Scanners, Εκτυπωτές και Πολυμήχανες συσκευές

Scanners, Εκτυπωτές και Πολυμήχανες συσκευές

Διευρύνοντας την λειτουργικότητά τους με την υιοθέτηση επαγγελματικών χαρακτηριστικών οι συσκευές σάρωσης (scanners) που προορίζονται για το σπίτι έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά. Ο ρόλος τους πλέον δεν περιορίζεται στην σάρωση φωτογραφιών, αλλά επεκτείνεται στην αξιόπιστη ψηφιοποίηση εγγράφων και slides, ενώ τα συνοδεύουν πανίσχυρες σουίτες λογισμικού για τη δημιουργία επεξεργάσιμων αρχείων εγγράφων μέσω της αναγνώρισης χαρακτήρων. Τι πρέπει να προσέξετε όμως;

Σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ευχρηστία των συσκευών παίζουν οι ταχύτητες Προεπισκόπησης και Σάρωσης. Καλό είναι η πρώτη να μην ξεπερνά τα 9 δευτερόλεπτα και η δεύτερη τα 15. Παράλληλα σημαντική είναι η μεγέθυνση που μπορούν να προσφέρουν. Εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη ή ίση με 2000% το μηχάνημα είναι αξιόλογο.

Επίσης θα πρέπει να προσέξετε με τι είδους θύρα συνδέεται το μηχάνημα που επιλέξατε με τον υπολογιστή σας. Η συνήθης σύνδεση είναι USB 2.0, αλλά θα πρέπει να είστε βέβαιοι ότι και ο υπολογιστής σας έχει την ανάλογη θύρα.

Οι εκτυπωτές έχουν βελτιωθεί εξίσου. Αυτό που θα πρέπει να αποφασίσετε πριν αγοράσετε εκτυπωτή είναι η χρήση που θα του επιφυλάξετε. Αν τυπώνετε τεράστιους όγκους εγγράφων είναι καλό να πληρώσετε κάτι παραπάνω και να προτιμήσετε έναν laser εκτυπωτή. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να επιλέξετε έναν inkjet.

Στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με το κατά πόσον η κεφαλή εκτύπωσης βρίσκεται πάνω στα δοχεία μελάνης των διαφορετικών χρωμάτων –οπότε αλλάζει κάθε φορά που αλλάζετε μελάνια- ή εναλλακτικά βρίσκεται τοποθετημένη στον εκτυπωτή.

Στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα αναλώσιμα του νέου σας μηχανήματος θα είναι ακριβότερα μεν, αλλά ο εκτυπωτής σας θα είναι λιγότερο ευπαθής.

Επίσης, στην περίπτωση που αγοράσετε inkjet εκτυπωτή δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μην χρησιμοποιείτε γνήσια αναλώσιμα, με την επίφαση ότι έτσι κερδίζετε χρήματα: αν ο εκτυπωτής χαλάσει λόγω κακής ποιότητας αναλωσίμων δεν ισχύει η εγγύηση του κατασκευαστή, ενώ το πιθανότερο είναι ότι ακόμα κι αν δεν χαλάσει ο εκτυπωτή σας από αυτή την αιτία, οι επιδόσεις του θα περιοριστούν σημαντικά και η ποιότητα της απόδοσής του θα πέσει.

Συναρμογή των δύο κόσμων αποτελούν τα πολυμηχανήματα, τα οποία συνήθως προσφέρουν περαιτέρω λειτουργικότητες, ενσωματώνοντας fax και φωτοτυπικά.

Σας παρουσιάζουμε μερικά από τα κορυφαία μοντέλα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, από τις τρεις κατηγορίες συσκευών.

Scanners

HP Scanjet G4050
Η σειρά HP Scanjet G4000 Photo Scanner series είναι ιδανική για χρήστες που θέλουν να μετατρέπουν φωτογραφίες, slide ή αρνητικά σε ψηφιακά αρχεία επαγγελματικής ποιότητας και υψηλής ευκρίνειας.

