Παράλια Πιερίας: Βουτιές στην σκιά του Ολύμπου

Κοσμοπολίτικα μακροβούτια στην Ολυμπιακή ακτή, μοναχικές απλωτές στο Λιτόχωρο, «σκαρφάλωμα» στο Κάστρο του Πλαταμώνα, γυμνισμός στους Νέους Πόρους, ψάρι στις παρυφές του βουνού των θεών. Γνωρίστε μαζί μας τους άσους στο μανίκι της καλοκαιρινής Πιερίας.
Παράλια Πιερίας: Βουτιές στην σκιά του Ολύμπου
του Γιώργου Κόκουβα

Χρυσές αμμουδιές, διάφανα νερά, γραφικά λιμανάκια, αρχαίες πόλεις, βυζαντινά ίχνη, «θεϊκά» βουνά και υδροβιότοποι. Το καλοκαιρινό «κοκτέιλ» που προσφέρουν τα παράλια της Πιερίας γίνεται ακόμη πιο δελεαστικό, αν λάβουμε υπόψη πως είναι εύκολα προσβάσιμα χωρίς… ακτοπλοϊκές περιπέτειες και έχουν κάτι για όλους: Εκδρομές για φυσιολάτρες και ιστοριοδίφες, ήρεμα και low budget καταφύγια για οικογενειακές διακοπές, ακτές για «εραστές» του γυμνισμού, του camping, του καλού φαγητού και της νυχτερινής διασκέδασης.

Σε απόσταση «βολής» από κάθε μεριά της χώρας, το outsider των καλοκαιρινών προορισμών που μέχρι τώρα στηριζόταν στα θαλασσινά ένστικτα των ντόπιων και των οργανωμένων τουριστικών γκρουπ από την ανατολική Ευρώπη, καλεί όλα τα «θύματα του καύσωνα» της ηπειρωτικής Ελλάδας να ανακαλύψουν εκ νέου τα κρυμμένα ατού της περιοχής.

Βόρεια παράλια

Ο Αλιάκμονας συναντά το Αιγαίο, οι Γαλάζιες Σημαίες κυματίζουν πάνω από πανάρχαια απομεινάρια και τα γραφικά λιμανάκια μυρίζουν φρέσκο ψάρι. Με άλλα λόγια, στην βόρεια πλευρά της Πιερίας κρύβεται η παραθαλάσσια φυσιολατρία του Νομού.

*Μεθώνη: Δίπλα από τις όμορφες παραλίες της περιοχής συναντάμε το Δέλτα του ποταμού Αλιάκμονα, ο οποίος σχηματίζει στις εκβολές του έναν εντυπωσιακό υδροβιότοπο. Ξεναγηθείτε στην περιοχή του δέλτα και του έλους ξεκινώντας από το θεματικό περίπτερο που θα βρείτε στον οικισμό της Νέας Αγαθούπολης.

*Μακρύγιαλος: Θέλετε βουτιές σε οργανωμένη πλαζ και δροσερά κοκτέιλ σε beach bars; Επιλέξτε την κεντρική παραλία του Μακρύγιαλου με την χρυσή άμμο. Θέλετε μοναχική ηλιοθεραπεία και παραθαλάσσιο… διαλογισμό; Η γραφική απομονωμένη παραλία του Άη-Γιάννη λίγο πιο βόρεια είναι αυτό που ψάχνετε. Μετά τις βουτιές, αφιερώστε λίγο από τον χρόνο σας στην επίσκεψη του νεολιθικού οικισμού που χρονολογείται από την 5η χιλιετία προ Χριστού και στην γευστική επιδρομή στα ταβερνάκια της περιοχής, όπου θα δοκιμάσετε πεντανόστιμα μύδια, καθώς ο Μακρύγιαλος φιλοξενεί την μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη καλλιέργειά τους στην Ελλάδα.

*Πύδνα: Ενδείκνυται για τα μπάνια των… μοναχικών τύπων στην παραλία της θέσης «Κούτσουρο». Πολύ κοντά θα βρείτε τα ερείπια της αρχαίας Πύδνας και το σωζόμενο βυζαντινό κάστρο, ενώ σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται η Αλυκή του Κίτρους όπου πραγματοποιείται εξόρυξη αλατιού, καθώς και σημαντικός υδροβιότοπος της λιμνοθάλασσας του Κίτρους κοντά στην γραφική μαρίνα με τα αραγμένα καραβάκια.

Παράλια Κεντρικής Πιερίας

Ιδανικό ορμητήριο για το εσωτερικό του Νομού και μόλις μερικά λεπτά από την πόλη της Κατερίνης, τα κεντρικά παράλια ενδείκνυνται για διασκέδαση και βουτιές σε οργανωμένες πλαζ στην σκιά του Ολύμπου.

