Πού κάνουν μπάνιο οι μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας

Αν το καλοκαίρι σας βρει σε κάποια πόλη, μην σκάτε: Δείτε τις καλύτερες παραλίες κοντά στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας και κάντε απολαυστικές... αστικές βουτιές.
Πού κάνουν μπάνιο οι μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας
του Γιώργου Κόκουβα

Αν το καλοσκεφτούμε, τα «μπάνια του λαού» είναι ένα δικαίωμα που αφορά περισσότερο τις πόλεις παρά τα νησιά. Η θαλασσινή βουτιά, που αποτελεί αυτονόητη καθημερινότητα κατά την διάρκεια των διακοπών μας σε κάποιον παραθαλάσσιο παράδεισο, γίνεται ακόμη πιο σημαντική όταν μας δροσίζει από την κάψα του τσιμέντου και του αστικού κέντρου.

Επομένως, οι 10 παρακάτω παραλίες που δροσίζουν τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, επιτελούν… κοινωνικό έργο, αφού δίνουν μια ανάσα καλοκαιριού όχι μόνο στους μόνιμους κατοίκους τους, που περιμένουν το σαββατοκύριακο για να καταφθάσουν εκεί με την πετσέτα τους, αλλά και σε όλους τους επισκέπτες των συγκεκριμένων πόλεων, που φοβούνται ότι ένα καλοκαιρινό city break είναι αδύνατο να συνδυαστεί με απλωτές και μακροβούτια.

Ρωτήσαμε λοιπόν τους ντόπιους δέκα μεγάλων αστικών κέντρων της ηπειρωτικής Ελλάδας ποιες είναι οι ωραιότερες και κοντινότερες στην πόλη τους παραλίες, και σας παρουσιάζουμε έναν οδηγό σε περίπτωση που ο δρόμος σας φέρει στην πόλη το κατακαλόκαιρο.

Πού κάνει μπάνιο η Αθήνα;

Έχουμε… φάει την άμμο τους με το κουταλάκι, και σας έχουμε αποκαλύψει ήδη της καλύτερες, τις πιο μυστικές, αυτές που ενδείκνυνται για βραδινό μπάνιο ή για γυμνισμό. Αν αναζητάτε, όμως, την κορυφαία επιλογή, θα πρέπει να διανύσετε τα 63 χιλιόμετρα που την χωρίζουν από το κέντρο της πόλης. Δεν είναι άλλη από το «ΚΑΠΕ», την αμμουδερή παραλία που έγινε από το καλύτερα κρυμμένο μυστικό στην δημοφιλέστερη όαση για τους Αθηναίους τα τελευταία χρόνια. Βρίσκεται λίγο μετά τον Χάρακα, στη διαδρομή προς το Σούνιο και την αγαπάμε, παρά την πολυκοσμία, για τα καθαρά, σχεδόν κυκλαδίτικα νερά της και για τον μικρό κολπίσκο ακριβώς δίπλα της, που συγκεντρώνει λιγότερο κόσμο.
Άλλες επιλογές: Προσωπικές μας αγαπημένες, τα Λεγραινά, μεταξύ άλλων για το υπέροχο ηλιοβασίλεμα που απολαμβάνουμε από την αμμουδιά, και τα Λιμανάκια, για το υπέροχο βαθυγάλαζο χρώμα των νερών τους. Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε πάνω στα links της προηγούμενης παραγράφου.