Τα μοντέλα της σειράς επιτρέπουν σάρωση φωτογραφιών με ιδιόκτητη τεχνολογία της HP με απόδοση 6 χρωμάτων, υψηλής ευκρίνειας και προσαρμογέα slide και αρνητικών, ενώ υποστηρίζουν workflows, δηλαδή αυτόματη αποθήκευση πολλαπλών φωτογραφιών, slide ή αρνητικών ως ξεχωριστά αρχεία, μεγέθυνση 10 έως 2400%, και ενσωματώνουν τεχνολογίες αποκατάστασης φθαρμένων φωτογραφιών.

Η ταχύτητα προεπισκόπησης των μηχανημάτων είναι στα 8,5” και η ταχύτητα σάρωσης στα 13”, ενώ η σύνδεση με τον υπολογιστή σας επιτυγχάνεται μέσω μιάς USB 2.0. Τελική ενδεικτική τιμή με φόρο τα 220 ευρώ.

Canon Lide 600F
Με ταχύτητα προεπισκόπησης τα 9’’ και σάρωσης τα 11,4msec/line, Zoom 10 έως 2000%, Film & Slide adapter, Αυτόματη διόρθωση φθαρμένων φωτογραφιών και Scan to PDF, Scan to E-mail, Scan to Print δυνατότητες, το μάλλον απλό αυτό μηχάνημα προσφέρει όλη την λειτουργικότητα που μπορεί ποτέ να χρειαστεί το γραφείο του σπιτιού σας. Τελική ενδεικτική τιμή με φόρο τα 150 ευρώ.
Epson Perfection V350 Photo
Προσανατολισμένος περισσότερο στην σάρωση φωτογραφιών με μέγιστη ανάλυση 4800 x 9600 dpi, ταχύτητα προεπισκόπησης 7 δευτ. και σάρωσης 12’’, σύνδεση USB 2.0 με τον υπολογιστή σας, Zoom 10 έως 2000%, σάρωση φίλμ (6 καρέ) & διαφανιών 35 χιλ (3 καρέ) και ειδικές δυνατότητες για την αφαίρεση σκόνης, αποκατάσταση χρώματος και ελάττωση κόκκου, θα κερδίσει την εμπιστοσύνη σας. Τελική ενδεικτική τιμή με φόρο τα 165 ευρώ.

Φορητό Scanner plustek OpticSlim M12
Μία εναλλακτική πρόταση, φαινομενικά λιγότερο ποιοτική αλλά στην πραγματικότητα μία εξαιρετική ιδέα με μεγάλη χρηστικότητα, είναι ο σαρωτής OpticSlim M12.

Η συσκευή σαρώνει έγχρωμες φωτογραφίες, κάρτες, έγγραφα, άρθρα (σελίδες μεγέθους έως Α4), cheques, αποδείξεις και συνοδεύεται από ένα πρόγραμμα διαχείρισης φωτογραφιών (NewSoft Presto! PageManager υποστηρίζει πλέον των 100 εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένης έγχρωμης OCR, λειτουργίες σελιδοποίησης και voice annotation επί των σαρωμένων), εξαιρετικό σύστημα OCR (ABBYY Fine Reader 5.0 Sprint) το οποίο υποστηρίζει 176 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων γλωσσών προγραμματισμού και χημικών εξισώσεων, έγχρωμο & ασπρόμαυρο κείμενο και έχει δυνατότητα να αποθηκεύσει απευθείας σε MS Word ή Excel, ενώ παράλληλα δίνει ειδικό πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων, πρόγραμμα web photo για την επεξεργασία φωτογραφιών με προδιαγραφές ώστε να είναι άμεσα έτοιμες για να τοποθετηθούν σε website, κ.α.

