Μουντιάλ 2010: Τα αστέρια της γιορτής του ποδοσφαίρου

Messi, Rooney, Drogba, Ronaldo, Eto’o, Torres… Ποιοι θα «λάμψουν» στην φετινή ποδοσφαιρική γιορτή; Τα προφίλ και τα βίντεο των πολυτιμότερων παικτών του κόσμου.
Μουντιάλ 2010: Τα αστέρια της γιορτής του ποδοσφαίρου
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Λίγες ημέρες έμειναν για την επίσημη έναρξη του φετινού Μουντιάλ (11 Ιουνίου με τον αγώνα της Νοτίου Αφρικής με το Μεξικό) και η προσοχή των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων έχει ήδη στραφεί προς τα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής, τα οποία θα έχουν την... τιμή να φιλοξενήσουν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Messi, Rooney, Ronaldo, Kaka… Η ελίτ των σκόρερ θα βρίσκεται εκεί για να χαρίσει απλόχερα γκολ και θέαμα σε εκατομμύρια φιλάθλους από όλον τον κόσμο, δίνοντας στο φετινό Μουντιάλ τον επικό χαρακτήρα που του αξίζει.

Lionel Messi
Ομάδα: Αργεντινή
Ηλικία: 22
Αδιαμφισβήτητα ο μεγαλύτερος σταρ του φετινού Μουντιάλ και ένας από τους καλύτερους παίκτες που πέρασαν ποτέ από τα παγκόσμια γήπεδα. Ο βραχύσωμος forward έχει ήδη πραγματοποιήσει 41 εμφανίσεις με την εθνική ομάδα της Αργεντινής και έχει πετύχει 13 γκολ. Το φετινό Μουντιάλ θα είναι το δεύτερο κατά σειρά στο οποίο θα συμμετέχει και οι οπαδοί της ομάδας του περιμένουν πολλά από αυτό. Λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι η ταχύτητα με την οποία κινείται με την μπάλα στα πόδια, η... άρνησή του να πέσει ακόμα και μετά από σκληρά μαρκαρίσματα και η μοναδική ικανότητά του στο σκοράρισμα είναι μερικές μόνο από τις εκπληκτικές δυνατότητες αυτού του παίχτη. Είναι σίγουρο ότι το άστρο του θα λάμψει φέτος – αλλά ας ελπίσουμε όχι σε βάρος της Εθνικής μας ομάδας.



Cristiano Ronaldo
Ομάδα: Πορτογαλία
Ηλικία: 25
Το αντίπαλο δέος του Messi και... ωραίος μπρούμελ των γηπέδων Cristiano, έχει κάθε λόγο να βρίσκεται στην λίστα με τους σταρ του φετινού Μουντιάλ. «Αγόρασέ τον, Alex!», φέρεται να είπαν οι παίχτες της Manchester στον προπονητή τους Alex Ferguson όταν είδαν το 2003 τον 18χρονο τότε Cristiano να κάνει... παπάδες. Ο Ferguson όχι μόνο τον πήρε στην βασική εντεκάδα των «μπέμπηδων» αλλά του έδωσε και την ιστορική φανέλα με το νούμερο 7, που προηγουμένως είχαν φορέσει ποδοσφαιριστές της κλάσης του Eric Cantona, του George Best και του David Becham. Φέτος, ο Cristiano πουλήθηκε στην Ρεάλ Μαδρίτης έναντι του αστρονομικού ποσού των 132 εκατομμυρίων δολλαρίων. Είναι γρήγορος, φοβερός ντριμπλέρ, εξαιρετικός στο σκοράρισμα με κεφαλιά και ένας από τους καλύτερους εκτελεστές φάουλ στον πλανήτη. Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει 68 εμφανίσεις με την Πορτογαλία, έχει πετύχει 22 γκολ, ενώ θα είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχει σε Μουντιάλ. Θα καταφέρει να ηγηθεί της «γερασμένης» Πορτογαλίας; Λίγες ημέρες έμειναν για να δούμε.



