Οι παραλίες της Θεσσαλονίκης: Βουτιές… στον Βορρά

Πού κάνει μπάνιο η συμπρωτεύουσα; Συγκεντρώνουμε τις παραλίες του νομού της Θεσσαλονίκης για βουτιές και φρέσκο ψάρι στην σκιά του Λευκού Πύργου.
Οι παραλίες της Θεσσαλονίκης: Βουτιές… στον Βορρά
Και η Θεσσαλονίκη έχει ψυχή, αλλά και… παραλίες. Μπορεί να βρίσκεται σχετικά κοντά στις παραδεισένιες ακτές της Χαλκιδικής ή τις απέραντες αμμουδιές της Πιερίας, αλλά και ο Νομός της συμπρωτεύουσας διαθέτει αξιοπρεπείς παραλίες που –το κυριότερο- βρίσκονται μια ανάσα από το κέντρο της πόλης και προκαλούν καθημερινά τους Θεσσαλονικείς για βουτιές σε δροσερά νερά. Αν είστε «πρωτάρηδες» στην Νύμφη του Θερμαϊκού ή πρόκειται να την επισκεφθείτε σύντομα, δείτε πού μπορείτε να απολαύσετε… αμμουδιά.

Χρειάζεται φυσικά προσοχή στον αέρα και τα ρεύματα, που μπορούν να κάνουν τις ιδιαίτερα κοντινές στο λιμάνι παραλίες του Θερμαϊκού ακατάλληλες – γι’ αυτό τσεκάρετε την καταλληλότητα κάθε ακτής στο χρηστικό χάρτη του «Μητρώου Ταυτοτήτων Υδάτων Κολύμβησης της Ελλάδας» και έχετε πάντα το νου σας για να εντοπίσετε τα σημάδια μιας βρόμικης παραλίας, σύμφωνα με τις οδηγίες του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν δεν βουτήξετε, μπορείτε να καταφύγετε στα παράλια γύρω από την πόλη για λαχταριστούς ουζομεζέδες πλάι στο κύμα.

*Παράλια Περαίας



Η Περαία γνωρίζει ταχύτατη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, μέρος της οποίας είναι η εξέλιξη της παραλίας της σε δημοφιλή επιλογή για άραγμα στις ξαπλώστρες από το πρωί ως το βράδυ και το ξενύχτι στα beach bars της. Διαθέτει μεγάλη αμμουδιά, πάνω από επτά χιλιόμετρα, κατά μήκος των οποίων θα βρείτε οργανωμένες πλαζ αλλά και ελεύθερα σημεία για να κάνετε ηλιοθεραπεία. Ιδιαίτερα «κοσμοπολίτικη», η παραλία της Περαίας έχει και το πλεονέκτημα της θέας προς τον Λευκό Πύργο ακριβώς απέναντι, ενώ στον παραλιακό της δρόμο θα βρείτε πολλά ταβερνάκια για φρέσκο ψάρι και θαλασσινούς μεζέδες. Ακόμη περισσότερες επιλογές για ψάρι και ουζοποικιλίες έχετε στους διπλανούς Νέους Επιβάτες (γνωστούς και ως Μπαξέ Τσιφλίκι) – δημοφιλής επιλογή, η ψαροταβέρνα του Αντώνη (Κουντουριώτη 75, Μαρίνα παραλίας Νέων Επιβατών) αλλά και ο Καπετάν Φουρτούνας (Ν. Κοκυντουριώτου 59) που θυμίζει… νησί.


*Αγία Τριάδα


Απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, είναι αμμώδης και αρκετά ρηχή, ενώ διαθέτει πολλά café και beach bars – από τα πιο δημοφιλή είναι το THEA. Δοκιμασμένες επιλογές για φαγητό είναι τα κλασικά παραδοσιακά ταβερνάκια Ρίο (Οικονομίου 53) και Άνεμος (Μ. Αλεξάνδρου 2).


*Επανομή

Από τις πιο ωραίες παραλίες για βουτιές, το Ναυάγιο της Επανομής προκαλεί για μακροβούτια γύρω από το ναυαγισμένο πλοίο που βρίσκεται στη μέση της θάλασσας εδώ και σαράντα χρόνια. Πολύ κοντά βρίσκεται επίσης και η παραλία «Ποταμός», που είναι αρκετά πιο οργανωμένη, διαθέτοντας αρκετά beach bars και αθλητικές εγκαταστάσεις στην αμμουδιά. Η περιοχή στα πέριξ του χωριού ενδείκνυται για βόλτες οικολογικού ενδιαφέροντος – εκεί εκτείνονται πολλά χιλιόμετρα υδροβιότοπου και λιμνοθάλασσας – μάθετε περισσότερα εδώ. Δείτε επίσης εδώ μια λίστα με τα ουζερί και τις ψαροταβέρνες της περιοχής. 

*Παράλια Ασπροβάλτας



Ξεμακραίνοντας από τον Θερμαϊκό και οδεύοντας προς Καβάλα, σε απόσταση μίας ώρας από την Θεσσαλονίκη, τα παράλια της Ασπροβάλτας προσελκύουν πολλούς παραθεριστές αλλά και εκδρομείς για αυθημερόν βουτιές. Από τις ωραιότερες παραλίες είναι αυτή της Τούζλας, που πλέον ονομάζεται επισήμως Παραλία Οφρυνίου. Χρυσή άμμος, δροσερά νερά, αλλά και οργανωμένο τμήμα με ψάθινες ομπρέλες, beach bar, χώρο για beach volley και ρακέτες περιλαμβάνονται στα ατού της παραλίας. Εξίσου καλές επιλογές λίγο πιο μακριά είναι αυτές της Ασπροβάλτας, για βουτιές σε καθαρά νερά με φόντο καταπράσινα βουνά, των Νέων Βρασνών και του Σταυρού, επίσης με λεπτή άμμο και κρυστάλλινα νερά.

*Περισσότερες επιλογές για τους Θεσσαλονικείς

Αν έχετε τον χρόνο, την διάθεση (και την βενζίνη) για λίγη παραπάνω οδήγηση, μπορείτε να επισκεφθείτε τα μαγευτικά παράλια της Χαλκιδικής και της Πιερίας. Δείτε εδώ τις επιλογές σας από τις παραλίες των δύο ποδιών της Χαλκιδικής και εδώ όλες τις παραλίες του νομού Πιερίας για βουτιές στην σκιά του Ολύμπου. Στις τελευταίες, θα φτάσετε εύκολα σε ελάχιστη ώρα με τον προαστιακό Θεσσαλονίκης-Λάρισας, που πραγματοποιεί στάσεις στο Λιτόχωρο, την Λεπτοκαρυά, την Κατερίνη, τους Νέους Πόρους, που απέχουν επίσης λιγότερο από μία ώρα από την Θεσσαλονίκη, με κόστος περί τα 9€.

Επιμέλεια: Γ. Κόκουβας


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v