Τι σημαίνει η ενεργειακή κλάση στις ετικέτες των συσκευών;

Οι ηλεκτρικές συσκευές ταξινομούνται με βάση την ενεργειακή τους κλάση. Τι σημαίνει αυτό για την κατανάλωση ρεύματος και πώς βγαίνεις κερδισμένος;

Τι σημαίνει η ενεργειακή κλάση στις ετικέτες των συσκευών;

Θα έχεις παρατηρήσει τα αυτοκόλλητα που κοσμούν της ηλεκτρικές συσκευές για το σπίτι σου. Μπορεί μάλιστα να έχεις δει ότι πλέον σε μερικές συσκευές η ταξινόμηση έχει αλλάξει, και οι κλάσεις έχουν συμπυκνωθεί.

Τι σημαίνουν όμως οι κλάσεις αυτές για την τσέπη σου και το περιβάλλον;

Tι άλλαξε με τις νέες ετικέτες

Από τον Μάρτιο πέρσι μπήκαν σε ισχύ οι νέες ενεργειακές ετικέτες, κάνοντας το ντεμπούτο τους με πέντε κατηγορίες ηλεκτρικών συσκευών: λαμπτήρες φωτισμού, ψυγεία, οθόνες τηλεοράσεων και πλυντήρια πιάτων και πλυντήρια ρούχων.

Με τις νέες αυτές ετικέτες, όλες οι κατηγορίες με "+" σιγά σιγά θα εξαφανιστούν και θα αντικατασταθούν από την κλίμακα A έως G. Η ανώτατη κατηγορία Α θα είναι κενή, για να υπάρχει χώρος για τις πιο ενεργειακά αποδοτικές συσκευές, που θα παραχθούν στο μέλλον.

Η νέα ενεργειακή ετικέτα λοιπόν περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μία κοινή κλίμακα τάξεων ενεργειακής απόδοσης (από A έως G) για όλες τις ομάδες προϊόντων, καταργώντας την υπάρχουσα κλίμακα από Α+++ έως G, καθώς και την ενεργειακή κατανάλωση με πιο ευδιάκριτο τρόπο στο μεσαίο τμήμα της ετικέτας, υπολογισμένη με βάση τη χρήση μιας συσκευής, από ένα μέσο νοικοκυριό.

Επομένως, οι συσκευές που ανήκουν στην κλάση Α είναι αυτές με τη μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, ενώ οι συσκευές που ανήκουν στην κλάση G είναι αυτές με τη μεγαλύτερη κατανάλωση.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την κατανάλωση του σπιτιού μου;

Κάθε κλάση προς το Α, δείχνει ένα ποσοστό εξοικονόμησης σε σύγκριση με την προηγούμενη. Δηλαδή κάθε κλάση που είναι ανώτερη, εξοικονομεί ενέργεια για τη ίδια «παροχή υπηρεσίας». Για παράδειγμα, ένας λαμπτήρας κλάσης Β και ένας κλάσης Α που ακτινοβολούν το ίδιο, εκείνος της κλάσης Α καταναλώνει λιγότερες κιλοβατώρες.

Αντίστοιχα και με ένα κλιματιστικό ανώτερης κλάσης δίνει παραπάνω θερμική ή ψυκτική ενέργεια καταναλώνοντας τις ίδιες κιλοβατώρες με ένα χαμηλότερης κλάσης.

Δες αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα τη ΔΕΗ, τι ποσοστό ενέργειας εξοικονομείς βάσει της ενεργειακής ταξινόμησης των συσκευών​​​​.

Ναι αλλά όσο πιο μεγάλη η κλάση, τόσο πιο ακριβή η συσκευή

Σωστά, όμως σε βάθος χρόνου (αν δεν σου χαλάσει η συσκευή) θα έχεις βγάλει τα χρήματά σου λόγω της μειωμένης κατανάλωσης που προσφέρει μια συσκευή ανώτερης ενεργειακής κλάσης, αρκεί το ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας (βλ. πίνακας παραπάνω) να είναι της τάξης του 15% και άνω. .

Γιατί, για παράδειγμα, αν μια συσκευή ανώτερης κλάσης είναι κατά 25% ακριβότερη σε σχέση με μια χαμηλότερης και αποδίδει 15% παραπάνω, μπορεί να μην αξίζει μακροπρόθεσμα. Αν όμως είναι κατά 20% ακριβότερη και σου δίνει ενέργεια 25-30% σε σχέση με την άλλη, είναι σίγουρο ότι θα βγεις κερδισμένος.

Οι πράσινες κλάσεις είναι όντως «πράσινες»;

Είναι και ο λόγος είναι απλός και έχει να κάνει με την κατανάλωση. Για κάθε κιλοβατώρα που δεν καταναλώνεις, όταν για παράδειγμα ανοίξεις ένα κλιματιστικό κλάσης Α που είναι πιο αποδοτικό από ένα κλάσης Γ, «ζητάς» λιγότερη ενέργεια από το δίκτυο. Τι σημαίνει όμως αυτό για το περιβάλλον;

Η μειωμένη αυτή κατανάλωση μεταφράζεται σε λιγότερο «καμένο» καύσιμο π.χ. λιγνίτης για ηλεκτρική ενέργεια ή φυσικό αέριο, έτσι για κάθε κιλοβατώρα που εξοικονομείται, το περιβάλλον παίρνει μια «ανάσα» αφού δεν καταναλώνονται πόροι για να παραχτεί ενέργεια.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v