Wayne Rooney
Ομάδα: Αγγλία
Ηλικία: 24
«Το μωρό με το δολοφονικό πρόσωπο». Έτσι είχε χαρακτηρίσει τον Rooney Άγγλος δημοσιογράφος όταν σε ηλικία μόλις 17 χρονών, ο στρουμπουλός Wayne έκανε το ντεμπούτο του δίπλα στον Michael Owen στην εθνική ομάδα της Αγγλίας. Ομάδα στην οποία έγινε κάτι παραπάνω από απαραίτητος, σε μια εποχή όπου το αγγλικό ποδόσφαιρο έψαχνε απεγνωσμένα για έναν παγκοσμίου κλάσης striker. Θέση που υπηρέτησε επάξια μέχρι και σήμερα, διανύοντας δεκάδες χιλιόμετρα σε κάθε αγώνα, από την άμυνα μέχρι και την επίθεση, όπου συνήθως σκόραρε με χαρακτηριστική ευκολία. Ο πρόσφατος τραυματισμός του μπορεί να ανησύχησε μια ολόκληρη χώρα, αλλά τα καλά νέα είναι ότι ο 24χρονος πλέον Rooney διανύει την καλύτερη φάση της καριέρας του, έχοντας βελτιώσει πολύ τα τελειώματά του στα γκολ. Έχει κάνει συνολικά 57 εμφανίσεις με την εθνική, έχει σκοράρει 25 γκολ και συμμετέχει φέτος για δεύτερη φορά σε Μουντιάλ.



Kaka
Ομάδα: Βραζιλία
Ηλικία: 28
Ο Ricardo Izecson dos Santos Leit, όπως είναι το κανονικό όνομά του, είναι ένας από τους καλύτερους και πιο ολοκληρωμένους παίκτες παγκοσμίως. Αν και ταλαιπωρήθηκε πρόσφατα από αρκετούς τραυματισμούς, ο 28χρονος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης δηλώνει έτοιμος να αγωνιστεί με τα χρώματα της Βραζιλίας, φορώντας μάλιστα την φανέλα με το νούμερο 10. Αποτελεί βασική φιγούρα στη «νέα Βραζιλία» του προπονητή Dunga και θα αναλάβει την οργάνωση και... διεκπεραίωση των φονικών αντεπιθέσεων της Σελεσάο, αν και οι αλλεπάλληλοι τραυματισμοί του στα γόνατα έχουν ελαττώσει κάπως την ταχύτητά του. Σε κάθε περίπτωση, δεν παύει να είναι ένας εξαιρετικός τεχνίτης και playmaker, ο οποίος μπορεί σε κλάσματα του δευτερολέπτου να «σπάσει» τις αντίπαλες άμυνες και να δώσει την πάσα – έτοιμο γκολ στους συμπαίκτες του. Δεν χαρακτηρίστηκε άδικα άλλωστε από τον Πελέ το 2007 ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής παγκοσμίως.



Didier Drogba

Ομάδα: Ακτή Ελεφαντοστού
Ηλικία: 31
Αν και η συμμετοχή του στο φετινό Μουντιάλ είναι αμφίβολη εξαιτίας του πρόσφατου τραυματισμού του στο χέρι σε φιλικό, εμείς παραμένουμε αισιόδοξοι και πιστεύουμε ότι ο Ιβοριανός άσος θα αγωνιστεί για ακόμα μια φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο δείχνοντας την κλάση του. Η ανοδική του πορεία ξεκίνησε το 2004 όταν η αγγλική Τσέλσι έδωσε 37 εκατομμύρια δολάρια για να τον αποκτήσει. Ο 26χρονος τότε striker όχι μόνο φάνηκε αντάξιος των προσδοκιών – και των χρημάτων – αλλά άφησε τους πάντες άφωνους με τον δυναμισμό, την τεχνική του και την ευκολία με την οποία σκόραρε. Σήμερα, σε ηλικία 31 χρονών είναι αρχηγός και βασικός σκόρερ της Ακτής Ελεφαντοστού, έχοντας πραγματοποιήσει ήδη μια εμφάνιση σε Μουντιάλ με τα χρώματα της εθνικής του ομάδας το 2006, ενώ έχει πετύχει συνολικά 43 γκολ στις 65 εμφανίσεις του σε παγκόσμιες διοργανώσεις. Η δύναμη με την οποία πατάει στο γήπεδο, η ταχύτητά του και το γεγονός ότι μπορεί να σκοράρει από οπουδήποτε – ακόμα και από χτυπήματα φάουλ – τον κάνουν έναν παίχτη «χάρμα οφθαλμών» για το κοινό και ατελείωτο εφιάλτη για τους αμυντικούς της αντίπαλης ομάδας.



