Tips & tricks: Μικρά μυστικά για αγορά φορητού

Υπάρχουν μερικά μικρά μυστικά τα οποία θα πρέπει να προσέξετε αναφορικά με την επιλογή του νέου υπερφορητού σας υπολογιστή. Πρώτο σημείο στο οποίο θα πρέπει να εστιάσετε είναι η δυνατότητά σας να γράψετε άνετα στο πληκτρολόγιό του.

Υπάρχουν μερικά μικρά μυστικά τα οποία θα πρέπει να προσέξετε αναφορικά με την επιλογή του νέου υπερφορητού σας υπολογιστή. Πρώτο σημείο στο οποίο θα πρέπει να εστιάσετε είναι η δυνατότητά σας να γράψετε άνετα στο πληκτρολόγιό του.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές εξοπλίζουν τα μηχανήματα αυτά με τα καλύτερα πληκτρολόγια, ωστόσο υπάρχουν στον χώρο κάποιες απόψεις –όχι τόσο αναφορικά με τις διαστάσεις αλλά με τον τρόπο που λειτουργεί και ανταποκρίνεται κάθε πληκτρολόγιο στο ”χτύπημα” των πλήκτρων. Έτσι, ορισμένα πληκτρολόγια μοιάζουν στην αίσθηση των δακτύλων σας να μην ”βυθίζονται” καθόλου, άλλα είναι εντελώς αθόρυβα, ενώ άλλα παράγουν έναν ελαφρό και σιγανό ”μηχανικό” χτύπο, ο οποίος βοηθά στην πληκτρολόγηση.

Σε αυτού του επιπέδου τα μηχανήματα δεν τίθεται θέμα ποιότητας υλικών, όλοι οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν τα κορυφαία, γι αυτό και κανένα από τα μηχανήματα αυτά δεν είναι ακριβώς φθηνό. Τίθεται όμως θέμα άποψης αναφορικά με το τι σημαίνει εκείνο το ”για την ευκολία του χρήστη” και ιδιαίτερα ως προς το πώς το αντιλαμβάνεται ο καθένας...

Εξάλλου, δεν θα πρέπει να αποφασίσετε πάντα με βάση την ταχύτητα του επεξεργαστή αν το μηχάνημα είναι κατάλληλο για εσάς ή όχι. Να θυμάστε ότι πρόκειται για μία κατηγορία μηχανημάτων που απευθύνεται σε ανθρώπους που πραγματικά αποζητούν ευκολία και ισχύ, συνεπώς σχεδόν όλα τα μηχανήματα της κατηγορίας έχουν ικανοποιητικές επιδόσεις.

Απλώς ορισμένοι κατασκευαστές βασίζονται στην ισχύ του επεξεργαστή, ενώ άλλοι στο να ενδυναμώσουν άλλα χαρακτηριστικά ώστε στο τέλος οι επιδόσεις να είναι εξίσου κορυφαίες, αλλά δεν προκρίνουν την χρήση ισχυρότατου επεξεργαστή διότι κάτι τέτοιο θα μείωνε π.χ. την αυτονομία.

Εντούτοις, δεν θα πρέπει να συμβιβαστείτε με λύσεις οι οποίες έχουν πολλά από τα χαρακτηριστικά τους ως συνδεόμενες εξωτερικές συσκευές. Έτσι ορισμένοι κατασκευαστές μπορούν να σας παρουσιάσουν ένα κορυφαίο μηχάνημα των 700 γραμμαρίων, το οποίο όμως δεν έχει DVD / CD drive, αλλά το δίνει ως ξεχωριστή συσκευή που συνδέεται στον φορητό με καλώδιο.

Επιπλέον, καλό είναι να αγοράσετε εξαρχής επέκταση της μονοετούς εγγύησης που δίνουν αυτά τα μηχανήματα κατά ένα ή δύο έτη. Ένα τέτοιο ”πακέτο” θα σας στοιχίσει 150 – 250 ευρώ επιπλέον, αλλά θα εξασφαλίσει την ησυχία σας. Να θυμάστε ότι τα ανταλλακτικά και η εργασία σε έναν φορητό υπολογιστή είναι τόσο ακριβά ώστε ακόμα και λόγω μιας αμελητέας βλάβης μπορεί να χρειαστεί να πληρώσετε ακόμα και την μισή αξία ενός καινούργιου μηχανήματος.

Ιδιαίτερα ως προς την εγγύηση, και μάλιστα σε αυτή την κατηγορία συσκευών, πρέπει να απαιτείτε από τον κατασκευαστή η εγγύηση να καλύπτει και την εργασία και όχι μόνο τα ανταλλακτικά, ενώ καλό θα ήταν να δείτε αν η εγγύηση καλύπτει την παραλαβή του μηχανήματος από τον χώρο σας καθώς επίσης και αν είναι δεσμευτική για τον χρόνο της επιστροφής τους στα χέρια σας. Επίσης διευκρινίστε κατά πόσον ο χρόνος που σας αναφέρουν είναι σε ημερολογιακές ή εργάσιμες μέρες.

Τέλος, θα πρέπει να αντιλαμβάνεστε ότι όταν αγοράζετε ένα τέτοιο μηχάνημα στην πραγματικότητα προμηθεύεστε μία λύση και όχι ένα μηχάνημα. Η λύση που προμηθεύεστε αποτελείται από υλικό (hardware) και λογισμικό και όχι μονάχα από hardware. Ως εκ τούτου, καλό θα ήταν να μην διαγράφετε το λογισμικό του κατασκευαστή όταν παραλάβετε το μηχάνημα σας και να μην του κάνετε ”format” π.χ. για να του αλλάξετε λειτουργικό σύστημα.

Υπάρχουν δύο λόγοι για αυτό. Αφενός τέτοιου είδους μηχανήματα έχουν φτιαχτεί με τις αυστηρότερες προδιαγραφές σε συνάρτηση με το λειτουργικό σύστημα και όχι απλώς με μηχανικές προδιαγραφές, οπότε είναι πιθανό να μην λειτουργούν καλά αν κάποιος αλλάξει εντελώς τις αρχικές ρυθμίσεις του κατασκευαστή, αφετέρου οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν προσαρμόσει και βελτιστοποιήσει κάποια μέρη του λογισμικού που συναποτελούν το σύστημα ώστε να αποδίδουν καλύτερα.

Συνεπώς αν πετάξετε το λειτουργικό σύστημα για να ”βάλετε κάποιο καλύτερο” το πιθανότερο είναι ότι ο υπολογιστής σας δεν θα ανταποκρίνεται τόσο καλά όσο αν είχατε αφήσει την λύση που επέλεξε ο κατασκευαστής ως κατάλληλη για να λειτουργεί με το μηχάνημά του.

Σήμερα σας παρουσιάζουμε τα πέντε κορυφαία μηχανήματα που μπορείτε να βρείτε στην ελληνική αγορά από τώρα και μέσα στους επόμενους μήνες, μαζί με τις δυνατότητες τους.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v