Βγαίνουμε για τα πρώτα ουζάκια σε τραπεζάκια έξω, λοιπόν!

Τηγανιτά καλαμαράκια, χταπόδι λιαστό στα κάρβουνα, κολοκυθοκεφτέδες, γαύρος μαρινάτος και άφθονα ούζα, ηλιόλουστα και ωραία. Άλλος για τη βάρκα μας;

Βγαίνουμε για τα πρώτα ουζάκια σε τραπεζάκια έξω, λοιπόν!

Ουζάκια έξω λοιπόν

Οι πότες τέτοιων καιρών

Στον γαύρο που μας ενώνει

Ρωτώ και ξαναρωτώ

αυτόν τον λογαριασμό

στο τέλος ποιος τον πληρώνει

(ας τον μοιραστούμε παιδιά, δεν είμαστε για ανοίγματα)

Παραφράζουμε το θρυλικό κομμάτι της υπέροχης Μελίνας Τανάγρη για να δώσουμε το στίγμα της φάσης μας. Η ώρα έφτασε, η μέρα μεγάλωσε, ο ήλιος (όχι του ΠΑΣΟΚ) είναι εδώ, κι εμείς γυρνοβολάμε σε γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά λαχταρώντας ουζάκια έξω.

Ε/Γ Ταξιδεύοντας

Πλάτωνος 72, Κερατσίνι, τηλ: 210 4324368

Η αγαπημένη ψαροταβέρνα του Κερατσινίου δεν διαπραγματεύεται την φρεσκάδα των υλικών που χρησιμοποιεί και σερβίρει σε έναν χώρο που μυρίζει θάλασσα, φρέσκο ψάρι και εξίσου φρέσκα «παρελκόμενα» μεζεδάκια για τους λάτρεις της αρμύρας. Στον κατάλογο θα βρεις όστρακα, σεβίτσε και καρπάτσιο, ψαρομεζέδες κλασικούς και μοντέρνους, ζυμαρικά και μαγειρευτά με θαλασσινά και φρέσκα ψάρια, αλλά και μια πληθωρική ουζοσυλλογή, για να κάνεις το σωστό ουζο-tasting. Οι σαρδέλες μπουρδέτο, με τη γλυκιά και καυτερή σάλτσα, το μαστιχωτό ψητό πλοκάμι χταποδιού και ο φιλεταρισμένος γαύρος μαρινάτο μαγειρεμένος με πικάντικη σως μουστάρδας αποτελούν σταθερές αξίες. Λογαριασμός στα 20-25€ ανά άτομο, με ουζάκι. Έχει και «αδερφάκι» στη Νέα Ερυθραία, με πιο εστιατορικό στιλ.

Της Θεάτρου το Στέκι

Θεάτρου 7, Ομόνοια, τηλ: 2103215438

Πίσω από την πλατεία Θεάτρου, από νωρίς το μεσημέρι κόσμος και κοσμάκης μαζεύεται σε αυτό το «κρυφό» ουζερί, πιάνοντας θέση στα τραπεζάκια που βγάζει στο πεζοδρόμιο, για να απολαύσει μεζέδες στεριάς και θάλασσας και αποστάγματα. Τα μενού απλό κι αυθεντικό, περιλαμβάνει μικρά πιατάκια για να βάλεις στη μέση όπως συκωταριά, πατατοσαλάτα, φάβα, μαυρομάτικα φασολάκια, ρεβίθια, μύδια, καλαμαράκια, γαύρο τηγανιτό, πλιγούρι με λαχανικά, κολοκυθοκεφτέδες με τζατζίκι, φέτα λαδορίγανη, σαγανάκι, χοιρινό στην κατσαρόλα, κοτόπουλο και γίγαντες στον φούρνο. Ρώτα τους και για τα μαγειρευτά ημέρας, είναι εξαιρετικά. Συνοδεία κρασιού ή ούζου, ο λογαριασμός στα 12-15€/ άτομο.

