VW ID.4 GTX: Σπορ οδήγηση, ιδανική ενεργειακή απόδοση

Το ολοκαίνουργιο σπορ ηλεκτρικό μοντέλο της VW συνδυάζει ενεργειακή απόδοση με εντυπωσιακές επιδόσεις.

VW ID.4 GTX: Σπορ οδήγηση, ιδανική ενεργειακή απόδοση

Το VW ID.4 GTX, είναι ένα σπορ ηλεκτρικό all-rounder SUV, που συνδυάζει την αειφορία με την κορυφαία οδηγική απόλαυση. Διαθέτει δύο ηλεκτρικούς κινητήρες, έναν σε κάθε άξονα, οι οποίοι συνδυαστικά παρέχουν μέγιστη ισχύ 299 ίππων, προσδίδοντας στο όχημα χαρακτηριστικά ηλεκτρικής τετρακίνησης. Ο σπορ χαρακτήρας επιβεβαιώνεται από την επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 6,2΄΄ ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 180 χλμ./ώρα.

Το ID.4 GTX, με μήκος 4,58 μ. ξεχωρίζει στον δρόμο με τον αεροδυναμικό του σχεδιασμό, με συντελεστή οπισθέλκουσας μόλις 0,29. Ρέουσες, καθαρές γραμμές, εντυπωσιακά φωτιστικά σώματα, οροφή και ράγες οροφής σε μαύρο χρώμα, εντυπωσιακές ζάντες αλουμινίου 20 ιντσών, χωνευτά χερούλια στις πόρτες, σκαλιστά πίσω φώτα.

Φωτιζόμενη λωρίδα

Οι προβολείς IQ.LIGHT LED Matrix, στον βασικό εξοπλισμό, ενώνονται από μία φωτιζόμενη λωρίδα, στην οποία παρεμβάλλεται το λογότυπο της Volkswagen. Κάθε προβολέας αποτελείται από 18 μεμονωμένες λυχνίες LED, έντεκα εκ των οποίων μπορούν να ενεργοποιηθούν και απενεργοποιηθούν ξεχωριστά.

Στο πίσω μέρος, κυριαρχούν τα καινοτόμα τρισδιάστατα φώτα τεχνολογίας LED. Το καθένα αποτελείται από εννέα ελεύθερα στοιχεία οπτικών ινών, τα οποία δημιουργούν ένα αψιδωτό πίσω φως σε έντονη απόχρωση κόκκινου. Το φως φρένων δημιουργεί ένα σχήμα Χ, μία λωρίδα κόκκινου φωτός ενώνει τα πίσω φωτιστικά σώματα, προσθέτοντας μία φουτουριστική νότα αλλά και χαρακτήρα, σε συνδυασμό με δυναμικά φλας.

Εσωτερική σχεδίαση

H εσωτερική σχεδίαση συνδυάζει την αίσθηση άνεσης με πολλές σπορ λεπτομέρειες. Χάρη στην αρχιτεκτονική της αρθρωτής ηλεκτρικής πλατφόρμας (MEB) της Volkswagen, τα μηχανολογικά στοιχεία καταλαμβάνουν πολύ λίγο χώρο και το μεταξόνιο είναι 2,77 μ. Αυτό δημιουργεί ένα πολύ ευρύχωρο εσωτερικό, αντίστοιχο ενός συμβατικού SUV από την επόμενη κατηγορία οχημάτων. Ο χώρος αποσκευών έχει όγκο 543 λίτρων, ο οποίος αυξάνεται στα 1.575 λίτρα όταν τα πίσω καθίσματα διπλώνονται προς τα εμπρός (φορτωμένα στο ύψος της οροφής). Με τον ηλεκτρικά αναδιπλούμενο κοτσαδόρο, το μοντέλο μπορεί να ρυμουλκήσει ρυμουλκούμενα βάρους έως 1.400 κιλά (με φρένα, σε κλίση 8%).