Πού κάνει μπάνιο η Θεσσαλονίκη;

Μια ανάσα από το κέντρο της πόλης, στην Επανομή Θεσσαλονίκης, δύσκολα θα αντισταθείτε στον πειρασμό για ένα μακροβούτι στην σκιά του Ναυαγίου. Τα γαλανά νερά γύρω από το παλιό ναυαγισμένο πλοίο που έδωσε το όνομά του στην παραλία συγκαταλέγονται στις πρώτες επιλογές των κατοίκων της πόλης για τις βουτιές του Σαββατοκύριακου – για όσους τουλάχιστον βαριούνται να διανύσουν μερικά εξτρά χιλιόμετρα μέχρι τις οάσεις της Χαλκιδικής. Αν ψάχνετε ξαπλώστρες, beach bar και αθλητικές εγκαταστάσεις, πολύ κοντά βρίσκεται η αμμουδιά της παραλίας «Ποταμός».
Άλλες επιλογές: Τα παράλια της Περαίας και της Αγίας Τριάδας είναι οι πιο κοντινές στην πόλη επιλογές (και συνδυάζονται με φρέσκο ψαράκι στον οικισμό των Νέων Επιβατών), αλλά αν το ντεπόζιτο είναι γεμάτο, σας συνιστούμε να συνεχίσετε την διαδρομή μέχρι την Ασπροβάλτα για βουτιές στην όμορφη αμμουδερή πλαζ της Τούζλας, ή ακόμη καλύτερα μέχρι την Χαλκιδική, για ηλιοθεραπεία, watersports, beach bars ή γυμνισμό σε παραλίες όπως η Σάνη, η Κύψα, η Μόλα Καλύβα και ο Γλαρόκαβος, στο πρώτο πόδι. Δείτε όλες τις επιλογές στην Θεσσαλονίκη εδώ και στην Χαλκιδική εδώ

Πού κάνει μπάνιο η Πάτρα;

Ο πατραϊκός κόλπος δεν φημίζεται για τα ιδιαίτερα ζεστά του νερά. Αντίθετα, η υπόθεση βουτιά μπορεί να γίνει… μπούζι, ειδικά στις αρχές του καλοκαιριού, γι’ αυτό και η ασφαλέστερη και ωραιότερη επιλογή είναι να ξεμακρύνετε από την πόλη, προς την παραλία Καλόγρια, στην παραλιακή διαδρομή προς τον Πύργο, λιγότερο από 45 λεπτά από το κέντρο της Πάτρας. Εκεί θα συναντήσετε σχετικά ρηχά, ζεστά και ασφαλή νερά και το παραλιακό δάσος της Στροφυλίας, που κάνει το φόντο καταπράσινο. Η απέραντη αμμουδιά είναι ελεύθερη από beach bars, αλλά δεν λείπουν οι βολικότατες καντίνες για ανεφοδιασμό. Η Καλόγρια δεν θα απογοητεύσει ούτε τους γυμνιστές, καθώς υπάρχει και γι’ αυτούς μια ασφαλής γωνιά.
Άλλες επιλογές: Πιο κοντινή στην πόλη λύση αποτελεί η παραλία του Ψαθόπυργου, στο ανατολικό άκρο του δήμου Πατρέων. Μικρή, πεντακάθαρη, με βοτσαλάκια και επίσης ωραίο καταπράσινο σκηνικό, βρίσκεται κοντά στο λιμανάκι του Ψαθόπυργου που ενδείκνυται για ουζάκι μετά το μπάνιο. Περισσότερες πληροφορίες για τις αχαϊκές παραλίες θα βρείτε εδώ

Πού κάνει μπάνιο η Λάρισα;

