5 ιδέες για νησιώτικα weekends κοντά στην Αθήνα

Αγκίστρι, Πόρος, Ύδρα, Κύθνος, Τζια: Παίρνουμε γεύση από καλοκαίρι σε 5 πανέμορφα νησιά για σαββατοκύριακα… μια ανάσα από την Αθήνα.
5 ιδέες για νησιώτικα weekends κοντά στην Αθήνα
του Γιώργου Κόκουβα

Υπάρχουν νησιά με καρτποσταλικές παραλίες, φαντασμαγορικά σκηνικά και νυχτερινή ζωή που θα ζήλευε κάθε ευρωπαϊκή μητρόπολη. Είναι αυτά τα νησιά που «βουλιάζουν» από τους παραθεριστές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Και υπάρχουν και νησιά που δεν φημίζονται για τις χρυσαφένιες αμμουδιές ή τα ολονύχτια πάρτι, αλλά ακριβώς γι’ αυτό ταιριάζουν «γάντι» σε αυτή την περίοδο που διανύουμε τώρα.

Είναι τα νησιά που προτιμάμε για τα ανοιξιάτικα σαββατοκύριακά μας τον Μάιο και τον Ιούνιο, τότε που δεν μας ενδιαφέρουν ακόμη οι βουτιές, αλλά τα ήσυχα ταβερνάκια για ουζάκι πλάι στο κύμα και οι βόλτες σε γραφικά σοκάκια. Τότε που δεν ψάχνουμε διακοπές δύο εβδομάδων στην καρδιά των Κυκλάδων, αλλά σύντομες αποδράσεις σε κοντινούς θαλασσινούς προορισμούς για το Σαββατοκύριακο. Αράζουμε λοιπόν σε πέντε γειτονικά νησιά μια ανάσα από την Αθήνα και κάνουμε πρόβα καλοκαιριού στον Σαρωνικό και τις δυτικές Κυκλάδες.

Αγκίστρι
Το πιο πράσινο νησί του Σαρωνικού είναι και το πιο εναλλακτικό, σε σχέση με τους «κοσμοπολίτικους» γείτονές του. Το Αγκίστρι έχει τους δικούς του φανατικούς «οπαδούς» που το ερωτεύονται για τον «χύμα» χαρακτήρα που προσελκύει τους free campers στα πευκοδάση τα οποία περιβάλλουν τις ακτές του, αλλά και για τις ουκ ολίγες επιλογές για βόλτες και όμορφες διαδρομές.

Τι να κάνετε: Θα βολτάρετε στους δύο οικισμούς των αντίστοιχων λιμανιών του νησιού, στο πιο γραφικό Μεγαλοχώρι (ή Μύλο) με το πέτρινο κάστρο στην άκρη του ή στη Σκάλα για περισσότερα μπαράκια και ταβερνάκια πλάι στο κύμα. Θα «σκαρφαλώσετε» στα πιο μικρά χωριουδάκια της ενδοχώρας, όπως το Μετόχι και τα γαλήνια Λιμενάρια. Κι αν έχετε όρεξη για βουτιές, θα προτιμήσετε την Μικρή και τη Μεγάλη Δραγωνέρα, που είναι η πιο πράσινη ακτή του νησιού, λίγα χιλιόμετρα από τον Μύλο, στη Χαλικιάδα, όπου η κατάβαση είναι απότομη αλλά τα νερά πεντακάθαρα, στην Σκληρή ή στην εξωτική Απόνησο που ενδείκνυται και για ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα. Στα συν του νησιού, το ότι μπορείτε άνετα να δείτε τις ομορφιές του χωρίς να πάρετε μαζί σας το αυτοκίνητο.
Πού να φάτε: Στην Αλκυόνη στην Σκληρή για ωραία μαγειρευτά, στο Κάστρο του Μύλου για νόστιμους μεζέδες και στα Δελφίνια στην Σκάλα ή στα ουζερί της Απονήσου για ουζάκι και θαλασσινά πλάι στο κύμα. Υπολογίστε περί τα 12-15€ κατ’ άτομο σε καθεμία από τις παραπάνω επιλογές.
Πού να μείνετε: Εντοπίσαμε επιλογές διαμονής για τα τέλη Μαΐου στα λιτά, οικονομικά δωμάτια του Saronis Hotel, σε κεντρική τοποθεσία κοντά στην παραλία Σκάλα από 37€, στα περιποιημένα δωμάτια του Hotel Andreas που διαθέτει πισίνα (από 40€) λίγα μέτρα από το λιμάνι της Σκάλας, στα φωτεινά, όμορφα δωμάτια του Laza Beach, που διαθέτει ιδιωτική παραλία και θέα στον Σαρωνικό (από 45€) και στα απλά αλλά φιλόξενα δωμάτια του Flisvos στο Μεγαλοχώρι από 35€. 
Περισσότερα για το ΑγκίστριΕδώ 

Τζια
Μόλις μία ώρα από το λιμάνι του Λαυρίου, η Κέα, όπως είναι το επίσημο όνομα της πιο κοντινής μας Κυκλάδας, αποτελεί το αντίπαλο δέος των Σπετσών σε… αριστοκρατικές καταβολές. Αυτό αφενός σημαίνει πως τα σμήνη σκαφών που θα δείτε αραγμένα μεταφράζονται σε ακρίβεια, αλλά δεν αναιρεί τον εναλλακτικό αέρα του νησιού, με την κοσμοπολίτικη ομορφιά του και τις περαντζάδες κυκλαδίτικης γοητείας.

