8 νέα στέκια στη Θεσσαλονίκη

Παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, ισπανικές γεύσεις, παγωμένες απολαύσεις και νέα στέκια για καφέ ή cocktail nights. Η Θεσσαλονίκη καταφέρνει να ανανεώνει συνεχώς τις αφορμές για να την επισκεπτόμαστε. Ακολουθούν οκτώ από τις πιο φρέσκες.
8 νέα στέκια στη Θεσσαλονίκη
του Γιώργου Κόκουβα

Βόλτες κοντά στα βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης, που καταλήγουν σε γαστριμαργικά ταξίδια σε έναν δροσερό πεζόδρομο. Ethnic γεύσεις στην γειτονιά των Λαδάδικων, και καφεδάκι στις στοές της Βαλαωρίτου. Παγωμένο γιαούρτι στο χέρι και βόλτα μέχρι την παραλία. Αυτές οι μικρές απολαύσεις είναι που μας κάνουν να νοσταλγούμε τις αποδράσεις μας στη συμπρωτεύουσα και να ζηλεύουμε ελαφρώς όσους μπορούν να τις χαίρονται καθημερινά. Για όσους δεν τις έχουν ανακαλύψει ακόμη, ακολουθούν οκτώ νέες «αφίξεις» στον χάρτη της απόλαυσης της Θεσσαλονίκης.

*Σέμπρικο (Φράγκων 2)
Η άκρη της οδού Φράγκων, λίγο πιο πέρα από την mainstream πλέον πιάτσα της Βαλαωρίτου είχε γίνει από καιρό η αγαπημένη μας γωνιά της πόλης, χάρη στον υπέροχο κήπο και τις ισπανικές εκπλήξεις του “.ES”. Τώρα που ακριβώς δίπλα του προστέθηκε και μια αντίστοιχης φρεσκάδας ελληνική γωνιά, δεν πάμε πουθενά: Μένουμε εκεί, πλάι στο πιο νότιο τμήμα των τειχών της πόλης, στα τραπεζάκια του νέου μαγειρείου που γεμίζουν το δρομάκι και απολαμβάνουμε παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις. Το Σέμπρικο, που απ’ ό,τι μάθαμε σημαίνει «συνεργατικό» στην ντοπιολαλιά της Πελοποννήσου, άνοιξε από μια παρέα νέων ανθρώπων που προσφέρει σπιτικές γεύσεις απ’ όλη την Ελλάδα με δημιουργικά twists χωρίς φανφάρες, σε εξαιρετικές τιμές. Τυριά από ελληνικά νησιά, αλλαντικά από τη Στερεά Ελλάδα, πεντανόστιμες σαλάτες και κυρίως πιάτα όπως κόκορας ραγού με ταλιατέλες, χυλοπίτες με κιμά, χταποδάκι σχάρας με φάβα είναι μερικές από τις επιλογές του μενού, τα προϊόντα του οποίου θα τα βρείτε και στο παντοπωλείο που λειτουργεί στον ακριβώς διπλανό χώρο. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15-20€ κατ’ άτομο και το μερακλίδικο γλυκό κερασμένο.

*Τapas Bar (Κατούνη 4, Λαδάδικα)  

