Οι κρατούμενοι που τιμωρήθηκαν από τον «άγραφο νόμο» των φυλακών

Ο «άγραφος νόμος» των κρατουμένων είναι σκληρός και δεν γνωρίζει εξαιρέσεις. Θυμόμαστε μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπου – μάλλον – εφαρμόστηκε.

Οι κρατούμενοι που τιμωρήθηκαν από τον «άγραφο νόμο» των φυλακών

Ακόμα και για τους πιο σκληρούς ποινικούς στις φυλακές, ορισμένοι κατάδικοι αντιμετωπίζονται εχθρικά. Είναι εκείνοι που βίασαν ή σκότωσαν παιδιά, οι μαστροποί ανηλίκων, οι κατά συρροή δολοφόνοι και όσοι διέπραξαν ειδεχθή εγκλήματα.

Για όλους αυτούς, ο «άγραφος νόμος» των φυλακών δεν έχει ελαφρυντικά, ούτε ποινές με αναστολή: είναι αμείλικτος και θανατηφόρος. Φυσικά εκεί πρέπει το κράτος δικαίου να επεμβαίνει και να αποτρέπει αυτά τα «λαϊκά δικαστήρια» που δυσφημίζουν την χώρα μας ως υποανάπτυκτη και μεσαιωνική.

Τις τελευταίες δεκαετίες, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου αυτός ο νόμος της φυλακής εφαρμόστηκε με ολέθρια αποτελέσματα για τους καταδικασθέντες και για το κράτος δικαίου.

Πρόσφατα μάλιστα, το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι ο 53χρονος Ηλίας Μίχος και ο 42χρονος Ιωάννης Σοφιανίδης, κατηγορούμενοι για τη μαστροπεία και τον βιασμό του 12χρονου κοριτσιού, πρέπει να οδηγηθούν στο κατάστημα κράτησης Γρεβενών και σε αυτό της Τρίπολης, αντίστοιχα, καθώς υπήρξε έντονη ανησυχία ότι θα γίνουν «στόχος» για άλλους ποινικούς κρατούμενους.

Λίγους μήνες πιο πριν, το Μάρτιο του ’22, ο 33χρονος Πολωνός που ομολόγησε ότι σκότωσε τον 7χρονο Ανδρέα στην Κυψέλη, κρύβοντας επί πέντε χρόνια την σορό του, ακόμα και μέσα στο βαλιτσάκι με τα εργαλεία του, βρίσκεται  κρεμασμένος με σεντόνι. Τον βρήκαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που άνοιξαν τα κελιά για τον προαυλισμό των κρατουμένων και ο θάνατός του αποδόθηκε σε αυτοκτονία. Άλλες λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές, όμως η φημολογία για την εφαρμογή του «νόμου» ήταν έντονη.

Αντίστοιχη μακάβρια εξέλιξη είχε και η περίπτωση του 39χρονου Ρουμάνου στις φυλακές Ναυπλίου, ο οποίος είχε προφυλακιστεί για τη δολοφονία και το «τσιμέντωμα» της φίλης του, Μόνικας. Βρέθηκε νεκρός το μεσημέρι της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου του ‘21, στις Φυλακές Ναυπλίου,  απαγχονισμένος στο μπάνιο, κρεμασμένος με ένα σεντόνι στο λαιμό του από τα κάγκελα. Λίγους μήνες πριν, είχε δεχτεί άγριο ξυλοδαρμό από Αλβανό συγκρατούμενό του και είχε νοσηλευτεί.

Τον Δεκέμβρη του ’18, ένα σοκαριστικό βίντεο βλέπει το φως της δημοσιότητας. «Πρωταγωνιστής» ο 19χρονος δράστη της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο, ο οποίος δέχεται βίαιη επίθεση από ομάδα συγκρατούμενών του, οι οποίοι παραβίασαν το κελί του κι αφού τον ξυλοκόπησαν και κατέγραψαν το περιστατικό, τον άφησαν αιμόφυρτο. Μετά τον ξυλοδαρμό, ο 19χρονος αρχικά μεταφέρθηκε στις πρώτες βοήθειες των φυλακών και στη συνέχεια στο νοσοκομείο.

«Την ενοχή και τιμωρία των κρατουμένων θα την καθορίσουν μόνο οι Έλληνες Δικαστές και είναι απαράδεκτο σε δημοκρατική χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, να επικρατεί ο νόμος του Λιντς, ο οποίος κυριάρχησε στις απαίδευτες – απολίτιστες και με έλλειψη δημοκρατίας κοινωνίες», είχε δηλώσει τότε ο δικηγόρος υπεράσπισής του Αλέξης Κούγιας.

 

Γυρίζοντας τον χρόνο ακόμα πιο πίσω, το 1993 στην Ερμιόνη, ο 6χρονος γιος τού Μανώλη και της Γεωργίας Δουρή βρίσκεται νεκρός και κακοποιημένος σεξουαλικά. Ο πατέρας του μαζί με ένα γιο του ήταν εκείνοι που μετά από αρκετές ημέρες ανακαλύπτουν το πτώμα κρυμμένο στο μαντρότοιχο μιας αλάνας, κοντά στο σπίτι της οικογένειας.

Η ελληνική κοινωνία είναι σοκαρισμένη, όμως η ανατροπή που έρχεται αφήνει τους πάντες με το στόμα ανοικτό. Ο πατέρας που θρηνούσε σπαρακτικά για το παιδί του στα Μέσα και στην κηδεία και ορκιζόταν να εκδικηθεί το φονικό, συλλαμβάνεται και δεν αργεί να ομολογήσει το έγκλημά του. «Δεν καταλάβαινα ούτε τι είχα κάνει, αλλά ούτε πώς το είχα κάνει. Γιατί αυτό που είχα ήταν σαν να ήμουν σε ένα όνειρο, σε έναν εφιάλτη», δηλώνει. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Φίλιππο Κουτσάφτη το παιδί πέθανε από ασφυξία, ενώ ο δράστης το είχε βιάσει.

Ο παιδοκτόνος καταδικάζεται μεταξύ άλλων σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και κάθειρξη 20 ετών για βιασμό, ενώ αλλάζει τέσσερα διαφορετικά σωφρονιστικά ιδρύματα, λόγω εχθρικής αντιμετώπισης από τους κρατούμενους. Κατά τη μεταφορά του στις φυλακές της Κέρκυρας μάλιστα, ξυλοκοπείται βάναυσα και – λέγεται – ότι βιάζεται από τους υπόλοιπους βαρυποινίτες της κλούβας.

Τον Φεβρουάριο του 1996, θα βρεθεί κρεμασμένος σε ένα κελί των φυλακών Τριπόλεως με το καλώδιο της τηλεόρασης.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v