Τι να κάνετε: Θα αφήσετε πίσω το λιμάνι της Κορησσίας, θα βολτάρετε στο κοσμοπολίτικο Βουρκάρι και θα απολαύσετε γαλήνιους περιπάτους και υπέροχη θέα από την αμφιθεατρικά χτισμένη Ιουλίδα, την πρωτεύουσα του νησιού. Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης και τον Λέοντα της Κέας, σκαλισμένο πάνω σε βράχο λίγο έξω από τον οικισμό. Απίστευτη θέα θα αντικρίσετε από το Καστρί, εκεί όπου βρίσκεται η Παναγιά η Καστριανή, ενώ αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας, θα ακολουθήσετε τα μονοπάτια του αρχαίου οδικού δικτύου που συνδέουν τις Ιουλίδα, Κορησσό, Ποιήεσσα και Καρθαία – η τελευταία αποτελεί σημαντικό αρχαιολογικό χώρο που αξίζει να ανακαλύψετε. Για τις πρώτες βουτιές, θα κατηφορίσετε προς το χρυσαφένιο Γυαλισκάρι ή στον πιο οικογενειακό Οτζιά.
Πού να φάτε: Φρέσκο ψάρι πάνω στην αμμουδιά στη Στροφή του Μίμη στο Βουρκάρι, ωραία μαγειρευτά στην Ταβέρνα της Άννας στον Οτζιά, απολαυστικό πρωινό με θέα θάλασσα στο Κόκκα Καφέ στο Βουρκάρι και εκπληκτικά γλυκά στου Τζίμη στο λιμάνι. Οι τιμές γενικότερα είναι τσιμπημένες σε οποιοδήποτε μέρος του νησιού, γι’ αυτό παραγγείλτε με φειδώ.
Πού να μείνετε: Στα όμορφα στούντιο του “Anemousa” στον Οτζιά, κοντά στη θάλασσα – από 40€ για το δίκλινο δωμάτιο. Στα μικρά στούντιο του Cavo Perlevos στον κόλπο του Οτζιά από 40€ ή στα μεγαλύτερα, πλήρως εξοπλισμένα στούντιο του ίδιου συγκροτήματος από 50€. Στα πολυτελή δωμάτια του Porto Kea Suites στον Άγιο Γεώργιο Κορρησίας, από 68,04€. 
Περισσότερα για την ΤζιαΕδώ 

Ύδρα
Είναι με διαφορά το πιο αρχοντικό και γραφικό νησί του Σαρωνικού και δεν το κρύβει: Το αστραφτερό λευκό των σπιτιών σχεδόν σε τυφλώνει από την στιγμή που αράζεις στο λιμάνι, τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο στα ανηφορικά σοκάκια και τα πέτρινα μονοπάτια σε οδηγούν σε τοποθεσίες ιδανικές για ρομαντικό αγνάντεμα και νησιώτικα ηλιοβασιλέματα.

Τι να κάνετε: Θα βολτάρετε στα σοκάκια του λιμανιού και στις κρυμμένες πλατείες με τα café και τα ταβερνάκια που πνίγονται από τις μπουκαμβίλιες. Θα ανηφορίσετε μέχρι την Κοντυλένια και τον Προφήτη Ηλία για ασυναγώνιστη θέα από ψηλά. Θα απολαύσετε αρχοντικό καφεδάκι χωρίς την ενοχλητική βαβούρα των αυτοκινήτων που έχουν εξοριστεί από το νησί και θα επισκεφθείτε το παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και το Μουσείο Μεταβυζαντινής Τέχνης στα αρχοντικά της οικογένειας Κουντουριώτη. Αν επιμένετε να βουτήξετε – η Ύδρα είναι φανερά αδικημένη από πλευράς παραλιών – θα το επιχειρήσετε στο Μανδράκι, την μοναδική αμμουδερή παραλία του νησιού, ή στις βραχώδεις Πλάκες Βλυχού.
Πού να φάτε: Φρέσκο ψάρι στην Ψαροπούλα στο λιμάνι της Ύδρας, νόστιμους μεζέδες στο Παραδοσιακό, το γραφικό καφενεδάκι στο κεντρικό σοκάκι του νησιού, και σπιτικά μαγειρευτά στην παραδοσιακή ταβέρνα «Γειτονικό», επίσης στην καρδιά του νησιού.
Πού να μείνετε: Στα λιτά, περιποιημένα δωμάτια του Ηλέκτρα, από 45€. Στα όμορφα, νησιωτικά διακοσμημένα δωμάτια του Ξενώνα Βότση, από 40€. Στο αρχοντικό Ξενοδοχείο Υδρούσσα με τα γοητευτικά δωμάτια που στοιχίζουν από 71€.
Περισσότερα για την ΎδραΕδώ 