Λίγοι μη Λαρισαίοι γνωρίζουν ότι ο νομός της Λάρισας διαθέτει ωραιότατες παραλίες με έντονη νυχτερινή ζωή και καθαρά, δροσερά νερά. Και εδώ που τα λέμε, η πόλη που υποφέρει από τους μεγαλύτερους καύσωνες της Ελλάδας  το χρειάζεται. Αν βρεθείτε στη Λάρισα, ο δρόμος είναι ένας, και έχει προορισμό τον Αγιόκαμπο. Αποτελεί μέρος της δεύτερης μεγαλύτερες παραλίας της Ελλάδας, αυτή που μοιράζεται με τους γειτονικούς οικισμούς Σωτηρίτσα και Βελίκα. Βρίσκεται στα παράλια του δήμου Αγιάς, απέχει λιγότερο από 50 χιλιόμετρα και 45 λεπτά από το κέντρο της Λάρισας και διαθέτει αμμουδιά με ψιλό βότσαλο και πεντακάθαρα νερά που βαθαίνουν σχετικά απότομα. Θα βρείτε ελεύθερα τμήματα, αλλά και τα πιο ζωντανά beach bar των λαρισαϊκών παραλίων, που διοργανώνουν πάρτι και συναυλίες με γνωστούς καλλιτέχνες σε εβδομαδιαία βάση.
Άλλες επιλογές: Ο Ρακοπόταμος, τέσσερα χιλιόμετρα από τον Αγιόκαμπο, είναι μια πιο γραφική επιλογή με ήσυχες γωνιές, ενώ η Πλατιά Άμμος, στην άλλη πλευρά των ακτών της Αγιάς ενδείκνυται και για free camping. Μια άλλη σειρά παραλιών θα βρείτε στον δήμο Τεμπών, περί την μισή ώρα από τη Λάρισα, στις αμμουδιές των Μεσαγγάλων και του «Καστρί Λουτρό». Τέλος, περί τα 20 λεπτά από την Λάρισα απέχουν οι χρυσαφένιες αμμουδιές της Πιερίας – ιδιαίτερα βολικές είναι οι ακτές των Νέων Πόρων. Δείτε περισσότερες παραλίες κοντά στη Λάρισα σε παλαιότερο αφιέρωμα του in2life και στο λαρισαϊκό portal Larissa-beach.gr.

Πού κάνει μπάνιο η Καβάλα;

Μία λέξη: Αμμόλοφοι. Ψιλή άμμος, απέραντη έκταση, επιβλητικά βράχια να τη χωρίζουν σε τρία μέρη (οι "ερημίτες" θα επιλέξουν τους πρώτους και τους τρίτους Αμμόλοφους και οι λάτρεις των οργανωμένων παραλιών τους μεσαίους), κρυστάλλινα, σχεδόν εξωτικά νερά που βαθαίνουν σταδιακά και ωραίοι ουζομεζέδες πλάι στο κύμα μετά το μπάνιο, κι όλα αυτά μόλις 20 χιλιόμετρα έξω από την πόλη.
Άλλες επιλογές: Η πιο κοντινή παραλία είναι αυτή της Καλαμίτσας, μόλις δύο χιλιόμετρα από το κέντρο, ενώ ακολουθούν ο οργανωμένος και mainstream Μπάτης, καθώς και η πιο ήσυχη Τόσκα, τέσσερα χιλιόμετρα από το κέντρο. Περισσότερα για την Καβάλα εδώ

Πού κάνει μπάνιο η Κατερίνη;

Η Ολυμπιακή Ακτή δύσκολα θα σας απογοητεύσει, καθώς πρόκειται για μια ακτή πολλών χιλιομέτρων χρυσής αμμουδιάς και έχει τις ελεύθερες πλευρές της, αλλά και την πιο κοσμοπολίτικη πλευρά της, με τα καλύτερα beach bar όπου μεταφέρεται η διασκέδαση της πόλης το καλοκαίρι, παραλιακούς ποδηλατόδρομους, εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπόρ και απέχει μόλις οκτώ χιλιόμετρα από την πόλη.
Άλλες επιλογέςΕδώ σας έχουμε όλες τις παραλίες που δροσίζουν την πιο… καλοκαιρινή πλευρά του Ολύμπου. 

