Όλα όσα πρέπει να έχεις κάνει στην Ελλάδα

Οι κορυφαίες εμπειρίες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους δύο μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς οδηγούς. Εσύ, πόσα από αυτά έχεις κάνει;
Όλα όσα πρέπει να έχεις κάνει στην Ελλάδα
της Ηρώς Κουνάδη

Ξεφυλλίσαμε τους δύο μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς οδηγούς του πλανήτη, Lonely Planet και Rough Guide, για να δούμε τι λένε για την Ελλάδα, και πόσα από τα highlights που προτείνουν έχουμε «τικάρει» -εμείς και ο μέσος Έλληνας. Ρίξτε μια ματιά στις λίστες που ακολουθούν και… αναμένουμε το σκορ σας στα σχόλια, στο τέλος του κειμένου.

1. Η Ακρόπολη. «Υπάρχει λόγος που παραμένει η πεμπτουσία των μνημείων του δυτικού πολιτισμού –είναι όντως θεαματική» λέει ο Lonely Planet. Αν δεν έχετε ανέβει στην Ακρόπολη ποτέ στην ενήλικη ζωή σας, πρώτον δεν ξέρετε τι χάνετε, δεύτερον ρίξτε μια ματιά για όλα τα πού/πώς/πότε εδώ - Ακρόπολη: Μια μέρα… πάνω από την Αθήνα 

2. Τα Μετέωρα. «Δεν υπάρχει περίπτωση να ξεχάσεις την πρώτη φορά που θα αντικρίσεις από μακριά τα Μετέωρα –γιγάντιοι πυλώνες από βράχια που υψώνονται προς τα ουράνια, με μια χούφτα μοναστήρια στην κορυφή τους» γράφει ο Lonely Planet.



3. Η Σαντορίνη. «Αν υπάρχουν χίλια πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν πεθάνεις, το να πιεις κάτι κοιτώντας τον κρατήρα του ηφαιστείου την ώρα που ο ήλιος δύει σίγουρα πλησιάζει την κορυφή της λίστας» λένε οι βρετανοί του Rough Guide.

4. Η Ύδρα. Εντυπωσιαστήκατε; Λίγο κι εμείς. «Οι γυμνοί γρανιτένιοι λόφοι της Ύδρας κάποια στιγμή χωρίζονται για να αποκαλύψουν το υπέροχο πέταλο του λιμανιού της, ίσως του πιο γραφικού ολόκληρης της Ελλάδας» σύμφωνα με τον Rough Guide.

5. Η Μάνη. Ο Lonely Planet λέει: «Παρ’ όλο που δεν μπορεί πια να περιγραφεί ως απομονωμένη, η Μάνη έχει μια μαγεία που δε μοιάζει με κανένα άλλο μέρος στην Ελλάδα. Για αιώνες, οι εδώ αντιμαχόμενες οικογένειες ήταν κυριολεκτικά κράτος εν κράτει, και αυτό συνέβαλε στη δημιουργία της μοναδικής μανιάτικης κουλτούρας. Σήμερα, τα μονοπάτια και τα τοπία της Μάνης σαγηνεύουν περιπατητές απ’ όλο τον κόσμο».

6. Οι Πρέσπες. Αν νομίζατε ότι οι ταξιδιωτικοί οδηγοί μας έχουν μείνει στο τρίπτυχο αρχαία-ήλιος-παραλίες, πλανιόσασταν. Ο Rough Guide στέλνει εμάς και τους αναγνώστες του στα «άλλοτε διαφιλονικούμενα σύνορα, που αφέθηκαν εν τέλει στην ησυχία τους για δεκαετίες και είναι σήμερα ένας σχεδόν ανέγγιχτος παράδεισος».

7. Η Πρέβελη. Η παραλία, κατά βάση, γίνεται όμως και μια σύντομη αναφορά στο μοναστήρι: «Μια από τις πιο άμεσα αναγνωρίσιμες αμμουδερές εκτάσεις της Ελλάδας, η Πρέβελη χωρίζεται στα δύο από ένα ποτάμι και προστατεύεται από βράχια που κρύβουν θαλάσσιες σπηλιές. Στην αγκαλιά του Λιβυκού, η παραλία απλώνεται κάτω από το ιερό βλέμμα ενός εκπληκτικού μοναστηριού που κάποτε παρείχε καταφύγιο σε στρατιώτες των Συμμαχικών δυνάμεων» γράφει ο Lonely Planet.



8. Ο Οδοντωτός. Ναι ναι, ο Οδοντωτός. «Αυτό το νοσταλγικό τραινάκι στην Πελοπόννησο θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για το βραβείο της πιο γραφικής σιδηροδρομικής διαδρομής του πλανήτη» σύμφωνα με τον Rough Guide.

9. Το φαράγγι της Σαμαριάς. «Απαιτεί μια ολόκληρη μέρα περπάτημα (γύρω στις έξι ώρες χωρίς στάσεις) και θα πρέπει να ξεκινήσεις νωρίς, αλλά σίγουρα θα σου στρώσει χαρακτήρα. Το φαντασμαγορικό φαράγγι της Σαμαριάς ξεκινά από τον Ομαλό και διασχίζει μια αρχαία κοίτη ποταμού ως το λιβυκό πέλαγος. Είναι το δημοφιλέστερο φαράγγι της Κρήτης –και όχι άδικα» γράφει ο Lonely Planet.

10. Ο Όλυμπος. «Η ανάβαση ως το σπίτι των ελλήνων θεών είναι συγκλονιστικά ατμοσφαιρική –και επίσης μια πρόκληση που αξίζει τον κόπο για τους απανταχού hikers» σύμφωνα με τον Rough Guide.

11. Η Πάτμος. «Ένα από τα ωραιότερα ελληνικά νησιά» σύμφωνα με τον Rough Guide, «με μια ολόδική της, χειροπιαστή ατμόσφαιρα και φανταστικές παραλίες που είναι το δυνατό της χαρτί για όσους δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θρησκεία».

12. Τα ορεινά χωριά. «Σε έναν κόσμο που διαρκώς μικραίνει, δεν έχουν απομείνει πολλά μέρη σαν την Όλυμπο της Καρπάθου» λέει ο Lonely Planet. «Μην χάσετε την ευκαιρία να βουτήξετε στη μαγεία της όσο ακόμα επιβιώνει» προσθέτει, επισημαίνοντας ότι «τα απομονωμένα χωριά στις ελληνικές βουνοκορφές έχουν αναπτύξει μοναδική κουλτούρα».


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v