Αύξηση κατώτατου μισθού ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός

Από την 1η Απριλίου ο νέος κατώτατος μισθός για τον ιδιωτικό τομέα ορίζεται στα 780€ σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αύξηση κατώτατου μισθού ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού για τον ιδιωτικό τομέα η οποία θα έχει ισχύ από την 1η Απριλίου. Η αύξηση είναι της τάξεως του 9,4% με τον κατώτατο μισθό να φθάνει πλέον στα 780€.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού: «καλημέρα σας, η κυβέρνηση προχωρά σήμερα στην τρίτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 9,4%. Έτσι από την 1η Απριλίου, αυτός θα φτάσει τα 780 ευρώ από τα 650 ευρώ -θυμίζω- που ήταν το 2019. Κάτι που σημαίνει ότι από τότε έχουν προστεθεί ετησίως σχεδόν τρεις επιπλέον μισθοί στο εισόδημα περίπου 600.000 εργαζομένων.

Η νέα αύξηση προφανώς και θα συμπαρασύρει τα επιδόματα ανεργίας και όλες τις παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό. Αναλυτικά θα μιλήσει για όλα αυτά σε λίγο ο υπουργός Εργασίας.

Δεν έχω αυταπάτες. Ξέρω, ξέρουμε ότι στη χώρα μας οι αμοιβές είναι ακόμα χαμηλές, ενώ πιέζονται ακόμα περισσότερο από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Είναι κάτι το οποίο το ακούω συνέχεια, ειδικά από νέες και νέους, οι οποίοι δύσκολα τα βγάζουν πέρα.

Η νέα αυτή αύξηση προφανώς και δεν λύνει το πρόβλημα. Σίγουρα, όμως, προσφέρει μία πολύ σημαντική ανακούφιση και κυρίως δηλώνει την πρόθεσή μας να αναβαθμίσουμε τους μισθούς, τόσο στον Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα.

Θέλω να τονίσω ότι το τελικό ποσό το οποίο έχει συμφωνηθεί, βρίσκεται στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας. Είναι, ωστόσο, μέσα στις αντοχές των επιχειρήσεων, που -θέλω να θυμίσω- τόσο πολύ στηρίχθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ταυτόχρονα, η εθνική οικονομία παραμένει σε μία ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, η ανεργία υποχωρεί σταθερά, οι φόροι εξακολουθούν να μειώνονται. Τώρα, κατά συνέπεια, είναι η ώρα να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με μία γενναία αύξηση του βασικού μισθού, γιατί το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το καρπώνονται δίκαια όλοι».

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα επηρεάσει προς τα πάνω και αρκετά επιδόματα, όπως αυτό της ανεργίας. Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ότι το 2019 ανερχόταν σε 399 ευρώ, ενώ πλέον διαμορφώνεται στα 479 ευρώ.

Με πληροφορίες από το euro2day.gr

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v