7 νέα στέκια στην Θεσσαλονίκη

Ένα καλλιτεχνικό μπαράκι που αγαπάει το θέατρο. Φαγητό σε όμορφες αυλίτσες στις στοές της πόλης. Ξενύχτι στο λιμάνι και πάρτι που ξεκινούν από το μεσημέρι και τελειώνουν νωρίς το πρωί. Επτά φρέσκιες θεσσαλονικιές διευθύνσεις φροντίζουν για την βόρεια διασκέδασή μας.
7 νέα στέκια στην Θεσσαλονίκη
του Γιώργου Κόκουβα

Αν η διασκέδαση είναι ένα σύννεφο και κινείται πάνω από την πόλη, δημιουργώντας κάθε περίοδο και μια καινούρια πιάτσα, στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, το σύννεφο έχει… μπαστακωθεί για τα καλά στο κομμάτι που ξεκινά από την Εγνατία, περνά από την Συγγρού και την Βαλαωρίτου και παίρνει γεύση από το λιμάνι. Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός πως όχι μόνο η συγκεκριμένη περιοχή διατηρεί γεμάτα τα μπαράκια της κάθε βράδυ, αλλά κάθε μήνα ξεπηδά και ένα καινούριο.
Όπως ένα καλλιτεχνικό μπαράκι σε μια στοά, που παρουσιάζει αυτοσχεδιαστικά θεατρικά. Ή όπως ένα γαλλικό μπιστρό λίγο πιο κάτω ή μια «ταπεινή» φιλότεχνη ταβέρνα με εκλεκτό ελληνικό φαγητό στα Άνω Λαδάδικα. Οκτώ νέα all day στέκια για καφέ, ποτό ή φαγητό στην πιο ζωντανή πλευρά της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν να προκαλούν το «σύννεφο» να συνεχίσει να βρέχει. 

*Coq au Zen (Βαλαωρίτου 37, τηλ: 2310520119)
Βρίσκεται σε μια μικρή στοά, καλά καμουφλαρισμένη ανάμεσα στα παλιά εμπορικά καταστήματα του δρόμου, αλλά θα μπορούσε να είναι κάπου σε μια συνοικία του Παρισιού. Το all day bistrot που έλαβε θέση στην πιάτσα της Βαλαωρίτου ενδείκνυται για δροσερό καφέ στα τραπεζάκια του, αλλά ετοιμάζει και νόστιμες γαλλικές συνταγές για όσους πεινάσουν – ό,τι πρέπει για lunch break από την δουλειά ή για χαλαρό «αγνάντι» στην περαντζάδα υπό τους απαλούς ήχους της jazz στην οποία έχει αδυναμία. 

*Ακαδημία (Αγ. Μηνά 3, τηλ: 2310521803)
Συνεχίζουμε με ελληνικές γεύσεις, σε έναν χώρο που «νεοκλασσικίζει» εξωτερικά, και τείνει να γίνεται πληθωρικός στο εσωτερικό. Το εστιατόριο «Ακαδημία» στα Άνω Λαδάδικα άνοιξε πριν λίγους μήνες, φρόντισε να διακοσμήσει τον χώρο του με πολλούς πίνακες ζωγραφικής και τραπέζια που θυμίζουν ταπεινό αλλά ευχάριστο ταβερνείο, ενώ πληθωρικές είναι εκτός από την διακόσμηση και οι γεύσεις του μενού του. Κάθημερινά, προτείνει κι ένα διαφορετικό μενού ημέρας, ενώ τα υλικά του είναι πάντα αγνά και το σέρβις εξαιρετικό – το ίδιο και οι τιμές, αφού για ένα χορταστικό γεύμα, δύσκολα θα υπερβείτε τα 15€ κατ’ άτομο. Τα μεσημέρια της Κυριακής υπάρχει live μουσική με ελληνικούς ήχους.