Μετά την πρώτη γνωριμία των Θεσσαλονικέων με την φιλοσοφία των tapas στο Tapas Bar της οδού Φιλίππου, το ίδιο ισπανικό «μεζεδοπωλείο» απέκτησε νέο αδερφάκι στα Λαδάδικα, μια ανάσα από την παραλία, όπου συστήνει τις ιβηρικές του νοστιμιές στους ξενύχτηδες. Στους χαριτωμένους του πάγκους στον πεζόδρομο, το Tapas Bar σερβίρει (τι άλλο;) tapas 24 ώρες το 24ωρο, αφού διανυκτερεύει καθημερινά, και μάλιστα με προσφορές που… σε ξυπνούν. Συγκεκριμένα, εκτός από το μενού της ημέρας, που στοιχίζει 6,90€ και περιλαμβάνει κυρίως πιάτο, tapas ή σαλάτα, επιδόρπιο και ποτήρι κρασί, κάθε βράδυ από τις 2 ως τις 8 το πρωί προσφέρεται μενού με επιλογές όπως χάμπουργκερ Σεβίλλης (3€), σουβλάκι Μορούνο (2,50€) και σούπες (3,50€). Κάθε Δευτέρα, το πρόγραμμα έχει… φεστιβάλ tapas με δεκάδες επιλογές από 1€, ενώ για τους πρωινούς τύπους, τα αυγά με τσορίθο (3,50€), η ισπανική ομελέτα (2€) και ο καφές (0,80€) αξίζουν μια (ή και παραπάνω) δοκιμή.

*Έργον (Κούσκουρα 5)

Το ελληνικό μεζεδοπωλείο – παντοπωλείο Έργον που «προσγειώθηκε» στην καρδιά της Θεσσαλονίκης την περασμένη Άνοιξη δεν ήρθε χωρίς προειδοποίηση. Είχε προηγηθεί η επιτυχημένη πορεία μιας ομάδας ανθρώπων που συνέλεξαν σειρά ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων από όλες τις γωνιές της Ελλάδας, από μικρά εργαστήρια, συνεταιρισμούς και «ρομαντικούς» παραγωγούς, και τα συνέστησαν στο κοινό μέσα από τα παντοπωλεία Έργον ανά την Ελλάδα. Στην συνέχεια, η δημιουργική «κουτάλα» του Δημήτρη Σκαρμούτσου τα περιποιήθηκε καταλλήλως ώστε να καταλήξουν στα τραπέζια του πρώτου εστιατορίου Έργον στο Sani Resort της Χαλκιδικής και, τελικά, και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Έτσι, στο Έργον της Κούσκουρα, θα βρείτε, εκτός από τα ίδια τα προϊόντα που μπορείτε να αγοράσετε, και πεντανόστιμους ελληνικούς μεζέδες που χωρίζονται στις κατηγορίες των 3€, 4€ και 6€, όπως ντολμαδάκια με κατσικίσιο γιαούρτι και μέντα, σαλάτα με φακές Λάρισας και ξυνομυζήθρα Ρεθύμνου, στάκα Χανίων με αυγό και κριθαράκια με άγρια μανιτάρια Πίνδου. Στα κυρίως, που στοιχίζουν 8€, επιβάλλεται η δικιμή των μαύρων στριφταριών με μελάνι σουπιάς, τόνο Αλόννησου και καπαροκούμπια ή των ψαροκεφτέδων με σπιτική μαγιονέζα. Αν τα προϊόντα σας άνοιξαν την όρεξη, μάθετε πού μπορείτε να τα βρείτε εδώ. Μην χάσετε, επίσης, την ευκαιρία να δοκιμάσετε τα εξαιρετικά cocktails – περισσότερες πληροφορίες στο Facebook page του Έργον. 

*Το γιαούρτι παγώνει και εξαπλώνεται
Το trend του παγωμένου γιαουρτιού που εξαπλώνεται σαν ιός στους δρόμους της Αθήνας δεν θα μπορούσε να μην φτάσει και στην πόλη των καλοφαγάδων. Τρία από τα frozen yogurt bars που ανέλαβαν να μας προσφέρουν το επιδόρπιο, μετά τις ατασθαλίες μας στα παραπάνω εστιατόρια περιμένουν στην καρδιά ή στα προάστια της πόλης να παγώσουν απολαυστικά τον ουρανίσκο σας:

