Μαυροβούνιο: Στο Μόντε Κάρλο των Βαλκανίων

Μαυροβούνιο: Στο Μόντε Κάρλο των Βαλκανίων
Το νεότερο κράτος της Ευρώπης –τουλάχιστον μέχρι να δούμε τι θα γίνει με το Κόσσοβο– δεν είχε προλάβει να αποσχιστεί από την Σερβία όταν ανακηρύχθηκε πανηγυρικά «Μόντε Κάρλο των Βαλκανίων». Οι κοσμοπολίτικες μαρίνες και τα καζίνο του τράβηξαν σαν μαγνήτης την αφρόκρεμα του ευρωπαϊκού jet set, ενώ οι παραθαλάσσιες, μεσαιωνικές πόλεις του δάνεισαν τη φωτογένειά τους σε εξώφυλλα ταξιδιωτικών περιοδικών πριν ακόμη η πρωτεύουσα Podgorica που τόσο αγαπούσε ο Tito –προς τιμήν του οποίου ονομαζόταν Titograd από το 1946 μέχρι το 1992– αποκτήσει τακτικές αεροπορικές συνδέσεις με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Highlights: Οι πανέμορφες, καταγάλανες δαλματικές ακτές. Οι κουκλίστικες μεσαιωνικές πόλεις Budva, Bar, Kotor και Herceg Novi που τις αγκαλιάζουν. Το νοτιότερο φιόρδ της Ευρώπης στο Kotor. Και, για όσους δεν πιστεύουν ότι καλοκαίρι σημαίνει αποκλειστικά και μόνο παραλίες, το καταπράσινο Durmitor National Park, και το φαράγγι του ποταμού Tara, που προσφέρεται για rafting, canyoning, trekking και εξερευνήσεις.

Πώς θα πάμε: Οι επιλογές είναι πολλές. Ίσως η πλέον συμφέρουσα, είναι η πτήση της Croatian Airlines από την Αθήνα στο Dubrovnik, από το οποίο το Kotor απέχει μόλις 35 χιλιόμετρα –υπάρχει τακτική σύνδεση με λεωφορείο. Οι τιμές ξεκινούν από 150 ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων. Εναλλακτικά, πετάτε με τη JAT μέσω Βελιγραδίου, για το Tivat, το πλησιέστερο στο Kotor αεροδρόμιο του Μαυροβουνίου, σε τιμές που ξεκινούν από 300 ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων. Αν έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας, το Μαυροβούνιο προσφέρεται για road trip: η ιδανικότερη (βλέπε ομορφότερη και συντομότερη) διαδρομή από την Ελλάδα είναι Καστοριά – Κρυσταλλοπηγή – Pogradec (Αλβανία) – Skhodra (Αλβανία) – Budva (Μαυροβούνιο). Η Budva απέχει από την Αθήνα 1.240 χιλιόμετρα.

Πού θα μείνουμε: Σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, η πληθώρα των οποίων καλύπτει όλα τα γούστα και budget: θα βρείτε τα πάντα, από το πιο απλό studio μέχρι 5άστερο ξενοδοχείο. Στην παλιά πόλη του Kotor, εξαιρετική επιλογή αποτελεί το boutique Hotel Marija που στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό και προσφέρει δίκλινα δωμάτια σε τιμές που ξεκινούν από 65 ευρώ. Στη Budva, δύο από τις καλύτερες low budget επιλογές είναι τα Hotel Kangaroo (από 53 ευρώ το δίκλινο τον Ιούνιο, 60 ευρώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο) και Hotel Oliva (από 47 ευρώ το δίκλινο όλο το καλοκαίρι). Εξαιρετική low budget επιλογή και το Hotel Sport In στο Cetinje (13 χιλιόμετρα από το Kotor) οι τιμές του οποίου ξεκινούν από 50 ευρώ το δίκλινο Ιούλιο και Αύγουστο. Το επίσημο site τουρισμού του Μαυροβουνίου διαθέτει μια εξαιρετική μηχανή αναζήτησης καταλυμάτων με βάση την κατηγορία και την περιοχή.

Συνολικό budget: Εξαρτάται πολύ από τον τρόπο μετάβασης που θα επιλέξετε. Αν υποθέσουμε πως πετάτε με την Croatian Airlines στο Dubrovnik και παίρνετε από εκεί το λεωφορείο για το Kotor, υπολογίζουμε minimum 170 ευρώ μετ’ επιστροφής. Συν 60 ευρώ maximum για το δίκλινο δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο, και άλλα 40 ευρώ για τις μετακινήσεις, υπολογίζουμε 420 ευρώ το άτομο για μία εβδομάδα. Σε αυτά προσθέστε περί τα 40 ευρώ το άτομο για τα καθημερινά έξοδα –φαγητό, ποτά, καφέδες κλπ.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για το Μαυροβούνιο σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v