Επίσης περιλαμβάνει στην αρχική συσκευασία θήκη μεταφοράς, βάση στήριξης για το γραφείο και βάση στήριξης για τον τοίχο. Η συσκευή παρέχει μέτρια μέγιστη ανάλυση (600dpi), η οποία όμως είναι ικανοποιητικότατη για κάθε εργασία με έγγραφα, αλλά μέτρια για σάρωση φωτογραφιών.

Λιγότερο κορυφαίες είναι οι επιδόσεις της αναφορικά με τις επιλογές σάρωσης, αφού αποδίδει ταχύτητα σάρωσης 3 σελίδες A4 / λεπτό. Η σύνδεση του μηχανήματος με τον υπολογιστή σας θα γίνει μέσω USB 2.0, η συσκευή δεν διαθέτει οπτικό ζουμ αλλά έχει ως βασικό πλεονέκτημα διαστάσεις 47 x 247 x 33.8 mm και βάρος 330gr, όταν όλα τα υπόλοιπα μηχανήματα κινούνται στην περιοχή των 2,5 κιλών κατ’ ελάχιστον.

Η συσκευή είναι φτιαγμένη κυρίως για να είναι μεταφέρσιμη μαζί με τον φορητό σας υπολογιστή. Ως εκ τούτου ενσωματώνει την δυνατότητα τροφοδοσίας ρεύματος μέσω της θύρας, ώστε εφόσον δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα να παίρνει ενέργεια από το laptop σας. Τελική ενδεικτική τιμή με φόρο τα 130 ευρώ.

Εκτυπωτές

Έγχρωμοι Inkjet

HP Officejet K850DN
Η σειρά των εκτυπωτών K850 είναι ιδανική για ελεύθερους επαγγελματίες και χρήστες μικρών επιχειρήσεων, οι οποίοι χρειάζονται να εκτυπώσουν έγχρωμα επιχειρησιακά έγγραφα, φυλλάδια, αφίσες υψηλής ποιότητας σε μια πληθώρα μέσων με μέγεθος μέχρι Α3+.

Το HP Officejet Pro K850DN προσφέρει ταχύτητες εκτύπωσης μέχρι και 24 σελ. / λεπτό για μονόχρωμες και 21 σελ. / λεπτό για έγχρωμες εκτυπώσεις, κοινή χρήση στο δίκτυο και δυνατότητα εκτύπωσης διπλής όψης, παρουσιάζει μέσο κύκλο εργασιών 6250 σελ. / μήνα, δέχεται τροφοδοσία χαρτιού 150 φύλλων και αποδίδει ανάλυση εκτύπωσης 4800 x 1200 dpi. Η τελική ενδεικτική τιμή του με φόρο διαμορφώνεται στα 570 ευρώ.

Epson Stylus Photo R1800
Εστιασμένος περισσότερο στην ποιοτική εκτύπωση φωτογραφίας αυτός ο εκτυπωτής δημιουργεί γυαλιστερές και ματ φωτογραφίες αρχειακής ποιότητας. Το εντυπωσιακό σύστημα μελανιών 8 χρωμάτων αυτού του εκτυπωτή, το οποίο ενσωματώνει κόκκινα και μπλε μελάνια, προσφέρει ένα ευρύτερο φάσμα χρωμάτων για εντυπωσιακά ζωντανές φωτογραφίες.

Ξεχωριστό μαύρο ματ και μαύρο φωτογραφικό μελάνι είναι επίσης ενσωματωμένα στο σύστημα έτσι ώστε να πετύχετε εντυπωσιακά αποτελέσματα αυτόματα με πιο έντονο, βαθύ μαύρο σε χαρτί ματ και γυαλιστερό χαρτί. Τέλος, το μοναδικό gloss optimizer κάνει τις γυαλιστερές εκτυπώσεις σας να φαίνονται σαν να προέρχονται από φωτογραφείο. Ο εκτυπωτής μπορεί να τυπώσει από 13” μέχρι 44”. Η τελική ενδεικτική τιμή του με φόρο διαμορφώνεται στα 600 ευρώ.