Πού κάνει μπάνιο η Αλεξανδρούπολη;

Και η Θράκη… θέλει τα μπάνια της, και βρίσκει το καλύτερο σκηνικό να τα απολαύσει στην περιοχή της Μάκρης, οκτώ χιλιόμετρα από την πόλη, όπου τα νερά βαθαίνουν (στις πιο κοντινές στην πόλη παραλίες, τα νερά είναι υπερβολικά ρηχά εξαιτίας των προσχώσεων του Έβρου) ενώ οι ελαιώνες φτάνουν μέχρι την ακτή. Πλάι στην παραλία, βρίσκεται και το γραφικό λιμανάκι του χωριού με ωραίες ψαροταβέρνες.
Άλλες επιλογές: Η πιο κοντινή λύση είναι η παραλία του ΕΟΤ, ουσιαστικά μέσα στην πόλη, ενώ σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται τα Κόκκινα Βράχια με τους γραφικούς ορμίσκους, το Δελφίνι με την ωραία αμμουδιά και η Αγία Παρασκευή με τα «δυνατά» beach bar. Μάθετε περισσότερα για τα παράλια της Αλεξανδρούπολης εδώ

Πού κάνει μπάνιο η Καλαμάτα;

Μπορεί να έχει και παραλίες κυριολεκτικά στα πόδια της, αλλά αν οδηγήσετε ελάχιστα χιλιόμετρα, θα αποζημιωθείτε με εξωτικά σκηνικά και κατά πολύ ωραιότερα νερά. Στην Σάντοβα, μόλις δώδεκα χιλιόμετρα από την Καλαμάτα, θα βρείτε beach bars και ατμόσφαιρα πάρτι, αλλά και καθαρά νερά με αφράτη άμμο.
Άλλες επιλογές: Η Στούπα αποτελεί επίσης όαση για τους φαν των οργανωμένων οικογενειακών παραλιών και της διασκέδασης, ενώ αν θέλετε λιγότερο κόσμο και ερημικές βουτιές, προτιμήστε τον Άγιο Νικόλαο με το ψιλό βοτσαλάκι και τα βαθυγάλαζα νερά, λίγο μετά την Στούπα, στο δρόμο για την Αρεόπολη. Περισσότερα για την Καλαμάτα θα βρείτε εδώ

Πού κάνει μπάνιο ο Βόλος;

Από τον Βόλο έχετε τις εξής επιλογές: Τις «αστικές» του παραλίες, όπως την οργανωμένη πλαζ της Αναύρας, ουσιαστικά μέσα στην πόλη, στο ανατολικό της άκρο, και τις προτιμητέες λύσεις των παραλιών του Πηλίου, είτε αυτές βλέπουν στον Παγασητικό, είτε στο Αιγαίο. Στην πλευρά του Παγασητικού, ωραία αμμουδιά με οργανωμένα και ελεύθερα κομμάτια θα βρείτε στην Άφησσο, τα Καλά Νερά με τα πλατάνια και τους ευκάλυπτους και την Μπούφα με την τεράστια αμμουδιά, περί τα 20 λεπτά από την πόλη. Από την πλευρά του Αιγαίου, αν δεν σας πτοήσει η μία περίπου ώρα οδήγησης επιπλέον, θα βρεθείτε σε κάποιες από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας, όπως ο εξωτικός Μυλοπόταμος, ο γραφικός αλλά πλημμυρισμένος από κόσμο Αη Γιάννης και το Χορευτό.

Πού κάνουν μπάνιο τα Ιωάννινα;

Τα Σύβοτα είναι η κορυφαία επιλογή και δεν είναι απλά «λύση ανάγκης», καθώς αν αντιπαρέλθεις την μίας ώρας απόσταση μέσω της Εγνατίας Οδού, σε φέρνει μπροστά στα εξωτικά τιρκουάζ νερά σε καταπράσινο φόντο, με μικρούς κολπίσκους και ήσυχες παραλίες για οικογένειες και ζευγάρια αλλά και οργανωμένες πλαζ για τα party animals. Οι πλέον φημισμένες παραλίες στα Σύβοτα είναι η Μικρή και η Μεγάλη Άμμος.
Άλλες επιλογές: Διαβάστε εδώ τα καλύτερα παραθαλάσσια spots της Ηπείρου, από την Πρέβεζα και την Πάργα ως τα Σύβοτα. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v