Καλοκαίρι στην Ήπειρο: Αποδράσεις σε φόντο τιρκουάζ

Από την Πρέβεζα στην Πάργα και από εκεί στα Σύβοτα, ανακαλύπτουμε τις πανέμορφες ακτές της Ηπείρου και βουτάμε στα τιρκουάζ νερά τους.
Καλοκαίρι στην Ήπειρο: Αποδράσεις σε φόντο τιρκουάζ
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το τιρκουάζ του Ιονίου μπλέκεται αρμονικά με το πράσινο των πυκνών ελαιώνων δημιουργώντας ένα τοπίο μαγευτικό. Η ακτογραμμή της Ηπείρου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις για όσους γνωρίζουν. Αρκούν μόνο μερικά σκόρπια ονόματα όπως Πάργα, Σύβοτα, Νησάκι Παναγιάς, Πισίνα και Μπέλλα Βράκα, για να φέρουν στο νου τους τις καρτποσταλικές εικόνες του παρελθόντος.

Για όλους τους υπόλοιπους, το φετινό καλοκαίρι ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να ανακαλύψουν το πανέμορφο αυτό τοπίο… on the road, χρησιμοποιώντας ως αφετηρία την Πρέβεζα.

Ορμητήριο: Πρέβεζα, η ανερχόμενη
Φωτό: Massonth - Flickr
Φωτό: Massonth - Flickr
Σημείο… συνάντησης του Ιονίου με τον Αμβρακικό, η πόλη της Πρέβεζας βρίθει νεοκλασικών κτιρίων, ενώ διαθέτει και έναν πανέμορφο πεζοδρομημένο παραλιακό δρόμο ο οποίος ενδείκνυται για περατζάδα δίπλα ακριβώς στα ιστιοπλοϊκά σκάφη. Ιδανικά για βόλτες είναι επίσης και τα σοκάκια του Σαϊτάν Παζάρ («Το Παζάρι του Διαβόλου») Επιβάλλεται να επισκεφτείτε εδώ το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης (εισιτήριο 3€) στο οποίο εκτίθενται αποκλειστικά τα ευρήματα του ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου.

Η κοντινότερη παραλία στη Πρέβεζα είναι το πλήρως οργανωμένο Μονολίθι, με την πλατιά, άσπρη αμμουδιά του και την φυσική σκιά υπό την «αγκαλιά» των πεύκων, ενώ συνεχίζοντας προς τα βόρεια θα συναντήσετε την Κυανή Ακτή με ρηχά νερά, το Αλωνάκι με την ολόχρυση άμμο και τον κοσμοπολίτικο Μύτικα. Πανέμορφο σκηνικό θα αντικρύσετε στα Αρτολίθια με τα επιβλητικά όρθια βράχια, ενώ οι ανερχόμενες παραλίες Κανάλι και Καστροσυκιά ενδείκνυνται για τους λάτρεις της νυχτερινής ή μεσημεριανής διασκέδασης, αφού διαθέτουν πολυάριθμα beach bars. Εξίσου όμορφες παραλίες είναι η Λυγιά με τους πανέμορφους κόλπους της και η Λούτσα με την ψιλή άμμο.

Φαγητό: Ο «Αμβρόσιος» τηγανίζει τα πιο φρέσκα ψάρια εδώ και πενήντα περίπου χρόνια, ενώ η «Ψάθα» διαθέτει… εξειδίκευση στα μαγειρευτά. Σούπερ ψαρικά, εξαιρετικές γαρίδες σαγανάκι και ποικιλίες θαλασσινών μεζέδων θα δοκιμάσετε στην «Τρελή Γαρίδα».

Διαμονή: Στην συμπαθητική Villa Pap κοντά στην παραλία Καλαμίτσι (50€ για ένα δίκλινο), στο «Σπίτι του Καπετάνου», ένα ιστορικό κτίριο του 1896 ανακαινισμένο με σύγχρονες ανέσεις (75€ για ένα δίκλινο με πρωινό) ή στο πολυτελές Sesa Hotel στην παραλία Κανάλι (από 135€ για ένα δίκλινο με πρωινό).

Στάση 1η: Πάργα, η κοσμοπολίτικη
Φωτό: parga-greece Flickr
Φωτό: parga-greece Flickr
Περίπου μιάμιση ώρα δρόμου με το αυτοκίνητο βορειότερα, συναντάμε την γραφική κωμόπολη της Ηπείρου με την νησιώτικη ομορφιά και τις υπέροχες ακτές. Απολαμβάνοντας την μόνιμη… επιτήρηση του εκπληκτικού Ενετικού Κάστρου (επιβάλλεται μια ανάβαση εδώ μιας και η θέα είναι φοβερή), η Πάργα ανανεώνεται χρόνο με τον χρόνο προσελκύοντας ολοένα και περισσότερους επισκέπτες.

Ξεκινήστε με μια επίσκεψη στο όμορφο νησάκι της Παναγίας, ακριβώς απέναντι από το λιμάνι, το οποίο είναι τόσο κοντά που μπορείτε ακόμα και να... κολυμπήσετε μέχρι εκεί. Ιδανική για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ είναι η Παραλία Λύχνος, τέσσερα χιλιόμετρα από την πόλη, η οποία περιβάλλεται από το πράσινο των βουνών και τους ελαιώνες της Πάργας. Εκεί κοντά βρίσκεται και η ξακουστή σπηλιά της Αφροδίτης, όπου σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία κολυμπούσε η Θεά. Στην παραλία μπορείτε να πάτε είτε με καΐκι από την προβλήτα της Πάργας, είτε με αυτοκίνητο (υπάρχουν σχετικές πινακίδες).