-FYC (Αγίας Θεοδώρας 15 και Αγίας Σοφίας)
Πολλές ήταν οι διαφωνίες και οι αμφισβητίες της πεζοδρόμησης της Αγίας Σοφίας, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το Frozen Yogurt Café που άπλωσε τα τραπεζάκια του στην δροσερή συμβολή των δύο πεζοδρόμων του κέντρου έχει γίνει μια must στάση για ανεφοδιασμό δροσιάς. Η «συνταγή» γνωστή: Διαλέγετε γιαούρτι (light ή πλήρες), και προσθέτετε toppings, όπως φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς, πραλίνες και γλυκά του κουταλιού. Το FYC προσφέρει επίσης smoothies, κρέπες, βάφλες, σνακ και καφεδάκι που μπορείτε να τα απολαύσετε στα χαριτωμένα τραπεζάκια στον πεζόδρομο. http://www.fyc.gr/

-Chillbox (Κούσκουρα 7, Καλαμαριά) 
Η γνωστή αλυσίδα με τα χαρακτηριστικά μωβ κουτάκια στα οποία απολαμβάνετε το παγωμένο γιαούρτι σερβίρει τις γεύσεις της στους Θεσσαλονικείς, με το γνωστό σύστημα self-service: Παίρνετε κυπελλάκι, γεμίζετε μόνοι σας από τις επιλογές γιαουρτιού (απλό, φράουλα, σοκολάτα, μάνγκο) και προσθέτετε μόνοι σας τα toppings της επιλογής σας, ενώ στο τέλος οι υπάλληλοι ζυγίζουν το κυπελλάκι, το τοποθετούν στο chill-box και το γιαούρτι σας είναι… του κουτιού.

-My Yogurt (Παλαιών Πατρών Γερμανού 9
Εδώ οι γεύσεις του γιαουρτιού προσφέρονται σε μεγαλύτερη ποικιλία, καθώς έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε κλασική, σοκολάτας, βανίλια Μαδαγασκάρης, φράουλα, καρπούζι και πράσινο μήλο. Για πιο «ένοχες» απολαύσεις, συνδυάστε με μπουκιές brownies ή hot fudge chocolate, ενώ για λιγότερες τύψεις, συνοδέψτε με εξωτικά φρούτα ή ξηρούς καρπούς και μούσλι. Το My Yogurt φροντίζει άλλωστε να σας ενημερώσει πλήρως για την διατροφική αξία κάθε γεύσης – δείτε αναλυτικά εδώ

*Coo café bar (Β. Ηρακλείου 4, πλατεία Χρηματιστηρίου)

Ένας παλιός καθρέφτης δίπλα στα ρετρό τραπεζάκια. Ένας vintage καναπές και πάνω του ένας πολυέλαιος. Ράφια με ψαγμένα βιβλία και προβολές στον τοίχο. Live performances και events ή απλώς καφές και θεσσαλονικιώτικα free press στο πεζοδρόμιο. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν την «Coo αισθητική» που συστήνει το γλυκύτατο αυτό εναλλακτικό στέκι, λίγο πιο κάτω από την κεντρική πιάτσα της Συγγρού και της Βαλαωρίτου. Από τα μέσα Αυγούστου, μάλιστα, το Coo ανανέωσε τους χώρους του και το δυναμικό του, και σχεδιάζει μια νέα δυνατή σεζόν με guest DJs και special events. 

*Froyd’s cocktail bar (Καλαποθάκη 3

Ακόμη δεν έχει γιορτάσει τα πρώτα του γενέθλια, και το κοινό της Θεσσαλονίκης το έχει λατρέψει για το μεγάλο του «άσο» στο μανίκι, που δεν είναι άλλος από τα cocktails που σερβίρει. Το Froyd’s cocktail bar βάζει στην εξίσωση τον μοντέρνο χώρο του, τις δυνατές μουσικές του και την τοποθεσία του σε έναν από τους πιο όμορφους πεζόδρομους της πόλης και διοργανώνει πολλά events για να δοκιμάσουμε όλο και περισσότερες προτάσεις από την ενδιαφέρουσα cocktail list, στην οποία οι τιμές κυμαίνονται στα 6-9€.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v