEV θα παρουσιαστεί το 2026.

Το μεγαλύτερο από τα μελλοντικά BEV της Skoda θα είναι το «Space» – η έκδοση παραγωγής του concept Vision 7S, θα έχει μήκος περίπου 4,9 μ. και θα ολοκληρώνει το άνω τμήμα του χαρτοφυλακίου.

Βιωσιμότητα

Εκτός από την επιτάχυνση της μετάβασής της στην ηλεκτροκίνηση, η Skoda εστιάζει στην ενίσχυση της βιωσιμότητας στην παραγωγή οχημάτων και στις εφοδιαστικές της αλυσίδες. Αυτό περιλαμβάνει δέσμευση για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις εγκαταστάσεις της, εστίαση σε ανακυκλώσιμα υλικά και συνεπή ανακύκλωση μπαταριών υψηλής τάσης από ηλεκτρικά οχήματα. Το concept Vision 7S, στο οποίο βασίζεται το «Space» BEV, έχει θέσει την κατεύθυνση για τη χρήση υλικών στις μελλοντικές γενιές οχημάτων.

Ανακυκλωμένες πρώτες ύλες

Η μάρκα δίνει μεγάλη έμφαση στη βιωσιμότητα των προϊόντων της και θα συνεχίσει να αυξάνει τη χρήση φυσικών και ανακυκλωμένων υλικών στα οχήματά της. Ακόμη και σήμερα, η παραγωγή των πάνελ κάτω από το αμάξωμα για ένα αυτοκίνητο όπως το Enyaq iV περιλαμβάνει 13 κιλά ανακυκλωμένου πλαστικού τα οποία προέρχονται από παλιά περιβλήματα μπαταριών και προφυλακτήρες. Το concept Vision 7S δίνει μια πολύ συγκεκριμένη προεπισκόπηση του τρόπου με τον οποίο τα ανακυκλωμένα υλικά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στο εσωτερικό μελλοντικών οχημάτων.

Νέα σχεδιαστική γλώσσα

Η Skoda, σηματοδοτεί τη μετάβασή της στην ηλεκτρική κινητικότητα με μια νέα σχεδιαστική γλώσσα για τα επερχόμενα μοντέλα της BEV. Ονομάζεται Modern Solid, συνδυάζει στιβαρότητα, λειτουργικότητα και αυθεντικότητα για να δημιουργήσει οχήματα που ενσωματώνουν τη σύγχρονη απλότητα, την απολαυστική πρακτικότητα και την αυθεντική σχεδίαση. Το επταθέσιο πρωτότυπο αυτοκίνητο αποτελεί προεπισκόπηση συγκεκριμένων εξωτερικών και εσωτερικών σχεδιαστικών στοιχείων των μελλοντικών αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων της Skoda.

Η μελλοντική μινιμαλιστική και λειτουργική εξωτερική σχεδίαση μεταφέρει μια αίσθηση ασφάλειας και δύναμης. Επιπλέον, τα επερχόμενα μοντέλα BEV θα είναι πολύ αεροδυναμικά για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης των οχημάτων. Αυτό εξοικονομεί ενέργεια και αυξάνει την αυτονομία. Στο εσωτερικό, η νέα σχεδιαστική γλώσσα προσφέρει ευρύχωρα, μοντέρνα σχέδια που χαρακτηρίζονται από εξαιρετική λειτουργικότητα και διαισθητικά χειριστήρια.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v