Περί Ουσίας: Χύμα κρασί και καρό τραπεζομάντηλα

Περί Ουσίας: Χύμα κρασί και καρό τραπεζομάντηλα
Η γλυκύτατη αυλίτσα της χαλανδριώτικης μονοκατοικίας σκεπάζεται από κληματαριές και φιλοξενεί τραπεζάκια στρωμένα με καρό και λευκά τραπεζομάντηλα και ψάθινες καρέκλες καφενείου. Έτσι απλά, όπως παλιά. Πλακόστρωτη, με μια χτιστή λιμνούλα στην άκρη της, και γάτες να αλωνίζουν ανάμεσα στα τραπέζια, θυμίζει το ήσυχο, «τίμιο» ταβερνάκι της γειτονιάς. Κι αυτό ακριβώς είναι.

Το σέρβις είναι χαλαρό κι ανεπιτήδευτο, ταχύτατο κι εξυπηρετικό. Ο κατάλογος πλημμυρίζει από μεζεδάκια: «προμεζέδες» λένε τα κρύα ορεκτικά και τις σαλάτες, και «μεταμεζέδες» τα επιδόρπια. Στο ενδιάμεσο, έχουμε μεζέδες, κρεατομεζέδες και θαλασσινούς μεζέδες. Η πρόκληση είναι να διαλέξετε. Κι η επιλογή είναι πολύ πιο δύσκολη απ’ όσο ακούγεται.

Εμείς δοκιμάσαμε τη δροσερή ανάμεικτη σαλάτα, με πράσινα λαχανικά, καρότο, ραπανάκια και σως γιαουρτιού, το εξαιρετικό χούμους και τους τραγανούς κολοκυθοκεφτέδες. Εξαιρετικά ήταν τα μπουρεκάκια μελιτζάνας με τυρί και μπέικον, και το λουκάνικο στη σχάρα με τυρί και ξινολάχανο. Το κρασάτο μοσχαράκι στο πήλινο και το πικάντικο μπεκρή μεζέ ήταν επίσης πολύ καλά.

Για τους φαν της… αλμύρας, ένα ολόκληρο τμήμα του μενού είναι αφιερωμένο στη θάλασσα: καλαμάρι γεμιστό με τυρί και πιπεριά, χταποδάκι ψητό και μύδια κρασάτα φημολογείται ότι είναι τα hit του. Επιφυλασσόμαστε, για ένα λιγότερο κρεατοφαγικό τραπέζι την επόμενη φορά.

Στα επιδόρπια, ή τους μεταμεζέδες αν προτιμάτε, θα βρείτε το πανταχού παρόν σουφλέ σοκολάτας, αλλά και τα πιο... ανατολίτικα καζάν ντιπί και σιροπιαστό ραβανί με παγωτό. Μας άρεσε, επίσης, πολύ η ποικιλία στο χύμα κρασί: τριών ειδών λευκό, τριών τύπων ροζέ και τρία διαφορετικά κόκκινα για να διαλέξετε –υπάρχουν, βέβαια, και κάποιες προτάσεις ετικετών σε μπουκάλι.

Όπως μάλλον θα καταλάβατε, το Περί Ουσίας είναι το χαλαρό, ανεπιτήδευτο μεζεδοπωλείο της γειτονιάς, το οποίο μαζεύει παρέες που δοκιμάζουν σπιτικά μεζεδάκια, όλα τοποθετημένα στη μέση του τραπεζιού, τσουγκρίζουν χύμα κρασί υπό τους ήχους σύγχρονης έντεχνης και παλιάς λαϊκής ελληνικής μουσικής, ταΐζουν τις γάτες κάτω από το τραπέζι και στο τέλος τσακώνονται ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό. Ναι, όπως παλιά.

Info:
Θησέως 25 και Δουκίσσης Πλακεντίας, Πλατεία Κένεντι, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6830220
Ωράριο: Ανοιχτά καθημερινά, μεσημέρι και βράδυ
Τιμές: 15-20 ευρώ το άτομο, μαζί με το (χύμα) κρασί
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v