Η παραλία της Κατερίνης και η Ολυμπιακή ακτή μονοπωλούν το τουριστικό ενδιαφέρον της περιοχής, με ουρές από beach bars, εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ και πλήθος επιλογών διαμονής. Οι κοσμοπολίτικες αμμουδιές βλέπουν από την μία την ρηχή θάλασσα και από την άλλη τον Όλυμπο και τα Πιέρια, τα όρη των «Πιερίδων Μουσών». Λίγο πιο βόρεια, οι παραλίες του Κορινού αποτελούν επίσης δημοφιλή επιλογή, όπου θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε δύο σημαντικούς μακεδονικούς τάφους που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Τέλος, εκεί που τελειώνει η πλαζ της Ολυμπιακής ακτής, περί τα 8 χιλιόμετρα από την Κατερίνη, ο γυμνισμός βρίσκει το καταφύγιό του και οι βουτιές πραγματοποιούνται… χωρίς ταμπού.

Παράλια Νότιας Πιερίας

Μία σειρά από γραφικούς οικισμούς και ιστορικά μνημεία οδηγούν –πού αλλού;- σε κρυστάλλινα νερά, στις παρυφές του βουνού των Θεών. Στα συν της νότιας Πιερίας υπολογίστε την έντονη νυχτερινή ζωή, τις εκδηλώσεις, τα Φεστιβάλ και τις εναλλαγές βότσαλου και χρυσής αμμουδιάς.

*Λιτόχωρο: Οι απομονωμένες βοτσαλωτές παραλίες του Βαρικού συνδυάζουν την απόλυτη ηρεμία με την επίσκεψη στο Αρχαίο Δίον, την ιερή πόλη των Μακεδόνων. Στην Γρίτσα και στην Πλάκα θα βρείτε τα πιο «περιζήτητα» clubs της Πιερίας, που συχνά φιλοξενούν DJs διεθνούς φήμης για clubbing μέχρι το πρωί, οπότε και μπορείτε να απολαύσετε τα χρώματα της ανατολής του ήλιου πάνω στην θάλασσα. Το χωριό του Λιτόχωρου, λίγα χιλιόμετρα μακριά, αποτελεί ιδανική περίπτωση συνδυασμού βουνίσιων διακοπών στο ψηλότερο βουνό της χώρας, και θαλασσινής «μυρωδιάς».

*Λεπτοκαρυά: Ψιλό βότσαλο, ρηχά κρυστάλλινα νερά, υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχειακές μονάδες και χαριτωμένα μαγαζάκια στα τουριστικά παραθαλάσσια δρομάκια συναντάμε στην Λεπτοκαρυά, ενώ πολύ κοντά βρίσκονται τα Αρχαία Λείβηθρα, μέρος όπου ο μύθος λέει πως θάφτηκε ο Ορφέας.

*Σκοτίνα: Οι αμμουδιές της Σκοτίνας συνοδεύονται από παραδοσιακές βόλτες στον παραδοσιακό οικισμό της Άνω Σκοτίνας, όπου βρίσκονται παρατεταγμένα πετρόχτιστα σπίτια του 17ου αιώνα και σημαντικοί ναοί. Η περιοχή προσφέρεται για φυσιολατρικές «επιδρομές» πεζοπορίας και mountain biking, ενώ κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί στο πρώην camping του ΕΟΤ Νεανικό και Βαλκανικό Φεστιβάλ με πολλή μουσική και άφθονη καλοκαιρινή διάθεση.

*Παντελεήμονας: Ο αναπαλαιωμένος οικισμός του Παλαιού Παντελεήμονα και το ενετικό κάστρο είναι μόνο η αφορμή για να επιλέξετε τα παράλιά του για τις βουτιές σας. Οι σπάνιου φυσικού κάλλους παραλίες του συνδυάζουν αρμονικά άμμο και βότσαλα και διαθέτουν επιλογές για κάθε τύπο ταξιδιώτη, από φιλήσυχους οικογενειάρχες μέχρι… party animals. Από τον οικισμό μπορείτε να επιχειρήσετε να… πετάξετε με αλεξίπτωτο πλαγιάς, ενώ στο κάστρο της περιοχής μπορείτε να απολαύσετε παραστάσεις και συναυλίες που διοργανώνονται στο πλαίσιο του καλοκαιρινού Φεστιβάλ Ολύμπου.

