Γιατί πρέπει να δεις Yellowjackets

Αρχικά, επειδή μόλις ξεκίνησε η δεύτερη σεζόν, άρα δεν έχεις χάσει πολλά επεισόδια. Έχουμε κι άλλους λόγους.

 

Γιατί πρέπει να δεις Yellowjackets

Μια φορά την δεκαετία, κάποια σειρά καταφέρνει βδομάδα τη βδομάδα να χτίζει τόση αγωνία, που εκατομμύρια τηλεθεατές να ξεχύνονται μετά από κάθε επεισόδιο στο ίντερνετ για θεωρίες συνωμοσίας. Είχες το Twin Peaks, το Lost, είχες το Game of Thrones... και αν το καλοσκεφτείς, έχεις κι ένα μοτίβο εδώ. Σειρές που ξεκίνησαν και σου έκαψαν το μυαλό και κάπου παρατράβηξαν, κάπου οι γραφιάδες δεν είχαν ιδέα αν το κουβάρι που έπλεξαν λύνεται.

Ιδανικά, το Yellowjackets θα ξεφύγει από αυτή την κατάρα. Και για να μην σε κουράζουμε με προλόγους, πάμε αμέσως στο ψητό.

Δες το επειδή είναι αρκετά τρελό για να σε ψήσει ούτως ή άλλως
Η πλοκή: Το αεροπλάνο που κουβαλάει μια ομάδα ποδοσφαίρου με έφηβες πέφτει στη μέση του πουθενά και μένουν εκεί σχεδόν για δύο χρόνια. Αυτό γίνεται στα 90s και το παρακολουθούμε παράλληλα με τις τωρινές ζωές των γυναικών που επιβίωσαν. Το μετατραυματικό σοκ ήταν πάντα πρόσφορο έδαφος για ψυχολογικό θρίλερ. Ειδικά αν η σειρά κάθε δέκα λεπτά σου κλείνει το μάτι ότι - το ξέρεις - κάποια στιγμή θα πέσει καννιβαλισμός.

Δες το επειδή το καστ είναι τέλειο
Και δεν εννοούμε μόνο την Κριστίνα Ρίτσι, κι ας είναι εξαιρετική. Για τους πιο σκληρούς (αλλά εξίσου 90s) υπάρχει το είδωλο Τζουλιέτ Λιούις να παίζει λίγο-πολύ τον εαυτό της αν δεν είχε ανακαλύψει την θρησκεία (οκέι, την σαϊεντολογία, το ξεπερνάμε). Το έφηβο καστ είναι εξίσου εντυπωσιακό - λέμε "έφηβο" αλλά τα μισά από αυτά τα εικοσάχρονα έχουν ήδη κλείσει δεκαετία στο χώρο. Και δεν αναφέραμε καν...

...την Μέλανι Λίνσκι


Με σύγχρονους πολιτισμικούς όρους, είναι ο θηλυκός Πέδρο Πασκάλ αυτή τη στιγμή. Είναι ο Γουόλτερ από το Breaking Bad - αν παίξουν τα χαρτιά τους σωστά για πέντε ολόκληρες σεζόν οι γραφιάδες. Είναι χρόνια τώρα κουλ ηθοποιός με πολύ ιδιαίτερο παίξιμο, και αξίζει όλη την προσοχή που λαμβάνει σε αυτό το ρόλο.

Δες το επειδή έχει εφήβους που φέρονται ρεαλιστικά
Όσο ρεαλιστικά μπορείς να φερθείς όταν έχεις μένει σε ένα παγωμένο δάσος με τις συμμαθήτριές σου χωρίς τροφή. Ίσως η ιδέα του θρίλερ επιβίωσης να κάνει τους πιο μεγάλους σε ηλικία να ενδιαφερθούν αρχικά για την teenager πλευρά της σειράς, αλλά το δράμα που θα δεις εδώ είναι καλογραμμένο και το κόνσεπτ της εφηβείας δεν χρησιμοποιείται φθηνά: Με κάποιον τρόπο θα δεις σειρά για κορίτσια που αναγκάζονται (ίσως) να φάνε η μία την άλλη για να ζήσουν, θα αναγνωρίσεις δικά σου παλιά δράματα στις σχέσεις τους, και στο τέλος πάλι δεν θα νιώθεις το ίδιο βρώμικος όπως μετά από ένα επεισόδιο του Euphoria.

Δες το επειδή έχει τέλειο soundtrack
Όσο και να προσπαθήσεις, δεν θα φτιάξεις καλύτερη 90s playlist από αυτή

Δες το επειδή υπάρχει ξεκάθαρο πλάνο
Τουλάχιστον αυτό δηλώνουν οι δημιουργοί, που έχουν οραματιστεί μια ιστορία που θα τελειώσει στις πέντε σεζόν. Τα νούμερα και οι κριτικές μέχρι στιγμής δείχνουν ότι πέντε σεζόν θα φτάνουν με άνεση. Το μόνο πρόβλημα είναι πως το κανάλι δεν έχει και το καλύτερο ιστορικό στο να τελειώνει σειρές όταν πρέπει (Homeland, Dexter, Weeds).

Δες το αργά, επειδή μόνο έτσι μπορείς
Το πιο μεγάλο αβαντάζ σε μια σειρά μυστηρίου είναι να σου δίνει χρόνο να το σκεφτείς. Να βγάλεις τις δικές σου θεωρίες, να χωθείς κι εσύ μες στην παράνοια. Και στην εποχή που οι σεζόν βγαίνουν, καταναλώνονται και ξεχνιούνται εν μια νυκτί, εδώ έχουμε ένα πατροπαράδοτο επεισόδιο ανά βδομάδα. Για να τρως τα νύχια σου μέχρι να βγει το επόμενο.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v