Χωρίς φυσικά κουμπιά

Ο χώρος του ταμπλό έχει σχεδιαστεί χωρίς φυσικά κουμπιά και διακόπτες. Με το πολυλειτουργικό τιμόνι, ο οδηγός μπορεί να ελέγξει μια συμπαγή οθόνη 5,3 ιντσών που δείχνει τις πιο σημαντικές πληροφορίες. Ένας μεγάλος διακόπτης στη δεξιά πλευρά χρησιμοποιείται για την επιλογή των προφίλ οδήγησης.

Στο μέσο του ταμπλό φιλοξενείται η οθόνη αφής για το σύστημα πλοήγησης, τις λειτουργίες τηλεφώνου, τα πολυμέσα, τα συστήματα υποβοήθησης και τις ρυθμίσεις του οχήματος.

Hello ID

Διαθέτει διαγώνια οθόνη 10 ιντσών ως στάνταρ, ενώ η έκδοση στο πακέτο Infotainment Plus έχει μέγεθος 12 ίντσες. Η στάνταρ φυσική λειτουργία φωνητικού ελέγχου “Hello ID”, η οποία επεξεργάζεται μεγάλο αριθμό καθημερινών φράσεων, αποτελεί το δεύτερο επίπεδο λειτουργίας. Χάρη στη σύνδεσή του στο Διαδίκτυο, μπορεί να αξιοποιήσει τις γνώσεις που συγκεντρώνονται στο Cloud.

Καινοτόμες τεχνολογίες συμπληρώνουν τo λειτουργικό concept: Το στάνταρ ID.Light λειτουργεί ως στενή λωρίδα LED κάτω από το παρμπρίζ. Παρέχει διαισθητική βοήθεια για τον οδηγό σε διάφορες καταστάσεις - όπως στη λειτουργία του συστήματος πλοήγησης ή σε συμβουλές από τη λειτουργία Eco Assistance - δημιουργώντας εύκολα κατανοητά φωτιστικά εφέ.

Οθόνη επαυξημένης πραγματικότητας

Το πακέτο Infotainment Plus περιλαμβάνει την head-up οθόνη επαυξημένης πραγματικότητας, η οποία συγχωνεύει τις οθόνες της σε πραγματικό περιβάλλον 3D, με τις εντολές να «αιωρούνται» περίπου δέκα μέτρα μπροστά από το όχημα, στο οπτικό πεδίο του οδηγού. Με την οθόνη της επαυξημένης πραγματικότητας, η Volkswagen γίνεται ο πρώτος κατασκευαστής στον κόσμο που μεταφέρει αυτό το κομμάτι υψηλής τεχνολογίας στην κατηγορία των ηλεκτρικών SUV.

Κινητήριο σύστημα

H συνδυαστική ισχύς των 299 ίππων παρέχεται από τους δύο ηλεκτροκινητήρες του, ένας στον μπροστινό και ένας στον πίσω άξονα. Ο πίσω κινητήρας, σύγχρονος μόνιμου μαγνήτη (PSM) και βάρους 90 κιλών, παράγει 204 ίππους και ροπή 310 Nm.

Ο μπροστινός ασύγχρονος κινητήρας βάρους 60 κιλών, παράγει 109 ίππους και 162 Nm. Η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα των 6,2΄΄ είναι ένα δέκατο του δευτερολέπτου πιο γρήγορη από αυτή του Golf GTI. Οι δυο κινητήρες συνεργάζονται, δημιουργώντας ένα πλήρως ευέλικτο σύστημα ηλεκτρικής τετρακίνησης, που λειτουργεί χωρίς συμπλέκτες και άξονα μετάδοσης, κάτι που το καθιστά εξαιρετικά γρήγορο και πολύ αποδοτικό.

Vehicle Dynamics Manager

Για τον συντονισμό και την παρακολούθηση των πολύπλοκων αλληλεπιδράσεων μεταξύ των διαφόρων επιμέρους συστημάτων του κινητήριου συστήματος του ID.4 GTX, η Volkswagen έχει αναπτύξει το Vehicle Dynamics Manager (VDM), έναν ηλεκτρονικό «διαχειριστή» που παρακολουθεί κάθε κίνηση του ID.4 GTX, είτε το αυτοκίνητο επιταχύνει, φρενάρει ή στρίβει και συνεργάζεται στενά με το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου σταθερότητας ESC και τα συστήματα ελέγχου τετρακίνησης.