*Πλαταμώνας και Νέοι Πόροι: Το φημισμένο κάστρο του Πλαταμώνα δεσπόζει στο τοπίο, ενώ το γραφικά παραλιακά δρομάκια στο χωριό θυμίζουν νησιώτικες περαντζάδες. Το πολύ καλά οργανωμένο camping του Πλαταμώνα και η πυκνή του βλάστηση τον καθιστά ιδανικό για τους φυσιολάτρες, ενώ τα ταβερνάκια πλάι στο κύμα σερβίρουν φρέσκο ψάρι, την δοκιμή του οποίου δεν πρέπει να αμελήσετε. Η παραλία του Πλαταμώνα δεν ενδείκνυται σε όσους αντιπαθούν την πέτρα, επομένως η καλύτερη λύση είναι να κατευθυνθείτε λίγο πιο δίπλα, στις χρυσές αμμουδιές και την αρκετά ρηχή θάλασσα των Νέων Πόρων. Εκεί που τελειώνουν τα παράλια της Πιερίας και αρχίζουν αυτά της Λάρισας, ανάμεσα δηλαδή στους Πόρους και το Καστρί, θα εντοπίσετε και την δεύτερη παραλία γυμνιστών της περιοχής, όπου τα μαγιό είναι… αχρείαστα.

Πού θα μείνετε

*Στα κουκλίστικα δωμάτια των παραδοσιακών «Πλειάδων» στον γραφικό Παλαιό Παντελεήμονα με πανοραμική θέα προς τις ακτές του Ολύμπου. Το δίκλινο δωμάτιο στοιχίζει 60 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

*Στα παραδοσιακά δωμάτια του ξενώνα Chalet Castello στον Νέο Παντελεήμονα με θέα προς το κάστρο και μπανιέρες με τζακούζι στην low budget τιμή των 50 ευρώ ανά διανυκτέρευση για κράτηση μέσω Booking

*Στα αξιοπρεπή δωμάτια του Balkan Hotel στην Λεπτοκαρυά, με τα όμορφα μπαλκονάκια και την ελκυστική πισίνα στην τιμή των 44 ευρώ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο (κρατήσεις μέσω Booking εδώ). 

*Στα τριών αστέρων «Κύματα» στον καταπράσινο λόφο κάτω από το Κάστρο του Πλαταμώνα και με θέα που εκτείνεται από τον Όλυμπο μέχρι τα νερά του Αιγαίου. Τα προσεγμένα άνετα δίκλινα δωμάτιά του ξεκινούν από τα 85 ευρώ ανά διανυκτέρευση για κρατήσεις μέσω Booking

*Στα πολυτελή δωμάτια του Dion Palace στην Γρίτσα Λιτοχώρου, όπου μπορείτε να χαλαρώσετε στην πισίνα ή στο spa όσο δεν κάνετε ηλιοθεραπεία στην παραλία. Το δίκλινο στοιχίζει από 136 ευρώ ανά διανυκτέρευση. 

*Στο καλά οργανωμένο «Castle camping» του Πλαταμώνα, όπου θα πληρώσετε 5,60 ανά άτομο και από 6,60 για την θέση της σκηνής σας, ενώ έχετε και την επιλογή των bungalows για δύο άτομα με ιδιωτικό μπάνιο στην τιμή των 40 ευρώ ανά βραδιά.

(Οι τιμές αφορούν διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο για τις αρχές Αυγούστου).

Πού θα φάτε
*Στο Volcano (Ποσειδώνος 65, τηλ: 2352044225) στους Νέους Πόρους για νόστιμη πίτσα και κάποια από τις ωραιότερες ιταλικές σαλάτες που έχουμε δοκιμάσει. Εξίσου γευστική πίτσα και υπέροχες μακαρονάδες σε πήλινο θα δοκιμάσετε στο «Βεργίνα» (τηλ: 2352041918), ακριβώς δίπλα από την αμμουδιά (περί τα 15 ευρώ κατ’ άτομο).

*Στο «Hasta Luego» στον Πλαταμώνα (Κ. Καραμανλή 89, τηλ: 2352041506) για το μοναδικό μενού σε ακτίνα χιλιομέτρων με μεξικάνικες επιλογές και συμπαθητικές γεύσεις (ενδεικτική τιμή: περί τα 20 ευρώ κατ’ άτομο).

*Στην ταβέρνα του «Χάρη» στον Πλαταμώνα (τηλ: 2352041002) για φρέσκο ελληνικό ψάρι που είναι το σήμα-κατατεθέν του εστιατορίου και σερβίρεται με το κιλό, αλλά και επιλογές από παραδοσιακά μαγειρευτά (ενδεικτική τιμή: 15-25 ευρώ κατ’ άτομο).

*Στο «Περιβόλι των Μουσών» (τηλ: 6978481731) στον λόφο του Άη Γιάννη στο Λιτόχωρο με πανέμορφη θέα προς τον Θερμαϊκό και γεύσεις από την ελληνική παράδοση, συνοδευμένες με ντόπιο τσίπουρο ή κρασί (ενδεικτική τιμή 20-25 ευρώ κατ’ άτομο).


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v