Μονόχρωμοι Laser

Brother HL-2070Ν
Ο Brother HL-2070N είναι ένας γρήγορος ασπρόμαυρος laser εκτυπωτής χαρτιού A4, για οικιακό γραφείο ή μικρή επιχείρηση –δεδομένου ότι μπορεί να αποτελέσει δικτυακό εκτυπωτή, αφού ενσωματώνει κάρτα δικτύου. Με την αντοχή του για 10.000 σελίδες κύκλου εργασιών εντός ενός μήνα και το όφελος της αντικατάστασης του ξεχωριστού αναλώσιμου είναι μία οικονομική λύση από πλευράς αναλωσίμων που δεν θυσιάζει στον βωμό της οικονομίας την ποιότητα.

Αρκεί να σημειώσουμε ότι προσφέρει ανάλυση εκτύπωσης μέχρι 1200 dpi, τυπώνει 20 σελ. / λεπτό, συνδέεται δικτυακά με Ethernet 10 / 100 και με τον υπολογιστή σας μέσω θύρας USB, δέχεται τροφοδοσία 250 φύλλα και η τελική ενδεικτική τιμή του με φόρο διαμορφώνεται στα 340 ευρώ.

HP Laserjet P3005D
Με ταχύτητα έως και 33 σελ/λεπτό, πραγματική ανάλυση 1200 dpi, τροφοδοσία 600 φύλλα (και δυνατότητα αντικατάστασης μέρους του εκτυπωτή για μέγιστη χωρητικότητα 1.100 φύλλων), μνήμη 64 MB (επεκτάσιμη στα 320 MB), κύκλο εργασιών 100.000 σελ / μήνα και δυνατότητα εκτύπωσης διπλής όψης το εν λόγω μοντέλο, στοιχίζει λίγο παραπάνω απο μία λύση ενός καθαρά οικιακού μοντέλου, σε βαθμό που να βάζει σε πειρασμό όσους χρειάζονται για την εργασία τους πραγματικά πολλές εκτυπώσεις. Η τελική ενδεικτική τιμή του με φόρο διαμορφώνεται στα 800 ευρώ.

Lexmark Ε250d/dn, E350d, Ε352dn και E450dn
Με δυνατότητα εκτύπωσης διπλής όψης και δυνατότητα άμεσης εκτύπωσης με μηδενικό χρόνο αναμονής σε συνάρτηση με τη νέα τεχνολογία Quiet Mode, που προσφέρει δυνατότητα αθόρυβης εκτύπωσης τεχνολογίας laser, δυνατότητα δικτυακής εκτύπωσης σε κάποια από τα μοντέλα –χαρακτηριστικό επιθυμητό κυρίως σε επιχειρηματικά περιβάλλοντα, αλλά, γιατί όχι, και σε οικιακό περιβάλλον εφόσον ο εκτυπωτής βρίσκεται εν χρήσει από άνω του ενός υπολογιστές- τα μοντέλα της σειράς ξεκινούν από τα 270 ευρώ και φθάνουν τα 565 ευρώ.

Έγχρωμοι Laser

Samsung CLP-300
Η Samsung προτείνει την πιο συμπαγή λύση για αποτελεσματικές και γρήγορες έγχρωμες ή ασπρόμαυρες εκτυπώσεις. Ο νέος έγχρωμος laser εκτυπωτής CLP-300 είναι ένα από τα μικρότερα και πιο αξιόπιστα μοντέλα της κατηγορίας, κατάλληλος για κάθε γραφείο ή επιχείρηση, και η ιδανική λύση αν τίθεται θέμα περιορισμένου χώρου.

