Κουκλίστικα παραδοσιακά χωριά που πρέπει να ανακαλύψεις

Στον Ταΰγετο και το Πήλιο, στην Ορεινή Αρκαδία και στα Μαστοροχώρια, έξι χωριουδάκια χάρμα οφθαλμών θα σε φέρουν τετ α τετ με την παραδοσιακή τους γοητεία.

Κουκλίστικα παραδοσιακά χωριά που πρέπει να ανακαλύψεις

Χωριά μπαλκόνια με απέραντη θέα σε κάθε γωνιά της ορεινής Ελλάδας, εκεί όπου ο χρόνος μοιάζει να έμεινε σταματημένος στο παρελθόν. Χωριά κρυμμένα πίσω από καστανιές και αγριοκερασιές, πνιγμένα σε ελατόδαση που ξεκουράζουν βλέμμα και ψυχή.

Τι λες; Πάμε μια βόλτα σε μερικά από τα πιο όμορφα παραδοσιακά χωριουδάκια της Ελλάδας;

Γεωργίτσι, Ταΰγετος

Το λένε και «μπαλκόνι του Ταΰγετου», και όχι άδικα. Κτισμένο σε υψόμετρο που σχεδόν ακουμπά το χιλιόμετρο, αγναντεύει από ψηλά τις καταπράσινες πλαγιές του Ταΰγετου. Τα πέτρινα σπιτάκια με τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές, η όμορφη πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο, το υπέροχο κτίριο του σχολείου που κτίστηκε το 1933 και σήμερα στέκει σιωπηλό αξιοθέατο, καθώς το χωριό ερημώνει, και οι περίτεχνες εκκλησίες –κάθε γειτονιά και την δικιά της– κάνουν κάθε βόλτα εδώ ενδιαφέρουσα.

Πού να μείνεις: Στα όμορφα δωμάτια του Μυθοξένια, από 80€ για ένα δίκλινο, με αμερικάνικο πρωινό.

Άγιος Λαυρέντιος, Πήλιο

Το πάλαι ποτέ κρυμμένο μυστικό του Πηλίου, πλέον είναι ξακουστό ως ένα από τα –αντικειμενικά– ομορφότερα χωριά του. Κρυμμένα πίσω από καστανιές και αγριοκερασιές, τα φαντασμαγορικά αρχοντικά στήνουν σκηνικό που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ολόκληρο το Πήλιο σε μικρογραφία. Δώσε βάση στα τρία διασημότερα αρχοντικά του χωριού: του Γκλαβάνη, με τα εμφανή ανατολίτικα στοιχεία, του Παπαθανασίου, με τα νεοκλασικά χαρακτηριστικά, και του Κανταρτζή, με τα τοξωτά παράθυρα.

Πού να μείνεις: Στα υπέροχα και παραδοσιακά δωμάτια του Hotel Dryades and Spa, το οποίο στεγάζεται σε ένα αρχοντικό του 1860, από 100€ για ένα δίκλινο με εξαιρετικό πρωινό.

Πυρσόγιαννη, Μαστοροχώρια

Photo: pyrsogianni.gr

Τα Μαστοροχώρια σε ανταμείβουν με ανόθευτη ομορφιά κι ανεπιτήδευτη παραδοσιακή γοητεία. Από τα αγαπημένα μας, η Πυρσόγιαννη φωλιάζει μέσα σε ένα χρωματιστό δάσος από πεύκα, έλατα κι οξιές. Στο Μουσείο που φιλοξενείται στο παλιό σχολείο του χωριού θα μάθεις για την ιστορία και τη ζωή στον μικρόκοσμο των Μαστοροχωρίων, αλλά στην πραγματικότητα, την γοητεία της πέτρας θα την νιώσεις περπατώντας στα πέτρινα καλντερίμια της με τα αρχοντικά και τα καφενεδάκια που σερβίρουν ντόπιο τσίπουρο στην πλατεία με θέα τις καταπράσινες πλαγιές.                                                          

Πού να μείνεις: Στον παραδοσιακό ξενώνα Βούρμπιανη, στο κοντινό ομώνυμο χωριουδάκι, περίπου 9 λεπτά με το αυτοκίνητο από την Πυρσόγιαννη, στα 70€ για ένα δίκλινο με πρωινό.

Καρύταινα, Ορεινή Αρκαδία

Δεν είναι μόνο ιδανική βάση για τις εξορμήσεις σου για ράφτινγκ στα νερά του Λούσιου. Έχει και ένα από τα ωραιότερα κάστρα της Πελοποννήσου και λιθόκτιστα καλντερίμια που κάνουν ζιγκ-ζαγκ ανάμεσα σε πέτρινα σπίτια με κεραμιδένιες στέγες, σκαρφαλώνοντας τον λόφο του κάστρου, το οποίο χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και φωτίζεται τα βράδια φαντασμαγορικά. Εδώ πολύ κοντά θα βρεις και το χωριουδάκι… τσέπης που λέγεται Βλαχορράφτη, απ’ όπου ξεκινούν οι καταβάσεις στον Λούσιο και τον Αλφειό.

Πού να μείνεις: Στα ευρύχωρα δωμάτια του Πελασγός, από 70€ για ένα δίκλινο, με πρωινό.

Καστανιά, Ορεινή Κορινθία

Εκεί ψηλά στα 1.100 μέτρα υψόμετρο, η Καστανιά είναι ένα ήσυχο, τοσοδούλι χωριό όλο πέτρινα σπιτάκια και μυρωδιές από το ελατοδάσος που την πλαισιώνει. Είναι επίσης διάσημη για την πανοραμική θέα στις καταπράσινες πλαγιές της Ζήρειας από το ξωκλήσι της Κοίμησης της Θεοτόκου, και για την Τρίκρηνα, την πέτρινη βρύση στην πηγή όπου ο μύθος λέει ότι έλουζαν οι νύμφες τον νεαρό Ερμή. Μας αρέσει και το μοναδικό καφέ της, ο Πλάτανος, το οποίο ανοίγει μόνο τα σαββατοκύριακα.

Πού να μείνεις: Στα δωμάτια του ξενώνα Καστανιά, με ωραία θέα στα γύρω βουνά, από 68€ για ένα δίκλινο, με πρωινό.

Καστάνιτσα, Πάρνωνας

Ανακηρυγμένη Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο και Τόπος Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους από την UNESCO, η Καστάνιτσα, κρυμμένη πίσω από τα έλατα στην καταπράσινη πλαγιά του Πάρνωνα, με τα αμφιθεατρικά κτισμένα, ολόλευκα πυργόσπιτα να σκεπάζονται από το χαρακτηριστικό καφεγκρί σχιστόλιθο και να πλαισιώνονται από ξύλινα μπαλκόνια, θα σε γοητεύσει.  Έχει μάλιστα και μοναδικές ευκαιρίες για πεζοπορία, στα μονοπάτια που την ενώνουν με τον επίσης πανέμορφο Πραστό, την παλιά πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, αλλά και με την κορυφή του Πάρνωνα.

Πού να μείνεις: Στον υπέροχο ξενώνα Αντωνίου, σε ένα πέτρινο αρχοντόσπιτο στην καρδιά του χωριού, με 90€ για ένα δίκλινο, πρωινού συμπεριλαμβανομένου.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v