Βουτιών συνέχεια στον κοσμοπολίτικο Βάλτο, στο μικροσκοπικό Κρυονέρι, στον κόλπο του Αϊ Γιαννάκη και στο πλήρως οργανωμένο Σαρακήνικο με την ψιλή άμμο και τον ελαιώνα να συμπληρώνει το τοπίο. Σε όλες τις παραπάνω παραλίες οι λάτρεις των θαλασσίων σπορ θα βρουν τον επίγειο Παράδεισο, όμως οι φαν των καταδύσεων, αλλά και όσοι επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με τον μαγευτικό κόσμο του βυθού, μπορούν να απευθυνθούν στους ανθρώπους της Poseidon Diving (τηλ: 2684 032364), στην παραλία Κρυονέρι, η οποία βρίσκεται κυριολεκτικά «στην καρδιά» της πόλης, ακριβώς απέναντι από το νησάκι της Παναγιάς.

Διαμονή: Οικονομικές επιλογές είναι το Petros Studios κοντά στην παραλία Βάλτος (45€ για ένα δίκλινο) και η Βίλλα Αντώνης  (54 για ένα δίκλινο). Εναλλακτικά, το boutique hotel Parga Princess διαθέτει deluxe δωμάτια με εκπληκτική θέα στους Παξούς με τιμές που ξεκινούν από 80€ για ένα δίκλινο με πρωινό.

Φαγητό: Στον «Σάκη» στην περιοχή Τουρκοπάζαρο, για παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, με χορταστικές μερίδες ,στο εστιατόριο «Φιλομήλα», στην ίδια περιοχή για ιταλική κουζίνα σε ένα όμορφο περιβάλλον με κήπο και στο εστιατόριο «Το κάστρο» με διεθνή κουζίνα, ωραίο περιβάλλον για φαγητό και ποτό και πανοραμική θέα στο λιμάνι. Γευστικό διάλειμμα με γλυκά, σνακ και παγωτά θα κάνετε στο “Peper” απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Στάση 2η : Σύβοτα, τα εξωτικά
Φωτό: june_godiva - Flickr
Φωτό: june_godiva - Flickr
Συνεχίζοντας βόρεια και αφού περάσετε το γραφικό χωριουδάκι Πέρδικα και ξαποστάσετε για καφέ κάτω από τα πλατάνια της πλατείας του, ήρθε η ώρα να συναντήσετε το μυστικό(;) της παραλιακής Ηπείρου. «Μυστικό», γιατί π.Ε. (προ Εγνατίας), τα Σύβοτα ήταν σαφώς λιγότερο γνωστά σε σχέση με τώρα.

Και πάλι όμως, δεν έχουν χάσει τίποτα από την ομορφιά τους, εκείνη που κάνει τους επισκέπτες να τα αποκαλούν την «Καραϊβική της Ελλάδας». Πανέμορφες ακρογιαλιές, μικροί κολπίσκοι που μοιάζουν με φιορδ, το πράσινο των δέντρων, τα κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς. Και από παραλίες συγκεκριμένα; Έχουμε και λέμε: η «σταρ» Μπέλα Βράκα, η κοσμοπολίτικη, αμμουδερή και πευκόφυτη Μέγα Άμμος, η εξωτική Αγία Παρασκευή με τα ζεστά νερά, η οικογενειακή Ζέρη με τις νεροτσουλήθρες, και, τέλος, η Πισίνα, με τα πιο τιρκουάζ νερά που έχετε δει ποτέ, στο νησί του Αγίου Νικολάου, όπου περνάτε με βαρκάκι από τα Σύβοτα. Δικαίως μια από τις ομορφότερες της Ελλάδας.

Tip: Αξίζει να νοικιάσετε βάρκα για να εξερευνήσετε τους κολπίσκους της περιοχής. Είναι σίγουρα από τις εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσετε.

Διαμονή: Στο Albatros Hotel αρκετά κοντά στο λιμάνι (95€ για ένα δίκλινο), στο οικονομικό Barbara Apartments (65€ για ένα στούντιο) ή στο πολυτελές Domotel Agios Nikolaos (230€ για ένα δίκλινο με πρωινό).

Φαγητό: Φρεσκότατα ψάρια και θαλασσινά στο Τρεχαντήρι, σπιτικά μαγειρευτά στη Θάλεια, στην Πέρδικα.

Bonus εκδρομή: Παξοί, οι μοναδικοί
Φωτό: Maritte 2007 - Flickr
Φωτό: Maritte 2007 - Flickr
Αφήνοντας πίσω τα φιορδ και τα κρυστάλλινα νερά των Συβότων, προτείνουμε να αφιερώσετε μια ολόκληρη μέρα για μια εξόρμηση στους γειτονικούς Παξούς. Καράβια φεύγουν καθημερινά από τα Σύβοτα για τη Λάκκα, το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι των Παξών, από όπου μπορείτε να πάρετε βαρκούλα και να γυρίσετε όλες τις πανέμορφες παραλίες του νησιού. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, και δεν προλαβαίνετε να εξερευνήσετε κάθε εκατοστό τους, σημειώστε στα οπωσδήποτε τις δύο παραλίες των Αντίπαξων, και ειδικά το Βουτούμι, και στους Παξούς τον Μπάλο, την Αγία Μαρίνα, το Μογγονήσι, τον Ορκό, το Γαλάζιο, το Κλωνί Γουλί, τα Μαρμάρια, το Καμίνι, την Κακή Λαγκάδα, το Μονοδέντρι, τη Γλυφάδα και το Κηπιάδι.

Περισσότερα για τους Παξούς σε παλαιότερο αφιέρωμα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v