Τέλεια πράγματα να κάνεις δωρεάν τον Φεβρουάριο στην Αθήνα

Προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και χοροί γεμίζουν τον αθηναϊκό μας Φεβρουάριο… χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε ούτε ευρώ.

Τέλεια πράγματα να κάνεις δωρεάν τον Φεβρουάριο στην Αθήνα

Έχεις διάθεση για έξοδο, αλλά το ταμείο είναι δραματικά μείον; Και τι σκας; Ούτε μία ούτε δύο, αλλά δέκα διαφορετικές και πολύ ενδιαφέρουσες δωρεάν εκδηλώσεις υπόσχονται να γεμίσουν το πρόγραμμα του Φεβρουαρίου χωρίς να βάλεις καθόλου το χέρι στην τσέπη.

Προβολή ταινίας: Η Νύχτα Του Σαν Λορέντζο στην Artens
Βουκουρεστίου 40, 1ος όροφος, Κολωνάκι
Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στις 20.30

Οι Αδελφοί Πάολο και Βιττόριο Ταβιάνι συναντούν τον Ρομπέρτο Ροσσελλίνι και μας χαρίζουν μια πολιτική και βαθιά ποιητική παραβολή, μια εναλλακτική εκδοχή του Μωυσή και της Εξόδου, που διαδραματίζεται στην ιταλική ύπαιθρο στο τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Πρωταγωνιστούν οι Όμερο Αντονούττι και Μαργκαρίτα Λοτζάνο. Κρατήσεις θέσεων στο 210 33 17 312 και στο email [email protected].

Τετάρτες στην Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών του Εθνικού Θεάτρου
Θέατρο Rex, Πανεπιστημίου 48, Ομόνοια
8 και 15 Φεβρουαρίου στις 20.00

Θεατρικά αναλόγια αφιερωμένα στο νέο ελληνικό έργο, που μας πρωτοσυστήνουν κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες συγγραφικές φωνές των καιρών μας φιλοξενεί τις Τετάρτες του Φεβρουαρίου η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 8/2 θα παρουσιαστούν τα έργα «Τα μακρινά φώτα χορεύουν για μας» του Μιχάλη Μαλανδράκη, σε σκηνοθεσία Ειρήνης Λαμπρινοπούλου, «Το χτύπημα των φτερών» του Σίμου Ρηνιώτη, σε σκηνοθεσία Σοφίας Αντωνίου και «Δεν έχει όνομα. Δεν είναι τίτλος» της Τέρψης Κονταργύρη, σε σκηνοθεσία της συγγραφέα. Την Τετάρτη 15/2 θα δούμε τα «Η συναρπαστική εξέγερση του Χούλιο Τόγκα» του Suyako [Βασίλης Μαγουλιώτης], σε σκηνοθεσία του συγγραφέα και «To απαγορευτικό» της Κατερίνας Μαυρογεώργη, σε σκηνοθεσία της συγγραφέα.

Αφιέρωμα Χίτσκοκ στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση
Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου στις 19.00

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης, και ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Ζουμπουλάκης αναλύουν το φαινόμενο Άλφρεντ Χίτσκοκ μέσα από αποσπάσματα από τις εμβληματικότερες ταινίες του, σε μια συζήτηση με το κοινό που θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μάκης Προβατάς.

Προβολή ταινιών: Από τον Φασμπίντερ στον Σκορσέζε στο Ινστιτούτο Γκαίτε
Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου στις 19.30 και στις 22.00

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας διοργανώνει μια κινηματογραφική βραδιά αφιερωμένη στον Μίκαελ Μπάλχαουζ, έναν από τους κορυφαίους και πιο επιδραστικούς διευθυντές φωτογραφίας του σινεμά, με την προβολή δύο θρυλικών ταινιών-συνεργασιών του με τον Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ και τον Μάρτιν Σκορσέζε. Θα προβληθούν στις 19.30 η ταινία του πρώτου, Μάρθα, και στις 22.00 το Μετά τα Μεσάνυχτα, του δεύτερου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023
Τελετή έναρξης το ΣΚ 4 και 5 Φεβρουαρίου

Η πόλη της Ελευσίνας είναι από την 1η Ιανουαρίου επισήμως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023. Η γιορτή ξεκινά το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου με μια εντυπωσιακή εκδήλωση στο παράκτιο μέτωπο και ένα «πολύχρωμο» πρόγραμμα με εκθέσεις, συναυλίες, DJ πάρτι και παράλληλες εκδηλώσεις σε όλη την πόλη, που ολοκληρώνεται το βράδυ της επόμενης μέρας. Η εμβληματική εκκίνηση του προγράμματος της 2023 Ελευσίς αποτελεί ιδέα/σύλληψη του Γενικού Καλλιτεχνικού Διευθυντή Μιχαήλ Μαρμαρινού, σε σκηνοθεσία του διακεκριμένου Βρετανού σκηνοθέτη Chris Baldwin. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του διημέρου εδώ

