Λεύκες: Ένα σπίτι… sui generis

Λεύκες: Ένα σπίτι… sui generis
Ολόκληρο το όνομά του είναι «το Σπίτι με τις Λεύκες». Γιατί στεγάζεται σε ένα κουκλίστικο πέτρινο σπιτάκι στο Γαλάτσι, το οποίο περιστοιχίζεται από την –χωρίς υπερβολές– ομορφότερη αυλή της Αθήνας. Πνιγμένη στο πράσινο, με πλακόστρωτο δάπεδο, ασβεστωμένα τειχάκια, ξύλινα τραπεζάκια και καρέκλες και… κορμούς δέντρων επάνω στους οποίους στηρίζονται οι λάμπες, η αυλίτσα σε κερδίζει με την πρώτη ματιά.

Κι αφού του έχεις ήδη δώσει τους πρώτους έξτρα πόντους για το ειδυλλιακό περιβάλλον, κερδίζει αμέσως μερικούς ακόμη για την υποδοχή και το σέρβις. Ενθουσιώδες και φιλικότατο, χωρίς καθόλου να γίνεται επιτηδευμένο ή υπερβολικό. Θα σου απαγγείλουν τα πιάτα και τις προσφορές –ναι, υπάρχουν και προσφορές– της ημέρας, θα σου εξηγήσουν αναλυτικά ένα προς ένα τα υλικά των πιάτων τους –γιατί είναι πολλά, πάρα πολλά– και θα σε αφήσουν να διαλέξεις με την ησυχία σου.

Είναι δύσκολο να κατηγοριοποιήσεις την κουζίνα. Ξεκινώντας από τη βάση της ελληνικής παράδοσης, εμπνέεται και προσθέτει (μερικές φορές υπερβολικά πολλά) υλικά, για να δημιουργήσει εν τέλει ένα αποτέλεσμα που ξαφνιάζει, τις περισσότερες φορές ευχάριστα. Το μπουγιουρντί μας ήρθε στο πατροπαράδοτο πήλινο, εκτός όμως από φέτα, ντομάτα και πιπεριές περιλάμβανε αυγό και κρουτόν που κάπως ξένιζαν τη γεύση του. Οι κολοκυθοκεφτέδες τυλίγονταν γύρω από χαριτωμένα ξυλάκια παγωτού, και συνοδεύονταν από ροζ σως η οποία εξισορροπούσε το αλάτι που τους έλειπε.

Μας ενθουσίασε η «Εναλλακτική» (αυτό είναι το όνομά της) σαλάτα, με αντίδια, πρασινάδες, ντοματίνια, μπαλάκια τυριού, φιστίκια Αιγίνης και σάλτσα τεκίλας, όπως και τα πιτάκια Μαντεία Μακεδονίας, γεμιστά με κιμά και συνοδευόμενα με δροσερή σως γιαουρτιού.

Τα κυρίως πιάτα ακολουθούν, ακόμα περισσότερο, τη λογική της δημιουργικής ελληνικής κουζίνας. Δοκιμάσαμε –και συνιστούμε ανεπιφύλακτα– συγκλονιστικό κριθαρότο με κεφτεδάκια αρωματισμένα με ούζο, το οποίο ήρθε σε πήλινο κατσαρολάκι με ξύλινη κουτάλα για σερβίρισμα, καπνιστό κοτόπουλο και κοκκινιστό μοσχαράκι με λαχταριστές, χειροποίητες παπαρδέλες.

Επιβάλλεται να προσπαθήσετε –πολύ– να αφήσετε… χώρο για το επιδόρπιο, το οποίο αλλάζει καθημερινά, ανάλογα με την έμπνευση της κουζίνας. Εμείς δοκιμάσαμε τη θεϊκή σούπα σοκολάτας, με λιωμένη bitter σοκολάτα, σοκολατένιο κέικ, κομμάτια ψημένης καραμέλας και παγωτό –όλα αυτά σε μία γιγαντιαία γαβάθα– και ένα εξαιρετικό ψημένο cheese cake με κρέμα Bailey’s.

Οι μερίδες, ιδιαίτερα στα κυρίως πιάτα και τα επιδόρπια, είναι γιγαντιαίες, γι’ αυτό, ειδικά την πρώτη φορά, παραγγείλτε με φειδώ. Οι τιμές, επίσης, είναι αντίστοιχες των… μεγεθών: αν, για παράδειγμα, για δύο άτομα παραγγείλετε μία σαλάτα, τρία ορεκτικά, δύο κυρίως πιάτα και δύο επιδόρπια, θα πληρώσετε περί τα 25 ευρώ το άτομο, αλλά θα αφήσετε και τα μισά στο τραπέζι –ή θα τα ζητήσετε πακέτο για το σπίτι, και θα έχετε έτοιμο το γεύμα της επομένης.

Info:
Πυθαγόρα 1 και Λεωφόρος Γαλατσίου 100, Γαλάτσι, τηλ.: 210 2924458
Ωράριο: Από την 1η Ιουλίου 2011, θα σερβίρει καθημερινά από τις 8.00 ως τη 1.30 το βράδυ (Κυριακή κλειστό), ενώ από Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου θα λειτουργεί Κυριακή μεσημέρι και από Τρίτη έως Σάββατο μόνο βράδυ.
Τιμές: 20-25 ευρώ το άτομο, χωρίς το κρασί
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v