Αυτή η στενή αλληλεπίδραση διασφαλίζει ότι η δυναμική οδήγηση, η πρόσφυση και η σταθερότητα βρίσκονται σε κορυφαίο επίπεδο ανά πάσα στιγμή. Το ηλεκτρονικό μπλοκέ διαφορικό XDS +, το οποίο συνδέεται επίσης με το VDM, βελτιστοποιεί τον χειρισμό όταν το όχημα στρίβει με ταχύτητα, φρενάροντας τους υπό μικρότερο φορτίο τροχούς στο εσωτερικό της στροφής, με το αυτοκίνητο να διαγράφει πάντα την ιδανική τροχιά.

Προφίλ οδήγησης

Στο ID.4 GTX υπάρχει η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε 5 προφίλ οδήγησης: Eco, Comfort, Sport, Individual και Traction, που παραμετροποιούν το προοδευτικό τιμόνι, τους ηλεκτροκινητήρες και το προσαρμοστικό πλαίσιο ελέγχου DCC (διαθέσιμο στο προαιρετικό πακέτο Sports Plus). Η λειτουργία Eco έχει σχεδιαστεί για αποδοτική οδήγηση, ενώ η λειτουργία Comfort εξασφαλίζει υψηλή άνεση. Η λειτουργία Individual προσφέρει τη δυνατότητα ενδιάμεσων ρυθμίσεων μεταξύ Comfort και Sport ή ρύθμιση σε ακόμα πιο ακραίες τιμές. Το προφίλ οδήγησης Traction προσφέρει εξαιρετική πρόσφυση και σταθερότητα οδήγησης, ακόμα και σε ανώμαλο ή ολισθηρό έδαφος, παρέχοντας μόνιμη τετρακίνηση με ταχύτητες έως περίπου 20 χλμ./ώρα.

Μπαταρία, αυτονομία

Η μπαταρία ιόντων λιθίου 77 kWh και 486 κιλών, που βρίσκεται ανάμεσα στους άξονες κάτω από την καμπίνα επιβατών, κρατάει χαμηλά το κέντρο βάρους και εξασφαλίζει ίση κατανομή των φορτίων στους άξονες. Και τα δύο χαρακτηριστικά ευνοούν την άνετη και ευέλικτη οδήγηση, με την αυτονομία έως και 481 χλμ. (κατά WLTP).

Το περίβλημα της υδρόψυκτης μπαταρίας είναι κατασκευασμένο από προφίλ αλουμινίου και περιέχει δώδεκα modules, καθένα από τα οποία ενσωματώνει 24 στοιχεία με εύκαμπτα εξωτερικά κελύφη. Κανάλια νερού στη βάση της φροντίζουν για την ψύξη της, προστατεύοντάς την από την υπερθέρμανση που δημιουργείται σε συνθήκες ταχείας φόρτισης, καθώς και από τη συχνότητα των υψηλών επιταχύνσεων, εξασφαλίζοντας μεγάλη διάρκεια ζωής. Η Volkswagen εγγυάται ότι η μπαταρία θα έχει τουλάχιστον το 70% της αρχικής της χωρητικότητας μετά από οκτώ χρόνια ή 160.000 χιλιόμετρα.

Η ανάκτηση ενέργειας στο ID.4 GTX από την πέδηση, είναι ένας σημαντικός παράγοντας για αποτελεσματική οδήγηση. Ο οδηγός χρησιμοποιεί τον επιλογέα ταχυτήτων για να αποφασίσει εάν το ηλεκτρικό SUV θα πρέπει να ρολάρει ελεύθερα ή να ανακτά ενέργεια μόλις σηκώσει το πόδι του από το γκάζι. Εάν η θέση του επιλογέα ταχυτήτων D (Drive) είναι ενεργοποιημένη, η κίνηση αλλάζει σε λειτουργία ελεύθερου τροχασμού στις περισσότερες περιπτώσεις και οι δύο ηλεκτρικοί κινητήρες κίνησης λειτουργούν ελεύθερα.

Ο τιμοκατάλογους ξεκινά από τα 61.200 ευρώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v