H ταχύτητα εκτύπωσης του μηχανήματος φθάνει τις 16 και τις 4 σελίδες ανά λεπτό για τις ασπρόμαυρες και τις έγχρωμες εκτυπώσεις αντίστοιχα, ενώ ο χρόνος που απαιτείται για την πρώτη μονόχρωμη σελίδα είναι 14 δευτερόλεπτα από την έναρξη της συσκευής, και 26 δευτερόλεπτα για να παραχθεί μια έγχρωμη. Ο εκτυπωτής συνδέεται μέσω USB με τον υπολογιστή σας, έχει τροφοδοσία 150 φύλλα και κύκλο εργασιών 20.000 σελ / μήνα ενώ η τελική ενδεικτική τιμή του με φόρο ανέρχεται στα 270 ευρώ.

Epson Aculaser C1100 color
Ο Epson AcuLaser C1100 είναι ένας οικονομικός εκτυπωτής έγχρωμης και μονόχρωμης εκτύπωσης που παρέχει ταχύτατες εκτυπώσεις φωτογραφικής ποιότητας.

Ο AcuLaser C1100 χρησιμοποιεί την τεχνολογία Wrap Transfer της Epson, σχεδιασμένη για την μεγιστοποίηση της ταχύτητας εκτύπωσης και την βελτίωση της ακρίβειας κάλυψης και τοποθέτησης toner, με αποτέλεσμα εκτυπώσεις υψηλής ποιότητας, χρησιμοποιεί toner εξελιγμένης γενιάς τα οποία αντίθεση με τα συμβατικά toner, που έχουν κήρινο πυρήνα, τα toner AcuBrite χαρακτηρίζονται από έναν νέο τύπο βαφής η οποία είναι κατανεμημένη ομοιόμορφα μέσα σε κάθε σωματίδιο.

Επιπρόσθετα, μια ειδική ρητίνη χρησιμοποιείται για ιδιαίτερα στιλπνές εκτυπώσεις, ιδανικές για επαγγελματικά έγγραφα και φωτογραφίες. Χάρη στην ομοιόμορφη κατανομή της βαφής και του κεριού, μικροσωματίδια – σχεδιασμένα για την κάλυψη ελαφριών ανομοιομορφιών –εξασφαλίζει βελτιωμένη απόδοση χρώματος. Με μικρότερα, πιο ομοιόμορφα σωματίδια και βελτιωμένες ηλεκτροστατικές ιδιότητες, τα toner AcuBrite παρέχουν υψηλότερη αποδοτικότητα toner με αποτέλεσμα μειωμένο κόστος εκτύπωσης και φροντίδα για το περιβάλλον.

Ο μηνιαίος κύκλος εργασιών φθάνει τις 45.000 σελίδες, ο εκτυπωτής μπορεί να τυπώσει και σε διπλή όψη, ενώ η τελική ενδεικτική τιμή του με φόρο ανέρχεται στα 370 ευρώ.

Konica Minolta MC 2530DL
Με ταχύτητα ασπρόμαυρης εκτύπωσης στις 20 σελ / λεπτό, εγχρωμη εκτύπωση 5 σελ / λεπτό, σύνδεση PictBridge με άλλες συσκευές για εκτύπωση απευθείας από αυτές χωρίς να παρεμβάλλεται Η/Υ (όπως για παράδειγμα απευθείας από φωτογραφική μηχανή), σύνδεση με τον υπολογιστή μέσω USB και δυνατότητα σύνδεσης με δίκτυο για εκτυπώσεις απο πολλά τερματικά με το πρότυπο Ethernet 10 / 100, τροφοδοσία 200 φύλλα (με δυνατότητα επέκτασης στα 700), εσωτερική μνήμη 64 MB (με δυνατότητα επέκτασης στα 576 MB) και κύκλο εργασιών 35.000 σελ / μήνα, είναι βέβαιο ότι θα καταφέρετε να συγχωρήσετε την μικρή απόκριση στο ξεκίνημα της εκτύπωσης, που είναι και το μόνο ελάττωμα του συγκεκριμένου μοντέλου.