Τους τελευταίους μήνες, μάλλον ο χώρος στα στενά της Βαλαωρίτου στριμώχτηκε υπερβολικά από νέες αφίξεις, γι’ αυτό το επόμενο βήμα ήταν η επέκταση στις δροσερές στοές της Εγνατίας. Εκεί που άνοιξε πρώτη η «Cantina Mexicana» την οποία σας συστήσαμε σε προηγούμενο δημοσίευμα για την Θεσσαλονίκη, την σκυτάλη πήρε το Fox Trot, το café-bar του γνωστού ηθοποιού Ιεροκλή Μιχαηλίδη. Κι επειδή δεν μπορούσε να αφήσει την ιδιότητά του παράμερα, εκτός από τα προσεγμένα κοκτέιλ του Κουβανού bartender, φρόντισε να χαρίσει στον χώρο θεατρική αύρα: Κάθε Δευτέρα στις 21.30, παρουσιάζεται το αυτοσχεδιαστικό θεατρικό «Αυτοσχεδιάζοντας στο Fox Trot» με τους νέους ηθοποιούς Δέσποινα Κολτσιδοπούλου, Κωνσταντίνο Μητρογώγο, Ηρακλή Τζαφέτα, Πέτρο Φραγκόπουλο και Χριστόφορο Χριστοφορίδη. 

*Favela (Στοά Λέβη, πλ. Ελευθερίας)
Το εστιατόριο με το καλύτερο όνομα της πόλης –αλλά και με ένα από τα πιο υπερτιμημένα μενού επίσης- η Barθelonica, ολοκλήρωσε τον κύκλο της και πλέον, ως Favela, εστιάζει στις δυνατές μουσικές, στους πολύ καλούς DJs και στην χορευτική διάθεση που προσπαθεί να εμφυσήσει στους θαμώνες της. Πάντως, η ethnic διακόσμηση τα καταφέρνει εξ αρχής να μας φτιάξει την διάθεση. Τα ποτά κυμαίνονται στα 6€ ενώ τα κοκτέιλ στα (τσιμπημένα) 10€.

Βιομηχανικός αέρας στην διακόσμηση, πιο formal διάθεση στο dress code, δυνατές εναλλακτικές αλλά και mainstream μουσικές από τους εκάστοτε DJs και συχνά parties με εκλεκτούς καλεσμένους στο booth συνοψίζουν το σκηνικό στο Staϊn. Μάλιστα, στα τελευταία δεν γίνονται… εκπτώσεις στην διάθεση για χορό, καθώς πρόσφατα έφτασε ως εδώ η τάση του Limitless party, το οποίο ξεκινά στις 15.00 το μεσημέρι. Αναμένουμε τα επόμενα χτυπήματά του.

Το Markiz bar δηλώνει ότι «τα λέει ελληνικά» και συγκεντρώνει με αυτή την υπόσχεση τους πιο ξενύχτηδες εκ των φαν της εγχώριας μουσικής σκηνής και των mainstream αλλά και πιο λαϊκών ακουσμάτων στην πιάτσα του λιμανιού. Εδώ θα συναντήσετε και συχνά lives νέων Ελλήνων καλλιτεχνών ή guest DJs από αθηναϊκές ομάδες που υπόσχονται να μη φύγετε αν δεν πάει 7.00 το πρωί. 

*My Pub (Κατούνη 30, τηλ: 2315002830)
«Μία μοντέρνα παλιομοδίτικη pub» δηλώνει πως είναι η συγκεκριμένη νέα άφιξη στην περιοχή πέριξ των Λαδάδικων και θέλει να αναδείξει την «βρετανική πλευρά της Θεσσαλονίκης». Μεγάλη ποικιλία στις ετικέτες μπύρας, νόστιμο φαγητό, ένας επιπλέον όροφος για μπιλιάρδο και συμπάθεια και πολλά events, όπως jazz, nu disco, swing και funk dj sets, μέχρι και συμμετοχές στο… Beer Pong Competition. Σωστά καταλάβατε, δεν είναι μια συνηθισμένη pub. Ακριβώς επειδή είναι. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v