Ουζερί του Λάκη

Ελπίδος 16, πλατεία Βικτωρίας, τηλ: 210 82 13 776

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by UNCOVER (@uncover_mag)

Ψήνει ψαράκια και θαλασσινά σε έναν πεζόδρομο κοντά στην πλατεία Βικτωρίας για πολλές δεκαετίες – και το κάνει σωστά, ενώ αγαπάει ιδιαίτερα τα ούζα και τα τσίπουρα, με τον αριθμό τους να ξεπερνά τις 100 ετικέτες. Εδώ δοκιμάζουμε σαγανάκι με γαρίδες, λαζάνια με ρέγκα, πεσκανδρίτσα και σαλάχι στον ατμό, φέτα με τραγανή κρούστα σιμιγδαλιού με γλυκιά και καυτερή μαρμελάδα ντομάτας, γαριδομακαρονάδα και άλλες παραδοσιακές νηστίσιμες γεύσεις, όπως σουπιές με σπανάκι, γίγαντες φούρνου με καλαμάρι, ρεβυθάδα με γαρίδες, σουπιές με αγκινάρες και κουρκουμά. Συνοδεία ούζου ή τσίπουρου, ο λογαριασμός για ένα τίμιο τσιμπολόγημα στα 15€ κατ’ άτομο.

Λέσβιον 

Βαρδουσίων 3, Γαλάτσι, τηλ: 2102923689

Στο μικρό, συνοικιακό ουζερί που λειτουργεί από το 1965 σε μια όμορφη γειτονιά του Γαλατσίου, το Λέσβιον αποτελεί έναν χώρο μεταξύ καφενέ, ουζερί και παραδοσιακού μεζεδοπωλείου που λειτουργεί από νωρίς για καφεδάκι, αλλά από το μεσημέρι βγάζει υπέροχα μεζεδάκια με μυρωδιά θάλασσας. Είναι ξακουστό για το χταπόδι, το οποίο λιάζεται και ψήνεται στα κάρβουνα για να γίνει τραγανό έξω και μαλακό μέσα, αλλά και για τον γαύρο, τις γαρίδες «αφρό», την παστή σαρδέλα, τις κοκκινιστές σουπιές,τα οποία συνοδεύουν ιδανικά το ούζο από τη Μυτιλήνη, αλλά και τα διάφορα τσίπουρα. Αν δεν έχεις όρεξη για θαλασσινά, ετοιμάζονται και ωραιότατα κεφτεδάκια, λαδοτύρια, γίγαντες και κουκιά. Λογαριασμός στα 15-18€ το άτομο, με ουζάκι.

Η Λέσβος

Εμμανουήλ Μπενάκη 38, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3814525

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Calli•Nicol Food Stories (@calli.nicol)

Θρυλικό εξαρχειώτικο ουζερί, αθηναϊκός θεσμός εδώ και δεκαετίες, η Λέσβος σερβίρει ό,τι θαλασσινό έφερε φρέσκο το καΐκι, σε τραπεζάκια έξω δίπλα στις βουκαμβίλιες. Εδώ τρώμε από ψαράκι και χταπόδι στα κάρβουνα, μέχρι γαριδούλες στο τηγάνι, ξυδάτες σουπιές και εξαιρετικά τηγανισμένες κουτσομούρες, μιας και το τηγάνι του είναι από τα δυνατά του σημεία. Επίσης «κλασικά», τίμια συνοδευτικά (φάβα, χόρτα, φρέσκες σαλάτες και πάει λέγοντας). Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 20€ το άτομο, μετά του απαραίτητου ούζου –κι ενός μίνι σεμιναρίου ουζογνωσίας, καθότι εδώ θα βρεις ετικέτες σπάνιες.

Ψαροκαστέλλα

Σκρα 19, Πειραιάς, τηλ: 21 0422 2237

Στις ανηφοριές της Καστέλλας, αυτό το μικρό ψαρομάγαζο στεγάζεται σε ισόγειο χτίσμα του 1929 και κρύβει πολλά και νόστιμα μυστικά. Μετρ στο ψάρι, καθώς η οικογένεια που το διατηρεί αποτελείται από ψαράδες πάππου προς πάππου, δίνει έμφαση στην ποιότητα φέρνοντας ψαρικά από τη Χίο, κάτι που γίνεται εμφανές στις γεύσεις που σερβίρει. Η χωριάτικη είναι πεντανόστιμη, το ψητό καλαμάρι εξαιρετικό, ενώ στα οπωσδήποτε σημείωσε τις γαρίδες σαγανάκι, τα αλμυρίκια και το μελωμένο χιώτικο χταποδάκι. Η τσικουδιά τους είναι από την Κρήτη και το τσίπουρο από τον Τύρναβο, ενώ τα ούζα είναι αρκετά για να διαλέξεις και να δοκιμάσεις ετικέτες που ίσως δεν ήξερες. Λογαριασμός στα 25€ το άτομο, με ουζάκι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v