Digital Concert Hall: Απευθείας μετάδοση από τη Φιλαρμονική του Βερολίνου στο Ινστιτούτο Γκαίτε
Από τις 11 Φεβρουαρίου

To Goethe-Institut Athen εγκαινιάζει τον Φεβρουάριο του 2023 το Digital Concert Hall στην Ελλάδα. Στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου θα παρουσιαστούν σε απευθείας μετάδοση από τη Φιλαρμονική του Βερολίνου επιλεγμένες συναυλίες της φημισμένης ορχήστρας υπό τη διεύθυνση διάσημων μαέστρων: Kirill Petrenko, Simon Rattle, Emmanuelle Haïm και Klaus Mäkelä σε έργα Debussy, Ligeti, Zimmermann, Shostakovich, Tchaikovsky, Händel κ.ά. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ

11 ζεϊμπέκικα του Μίκη Θεοδωράκη στο Συνεδριακό Κέντρο Μίκης Θεοδωράκης
Λεωφόρος Κύπρου 68, Αργυρούπολη, τηλ: 2109933881
Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στις 20.00

Ο Δημήτρης Κανέλλος παρουσιάζει ζωντανά με την λαϊκή ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης τα 11 τραγούδια που περιλαμβάνονται στη συλλογή 11 Ζεϊμπέκικα του Μίκη Θεοδωράκη. Έντεκα αγαπημένα τραγούδια σε στίχους Γιάννη Ρίτσου, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Τάσου Λειβαδίτη, Δημήτρη Χριστοδούλου, Μιχάλη Κακογιάννη, ερμηνευμένα από τον Δημήτρη Κανέλλο με συνοδοιπόρο τον ενορχηστρωτή και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, Θανάση Βασιλά.

Φαλληφόρια 2023
Σάββατο 25 Φεβρουαρίου στις 18.30

Τα Φαλληφόρια, πρόγονος της Κωμωδίας και των σύγχρονων καρναβαλικών εθίμων, ήταν η πομπή που διέσχιζε τους δρόμους του κέντρου της Αθήνας πριν από 1.700 χρόνια, και σήμερα αναβιώνει από τον Σύλλογο Έρευνας και Μελέτης Ελληνικού Πολιτισμού. Ένας πολυπληθής θίασος από Μαινάδες, Σατύρους, Σειληνούς, Γλεντοκόπους και Βαυβώγριες, με επικεφαλής τον εξάρχοντα ηθοποιό-Διόνυσο, περπατά και χορεύει στα σοκάκια της Πλάκας, ξεκινώντας από το Μουσείο της Ακρόπολης και καταλήγοντας στο αρχαίο νεκροταφείο Κεραμεικού. Την πομπή συνοδεύει βακχική μουσική από άσκαυλους (γκάιντες), πίπιζες, αυλούς, νταούλια και αλλά κρουστά, ενώ ενδιάμεσα πραγματοποιούνται στάσεις στη Ρωμαϊκή Αρχαία Αγορά, στην Πλατεία Μοναστηρακίου, στο Θησείο και τον Κεραμεικό, όπου παρουσιάζονται στο κοινό κωμαστικοί χοροί, τραγούδια, μικρά αριστοφανικά αποσπάσματα και σκωπτικά δρώμενα. Περισσότερα εδώ

Θεατρική παράσταση: Βάκχες του Ευρυπίδη με τον θίασο της Δραματικής Σχολής Τράγκα
Δεληγιάννη 19, Εξάρχεια
Κάθε Σάββατο στις 20.00

Η τραγωδία του Ευριπίδη ανεβαίνει στο Θεάτρο Έναστρον, σε σκηνοθεσία Θάνου Περιστέρη με τον θίασο της Δραματικής Σχολής Τράγκα. «Πρόκειται για μια προσέγγιση που εξετάζει τα όρια του ρεαλισμού και της σωματικότητας. Ανατρέπει την συνήθη οπτική του θεατή, τοποθετώντας τον μέσα στο παλάτι. Στο βάθος της σκηνής το βουνό και ο χορός, που κινείται στους ρυθμούς ενός πρωτότυπου ηχοτοπίου, απόλυτα ταιριαστό με την μετάφραση του Κ. Χ. Μύρη» διαβάζουμε στο δελτίο τύπου της παράστασης. Περισσότερα εδώ.

Θεατρική παράσταση: Από το '21 στο '55 στο Σπίτι της Κύπρου
Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα
Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου στις 19.00

Το μουσικοθεατρικό έργο του Νίκου Παπακλεοβούλου με τίτλο Από το '21 στο '55 ανεβαίνει στο Σπίτι της Κύπρου, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Χρήστου Κάλλοου, με πρωταγωνιστές τους Δημήτρη Ασημάκη, Στέφανο Καρυδάκη, Βίκυ Μαραγκάκη, και Νικόλα Τουρνάκη, και μουσικούς επί σκηνής τους Βαγγέλη Αυγέρη, Κυριακή Καμακάρη, Σταυρούλα Καμακάρη, Αλέκο Παπαϊωάννου και Γιώργο Μπάρλα.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v