Fernando Torres
Ομάδα: Ισπανία
Ηλικία: 25

Γεννημένος σκόρερ, ο Ισπανός forward της Λίβερπουλ ξεκίνησε την καριέρα του σε ηλικία μόλις 10 χρονών, όταν μπήκε στις ακαδημίες της αγαπημένης του ομάδας Ατλέτικο Μαδρίτης. Στα 17 του χρόνια ήταν ήδη βασικός στους "ροχιμπλάνκος" και δεν σταμάτησε να σκοράρει ποτέ, γεγονός που του εξασφάλισε τη βασική θέση του επιθετικού στην Λίβερπουλ το 2007. Στα 25 του χρόνια, απόλυτη ενσάρκωση του μοντέρνου striker, ο Fernando Torres έχει ήδη σκοράρει 132 φορές με την φανέλα των «κόκκινων», ενώ έχει πραγματοποιήσει 71 εμφανίσεις με την εθνική Ισπανίας πετυχαίνοντας 23 γκολ. Στο περασμένο Μουντιάλ σκόραρε τρία γκολ σε τέσσερεις εμφανίσεις , αποδεικνύοντας εμπράκτως το ταλέντο του και την εκπληκτική του τεχνική. Του αρέσει να παίζει πάντα στα όρια του offside και μπορεί να σκοράρει άνετα και με τα δύο πόδια, ενώ είναι επίσης εξαιρετικός και στο ψηλό παιχνίδι.



Samuel Eto'o
Ομάδα: Καμερούν
Ηλικία: 28
Χωρίς καλά καλά να έχει κλείσει τα τριάντα, ο Καμερουνέζος forward οδήγησε την Μπαρτσελόνα στην κατάκτηση τριών συνεχόμενων πρωταθλημάτων, σκοράροντας συνολικά 108 γκολ με την φανέλα των «μπλαουγκράνα». Εξίσου σημαντική ήταν και η προσφορά του στην ιταλική Ίντερ του Μουρίνιο, με την οποία πέτυχε καθοριστικά γκολ για την πρόκριση της ομάδας στους τελικούς του Champion’s League και την κατάκτηση του πολυπόθητου τρόπαιου. Το ντεμπούτο του στην εθνική του Καμερούν το έκανε μόλις σε ηλικία 14 χρονών και η φετινή του συμμετοχή σε Μουντιάλ θα είναι η τέταρτη συνεχόμενη. Μπορεί να έχει χάσει μέρος της αλλοτινής του ποδοσφαιρικής αίγλης, αλλά δεν παύει να είναι ένας από τους κορυφαίους σκόρερ παγκοσμίως, ταχύτατος και με «ήρεμο» τελείωμα τον φάσεων.



Gianluigi Buffon

Ομάδα: Ιταλία
Ηλικία: 32

Ο βετεράνος Ιταλός τερματοφύλακας είναι αδιαμφισβήτητα ο καλύτερος στον κόσμο. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Πάρμα, στην οποία αγωνίστηκε από το 1995 μέχρι το 2001, ενώ την ίδια χρονιά πήρε μεταγραφή για την Γιουβέντους – η ακριβότερη που έχει γίνει ποτέ για τερματοφύλακα – στην οποία συνεχίζει να αγωνίζεται μέχρι σήμερα. Κορυφαίος ς στις αποκρούσεις του, με κορυφαία αυτή στην κεφαλιά του Ζιντάν στον τελικό του Μουντιάλ το 2006, ο Buffon αμφισβητήθηκε κατά καιρούς για τις κατά καιρούς μέτριες εμφανίσεις του, αλλά δεν έχασε ούτε στιγμή την αίγλη ενός μεγάλου τερματοφύλακα. Τρανή απόδειξη το γεγονός ότι στο περασμένο Μουντιάλ «έφαγε» μόλις δύο γκολ – ένα από πέναλτι και ένα αυτογκόλ – έχοντας 453 λεπτά παιχνιδιού χωρίς να δει την μπάλα στα δίχτυα του.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v