Θα γίνει της «Μπάρμπαρας»

Προσέχουμε τις μετακινήσεις λόγω του χιονιά και ακολουθούμε αυτές τις βασικές συμβουλές κατά την χρήση του αυτοκινήτου μας. 

Θα γίνει της «Μπάρμπαρας»

Αυτή την φορά οι μετεωρολόγοι προέβλεψαν σωστά την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών και ήδη η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», δημιουργεί προβλήματα σε μερικές περιοχές της χώρας.

Να θυμίσουμε ότι υποχρεωτικά από το απόγευμα του Σαββάτου όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στην Αττική θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, με απόφαση του Διευθυντή Τροχαίας Αττικής, λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα».

Επιπλέον, απαγορεύτηκε από σήμερα το απόγευμα η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων στους παρακάτω δρόμους:

- Και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη μέχρι τη χ/θ 57,300 (όρια Ν. Αττικής).

- Καθ’ όλο το μήκος της Αττικής Οδού, της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού και της Περιφερειακής Αιγάλεω, καθώς και στο παράπλευρό αυτών οδικό δίκτυο.

- Και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας Π.Ε.Ο. Ελευσίνας-Θηβών από τη χ/θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων REVOIL- πρώην CYCLON) έως τα όρια του Ν. Αττικής με το Ν. Βοιωτίας (χ/θ 30,000).

Από τις 6 το πρωί της Κυριακής δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων, επί της Λ. Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Προβλήματα στη κίνηση των αυτοκινήτων

Αυτές τις ημέρες δεχόμαστε την επίδραση έντονων καιρικών φαινομένων που δημιουργούν προβλήματα στη κίνηση των αυτοκινήτων και στη διαχείριση των πηγών ενέργειας.

Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», δοκιμάζει τις αντοχές μας καθώς εκδηλώνονται ισχυρές βροχές, καταιγίδες, πολύ θυελλώδεις άνεμοι και οι πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά της χώρας.

Κόκκινος συναγερμός από την Πολιτική Προστασία

Σε πλήρη επαγρύπνηση βρίσκεται η Πολιτική Προστασία, καθώς αναμένονται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις, ακόμη και στην Αττική.

Καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες :

- Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

- Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή, για κανένα λόγο.

- Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις. Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο.

Η απόλαυση του λευκού τοπίου

Ωστόσο, μερίδα οδηγών θα κινηθεί στο οδικό δίκτυο της χώρας σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Εκτός από εκείνους τους οδηγούς που είναι απολύτως απαραίτητο να κινηθούν μέσα στον χιονιά είναι και εκείνοι που θα επιχειρήσουν να πάνε σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές για να απολαύσουν το λευκό τοπίο και να κάνουν σπορ, όπως το σκι.

Μερικές συμβουλές για το χειμερινό ταξίδι με αντίξοες καιρικές συνθήκες:

- Προετοιμάστε κατάλληλα το αυτοκίνητο σας. Ελέγξτε όλες τις ενδείξεις του κινητήρα και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή για την λειτουργία του κινητήρα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

 

-Ελέγξτε τα ελαστικά σας και αν δεν έχετε τις κατάλληλες γνώσεις αποταθείτε σε ένα ειδικευμένο συνεργείο για να σας κάνει ακριβή εκτίμηση της κατάστασης των ελαστικών. Μην ξεχάσετε να ελέγξετε την ρεζέρβα και τον γρύλο. Ένας σημαντικός έλεγχος είναι η πίεση των ελαστικών σας. Εάν η πίεση είναι πολύ χαμηλή, η πρόσφυση στο δρόμο μπορεί να μειωθεί, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκτροπής κυρίως και σε συνθήκες παγετού.

- Βεβαιωθείτε ότι έχετε άφθονο καύσιμο στο ρεζερβουάρ. Αν έχετε αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο να έχετε υπόψη σας ότι στις χαμηλές θερμοκρασίες μειώνεται σημαντικά η αυτονομία της μπαταρίας.

- Να είναι πλήρως φορτισμένο το κινητό τηλέφωνο και να έχετε μαζί σας την λίστα με τα τηλέφωνα των αρχών που θα σπεύσουν να σας βοηθήσουν σε περίπτωση ανάγκης.

-Να έχετε μαζί σας τα είδη πρώτης ανάγκης πριν βγείτε στο δρόμο σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Μια φιάλη με ένα ζεστό ρόφημα είναι ένα άλλο απαραίτητο στοιχείο για να αποφύγετε το κρύο αν το αυτοκίνητο ακινητοποιηθεί. Ένας φακός θα σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων, καθώς αυτή την περίοδο είναι λιγότερες οι ώρες της ημέρας. Επίσης, να έχετε μαζί σας ζεστά ρούχα και αδιάβροχα στρώματα.

 - Σε περίπτωση που συμβεί μια ατυχής ολίσθησης του αυτοκινήτου, να απομακρύνεται το αυτοκίνητο από το δρόμο. Ίσως να σας χρειασθεί ένα μικρό φτυάρι για να απομακρύνετε το χιόνι και να κινηθεί το αυτοκίνητο σας πιο εύκολα.

- Να ξεπαγώσετε πλήρως το αυτοκίνητο σας πριν ξεκινήσετε, συμπεριλαμβανομένου του καθαρισμού του χιονιού από τα παράθυρα, τα φώτα και την οροφή. Προσέξτε το ξεπάγωμα γιατί είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να βλέπετε καθαρά τον δρόμο και να σας βλέπουν οι άλλοι οδηγοί.

 - Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τον κατάλληλο εξοπλισμό για το ξεπάγωμα. Μην χρησιμοποιείτε ζεστό νερό για να καθαρίσετε το παρμπρίζ σας, επειδή η ξαφνική αλλαγή της θερμοκρασίας - από πολύ κρύο σε πολύ ζεστό - μπορεί να προκαλέσει θραύση. Ακόμη και το χλιαρό νερό μπορεί να προκαλέσει συστολή και ράγισμα του τζαμιού.

 - Μειώστε την ταχύτητα σας, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και αυξήστε την απόσταση από τα άλλα οχήματα.

 - Όταν οδηγείτε σε χιονισμένους δρόμους, θα πρέπει να διατηρείτε την ταχύτητά σας χαμηλά και να αποφεύγεται όσο είναι δυνατόν η απώλεια της πρόσφυσης των τροχών με το χιονισμένο οδόστρωμα.

- Αν το αυτοκίνητο σας γλιστρήσει γιατί οι ρόδες του έχασαν την πρόσφυση τους, μην πατήσετε φρένο γιατί θα επιδεινώσετε την κατάσταση της κίνησης και θα χάσετε πλήρως τον έλεγχο. Βγάλτε αργά το πόδι σας από το γκάζι και προσπαθήστε με το τιμόνι να επαναφέρετε το αυτοκίνητο σας στη σωστή πορεία.

- Χρησιμοποιήστε τους γνωστούς δρόμους. Αν χρειαστεί να πάτε κάπου, μην ακολουθήσετε μια άγνωστη διαδρομή.

- Η οδική σήμανση είναι πιθανό να καλύπτεται από χιόνι και η λήψη σήματος του τηλεφώνου μπορεί να είναι περιορισμένη.

- Μην ακολουθείτε πιο σύντομους δρόμους και αγροτικούς δρόμους γιατί ενδέχεται να μην έχουν καθαριστεί από το χιόνι και τον πάγο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v