Συγκεκριμένα η πρώτη σελίδα της εκτύπωσης που θα δώσετε δεν θα αρχίσει να τυπώνετε προτού περάσουν 49 δευτ., ενώ η τελική ενδεικτική τιμή του με φόρο είναι συμπαθητική για τις δυνατότητες του και ανέρχεται στα 400 ευρώ.

Πολυμηχανήματα

ΗΡ Officejet Pro L7680
Συνδυάζοντας λειτουργίες σαρωτή, φαξ, αντιγραφικού, και εκτυπωτή και στοχεύοντας σε επαγγελματική ή ημιεπαγγελματική χρήση, το μηχάνημα τυπώνει έγχρωμα με ανάλυση 4800 x 1200 dpi σε τετραχρωμία (με την χρήση τεσσάρων μελανιών που συνθέτουν όλα τα υπόλοιπα χρώματα), με ταχύτητα έγχρωμης εκτύπωσης 34 σελ / λεπτό και ασπρόμαυρης στις 35 σελ / λεπτό.

Ο σαρωτής προσφέρει ανάλυση 2400 x 4800 dpi με βάθος χρώματος 48 bit, ενώ η ταχύτητα αντιγραφής σε ασπρόμαυρες σελίδες παράγει αντίγραφα με ρυθμό 30 σελ / λεπτό και η αντίστοιχη ταχύτητα για έγχρωμη αντιγραφή είναι οι 20 σελ / λεπτό.

Το Fax μπορεί να συγκρατήσει μέχρι και 150 σελ. στη μνήμη του, ενώ το πολυμηχάνημα υποστηρίζει σύνδεση PictBridge με άλλες συσκευές, σύνδεση με τον υπολογιστή σας μέσω USB και σύνδεση με δίκτυο έσω του πρωτοκόλου Ethernet 10/100. Η τροφοδοσία είναι 250 φύλλα και ο μηνιαίος κύκλος εργασιών ανέρχεται στις 7.500 σελ / μήνα ενώ η τελική ενδεικτική τιμή του με φόρο ανέρχεται στα 420 ευρώ.

Canon Pixma MP810
Ο πολυεκτυπωτής επιτρέπει την ψηφιοποίηση και την έκδοση εγγράφων κάθε τύπου με εξαιρετική ποιότητα ανάκτησης, χρησιμοποιεί την τεχνολογία εκτύπωσης inkjet FINE με 5 χωριστά μελάνια, ενώ διαθέτει ταχύτητα εκτύπωσης 24 έγχρωμων σελίδων το λεπτό.
Με ενσωματωμένη λειτουργία φωτοτυπικού μηχανήματος, ο MP810 αποδίδει ταχύτητα 31 ασπρόμαυρων και 24 έγχρωμων φωτοαντιγράφων το λεπτό και την ίδια στιγμή μπορεί να πραγματοποιήσει έως και 99 αντίγραφα του ίδιου εγγράφου.

Για τους κατόχους των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών, ο PIXMA MP810 ενσωματώνει memory card reader συμβατό με CompactFlash, Microdrive, Smart Media, Memory Stick, Memory Stick Pro, SD Memory Card, Multi Media Card, xD-PictureCard, Memory Stick Duo, Memory Stick PRO Duo, RS-MMC και miniSD. Η τελική ενδεικτική τιμή του μηχανήματος βρίσκεται στα 310 ευρώ.
HP Laserjet 3050

Η συσκευή παρέχει τροφοδότηση μεμονωμένων φύλλων εξοικονομεί χώρο, ενώ οι γρήγορες ταχύτητες εκτύπωσης και αντιγραφής έως και 18 σελ/λεπτό και η άμεση, χωρίς αναμονή εκτύπωση της αποτελεί πλεονέκτημα. Η λειτουργία φαξ με μνήμη μόλις 2 MB μπορεί να αποθηκεύσει έως και 110 σελίδες, ο laser εκτυπωτής αποδίδει ανάλυση 1.200 dpi. Η τελική ενδεικτική τιμή του μηχανήματος βρίσκεται στα 350 ευρώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v