Οι «Μέρες Ξηρασίας» του Εμίν Αλπέρ είναι μια από τις σινέ-εκπλήξεις της χρονιάς

Η νέα ταινία του Τούρκου σκηνοθέτη Εμίν Αλπέρ, «Μέρες Ξηρασίας» έρχεται στους κινηματογράφους από 2 Φεβρουαρίου

Οι «Μέρες Ξηρασίας» του Εμίν Αλπέρ είναι μια από τις σινέ-εκπλήξεις της χρονιάς

Ξεκινώντας το κινηματογραφικό της ταξίδι στο διαγωνιστικό τμήμα Un Certain Regard του 75ου Φεστιβάλ Καννών, η νέα ταινία του Τούρκου σκηνοθέτη Εμίν Αλπέρ, «Μέρες Ξηρασίας» έχει προβληθεί μέχρι σήμερα στα μεγαλύτερα φεστιβάλ ταινιών παγκοσμίως αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές από κοινό και κριτικούς.

Η τέταρτη στη σειρά ταινία του Αλπέρ έχει ήδη αποσπάσει 18 βραβεία σε διάφορες κατηγορίες -Καλύτερη Ταινία στο Antalya Golden Orange Film Festival και στο Ankara International Film Festival,  Βραβείο Μοντάζ στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου 2022- αλλά και το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, έχει προταθεί για 12 ακόμα βραβεία όπως το Queer Palm και Un Certain Regard Award στο Φεστιβάλ των Καννών 2022 και είναι ανάμεσα στις πέντε φιναλίστ υποψήφιες ταινίες για το διακεκριμένο Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινού LUX, γνωστό για την επιλογή του σε παραγωγές που θίγουν τοπικά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα.

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Τουρκίας το Yaniklar όπου ο νεοφερμένος εισαγγελέας Εμρέ (Selahattin Paşali) καλείται να αντιμετωπίσει τα πολιτικά σκάνδαλα της τοπικής εξουσίας, το πρόβλημα της διαχείρισης της ύδρευσης και έναν βιασμό, στον οποίο είναι αυτόπτης μάρτυρας. Η αμφιλεγόμενη σεξουαλικότητα του πρωταγωνιστή έρχεται στο προσκήνιο καθόλη τη διάρκεια της ταινίας με έντεχνους τρόπους, θίγοντας την ομοφοβία και την πατριαρχική κουλτούρα της Τουρκίας του Ερντογάν.

Συνδυάζοντας νουάρ στοιχεία από κλασικές ταινίες αλλά και γουέστερν αναφορές σε μια μοντέρνα εκδοχή ενισχυμένη από την εξαιρετική φωτογραφία του Χρήστου Καραμάνη (βραβείο Καλύτερου Διευθυντή Φωτογραφίας στο Antalya Golden Orange Film Festival), ο Αλπέρ δημιουργεί ένα νέο-νουάρ πολιτικό θρίλερ που θίγει πολιτικά, έμφυλα και κοινωνικά ζητήματα που συναντάμε πέρα από την Τουρκική τοπική κοινωνία 

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης έχει πει ότι έγραψε αυτή την ιστορία για να μεταφέρει το συναίσθημα της απομόνωσης που στοιχειώνει όλο και περισσότερο το σύγχρονο άνθρωπο σε μια κοινωνία που ο δεξιός εθνικισμός αυξάνεται συνεχώς.

Σύμφωνα με κριτικούς, με αυτή την ταινία, ο Εμίν Αλπέρ έρχεται να πάρει τη θέση του διακεκριμένου Τούρκου Nuri Bilge Ceylan, έναν από τους κορυφαίους ευρωπαίους σκηνοθέτες.

Η ταινία «Μέρες Ξηρασίας» του Εμίν Αλπέρ είναι μια συμπαραγωγή Τουρκίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Κροατίας και Ελλάδας με συμπαραγωγό τον ιδρυτή της Horsefly Films Γιώργο Τσούργιαννη. Αυτή είναι η δεύτερη συνεργασία της Horsefly Films με τον Αλπέρ αφού η αρχή έγινε με την τρίτη του ταινία του σκηνοθέτη με τίτλο «A Tale of Three Sisters» (2019), η οποία έκανε πρεμιέρα στο Επίσημο Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Βερολίνου.

Η ταινία «Μέρες Ξηρασίας» θα βγει στις 2 Φεβρουαρίου στους κινηματογράφους «Μικρόκοσμο» και «Διάνα», Δαναό στην Αθήνα και στον κινηματογράφο Ολύμπιον στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» στη Θεσσαλονίκη. 

Ακολουθείστε τη σελίδα της ταινίας στο Facebook για περισσότερες πληροφορίες

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v