Πόρος
Ένας αμφιθεατρικός οικισμός που αγναντεύει τον Γαλατά, πλούσια φύση που περιβάλλει τα μονοπάτια γύρω από το λιμάνι, νησιωτικά αρχοντικά που μας οδηγούν ψηλά, μέχρι τον λόφο με το Ρολόι, για χάζι στον Σαρωνικό: Ο Πόρος μας εμπνέει για ανοιξιάτικες εκδρομές γεμάτες χρώματα, αρώματα και νησιωτικές γεύσεις, μόλις μία ώρα από τον Πειραιά.

Τι να κάνετε: Θα περπατήσετε ανάμεσα σε γοητευτικά νεοκλασικά, από το πολύχρωμο λιμάνι μέχρι την παλιά πόλη στο λόφο του νησιού. Θα εξερευνήσετε τις γειτονιές της Μπρίνιας, του Μύλου, της Πούντας και του Καστελιού και θα φτάσετε μέχρι το Ρολόι για απερίσπαστη θέα. Θα επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης και το μικρό νησάκι Μπούρτζι, ενώ με μια βαρκάδα λίγων λεπτών προς τον Γαλατά, θα βρεθείτε στο υπέροχο, μοσχομυριστό Λεμονοδάσος για φυσιολατρικές όσο και ρομαντικές ανακαλύψεις. Για τις πρώτες βουτιές, δοκιμάστε τις εύκολα προσβάσιμες επιλογές του Καναλιού και της οργανωμένης πλαζ στο Ασκέλι ή, αν ψάχνετε κάτι πιο απομονωμένο, το «Λιμανάκι της Αγάπης» και την Πλάκα, στα πόδια του Λεμονοδάσους.
Πού να φάτε: Μαμαδίσια μαγειρευτά στον Μουρτζούκο στο Νεώριο, φρέσκο ψάρι στο «Καθεστώς» στην πόλη του Πόρου και στην Σπηλιάδα για ουζάκι και ωραίους μεζέδες.
Πού να μείνετε: Στα περιποιημένα δωμάτια των Studio PanoramaChristine και New Aigli στο Ασκέλι, που κρατά τα πρωτεία στα low budget καταλύματα (από 27€, 30€ και 38€ αντίστοιχα για το δίκλινο δωμάτιο). Στην πόλη του Πόρου, θα μείνετε στα λιτά, όμορφα δωμάτια του «Poros Town», από 30€ ή, για περισσότερη πολυτέλεια, στο Poros Image, από 39,20€ για το δίκλινο δωμάτιο. 
Περισσότερα για τον ΠόροΕδώ 

Κύθνος
Low profile και μόλις δύο ώρες μακριά μας, με πανέμορφη κυκλαδίτικη χώρα και μία από τις ομορφότερες παραλίες σε ακτίνα… πολλών ναυτικών μιλίων, η Κύθνος είναι μία από τις καλύτερες επιλογές μας για διήμερες ζεν αποδράσεις.

Τι να κάνετε: Ατελείωτες βόλτες στα καλντερίμια της Χώρας, κάτω από τις «στοάδες» (έτσι αποκαλούν οι ντόπιοι τις καμάρες) των ασβεστωμένων τοίχων, περιπάτους στην ιδιαίτερη Δρυοπίδα, τον δεύτερο μεγαλύτερο οικισμό του νησιού, στα κατάφυτα μονοπάτια στο πευκοδάσος της Παναγιάς της Κανάλας και εξερευνήσεις στα δύο κάστρα του νησιού, το Βρυόκαστρο και το Κεφαλόκαστρο. Για τις πρώτες βουτιές… βουρ στην πανέμορφη Κολώνα, στην Γαϊδουρόμαντρα ή στο Σιμούσι. Καφεδάκι θα απολαύσετε στα πολύχρωμα café της Χώρας και εξαίσιους μεζέδες στα ταβερνάκια των Λουτρών.
Πού να φάτε: Τοπικές συνταγές στην ταράτσα της Μεσσαριάς στη Χώρα, εξαιρετικά και οικονομικά μαγειρευτά στον Κούτσικο στα Λουτρά και καλοψημένα κρεατικά στο Στέκι του Ντέτζη, στη Χώρα.
Πού να μείνετε: Στα χαριτωμένα στούντιο του Filoxenia Studios στην Χώρα, περί τα 65€ ανά διανυκτέρευση. Στα λιτά, απέριττα, αλλά πάμφθηνα δωμάτια της Ειρηάννας στα Λουτρά, που ξεκινούν από τα 25€. Στα στούντιο του ιδιαίτερα προσεγμένου ξενώνα Κοντσέτα που απολαμβάνει θέα προς το συγκλονιστικό ηλιοβασίλεμα, από 45€. 
Περισσότερα για την ΚύθνοΕδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v