Κροατία: Βαλκανική... Ευρώπη

Κροατία: Βαλκανική... Ευρώπη
Λιγότερο low budget από τις υπόλοιπες επιλογές –κυρίως εξαιτίας του hype που της απέδωσαν τα glossy ταξιδιωτικά περιοδικά πριν από πέντε περίπου χρόνια, χρήζοντάς τη «νέα Ελλάδα»– η Κροατία εμπίπτει περισσότερο στην κατηγορία “value for money”. Δεν είναι, ακόμα, πανάκριβη, ενώ η ομορφιά και η ποικιλία της αξίζουν κάθε kuna (το εθνικό νόμισμα) που θα πληρώσετε. Βαλκάνια στην καρδιά, μεσογειακή με κάτι από 70s ιταλική dolce vita στις ακτές, κεντροευρωπαϊκή στις πόλεις με την μπαρόκ αρχιτεκτονική, η πρώτη χώρα που συνήλθε από τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας είναι ολόκληρη η Ευρώπη σε μικρογραφία.

Highlights: Η παλιά πόλη της κροατικής πρωτεύουσας, του Ζάγκρεμπ, με την μπαρόκ αρχιτεκτονική και τα λιθόστρωτα δρομάκια. Οι αρχαιολογικοί χώροι των ρωμαϊκών χρόνων –το Κολοσσαίο της Pula είναι αντάξιο, αν όχι εντυπωσιακότερο, εκείνου της Ρώμης– που στέκονται ακοίμητοι φρουροί δίπλα σε αμμουδερές παραλίες και trendy μπαράκια στις δαλματικές ακτές. Το απλά πανέμορφο Dubrovnik. Τα περισσότερα από σαράντα νησιά της: από το αστραφτερό Hvar, που μαζεύει στην glamorous μαρίνα του τα yachts όλου του ευρωπαϊκού jet set, μέχρι το ειδυλλιακό, κρυμμένο από τα φώτα της δημοσιότητας Korčula, όρεξη –και χρόνο– για island hopping να έχετε.

Πώς θα πάμε: Με απευθείας πτήση της Croatian Airlines, η οποία ξεκινά από την 1η Ιουνίου να συνδέει τρεις φορές την εβδομάδα το Ελ. Βενιζέλος με το Ζάγκρεμπ. Οι τιμές ξεκινούν από 124 ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων, αν φροντίσετε να κλείσετε εισιτήρια μέχρι τις 15 Μαΐου, οπότε και λήγει η προσφορά γνωριμίας. Εν συνεχεία, θα ξεκινούν από 139 ευρώ.

Πού θα μείνουμε: Σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, οι τιμές των οποίων εμφανίζουν μεγάλες διακυμάνσεις, ανάλογα με την περίοδο, την περιοχή και τις παροχές τους. Η high season Ιουλίου και Αυγούστου ανεβάζει τις τιμές των δαλματικών ακτών και των νησιών σε δυσθεώρητα για τα κροατικά δεδομένα ύψη.
Το συμπαθέστατο, 3 αστέρων Movie Hotel στο Ζάγκρεμπ διαθέτει δίκλινα δωμάτια σε τιμές που ξεκινούν από 60 ευρώ. Στο Dubrovnik, ένα δίκλινο στον ξενώνα Vicelic θα σας κοστίσει 55 ευρώ τον Ιούνιο και 66 ευρώ τον Ιούλιο. Στο κοσμοπολίτικο Hvar, δύο low budget επιλογές είναι τα Villa Tudor  (από 60 ευρώ το δίκλινο τον Ιούνιο) και Villa Marija (από 35 ευρώ το δίκλινο τον Ιούνιο, 60 τον Ιούλιο).

Συνολικό budget: Αν υπολογίσουμε 65 ευρώ την ημέρα ως μέσο όρο για το δίκλινο δωμάτιο στα περισσότερα ξενοδοχεία, συν 139 ευρώ για την πτήση μετ’ επιστροφής, και άλλα 60 ευρώ για τις μετακινήσεις (το εισιτήριο του λεωφορείου από μία πόλη στην άλλη δεν ξεπερνά τα 10 ευρώ, ενώ τα εισιτήρια των καραβιών για τα νησιά κυμαίνονται στα 15-17 ευρώ, για επιβάτη και όχημα) καταλήγουμε σε ένα σύνολο της τάξης των 440 ευρώ κατ’ άτομο για διαμονή και μετακινήσεις για μία εβδομάδα του Ιουλίου. Υπολογίστε έξτρα περί τα 40 ευρώ κατ’ άτομο την ημέρα για φαγητό, καφέδες, εισόδους σε αξιοθέατα και ποτά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v