10 αγαπημένα «μυστικά» στέκια στα Εξάρχεια

Τριγυρίζουμε στις αγαπημένες μας γειτονιές των Εξαρχείων και ξετρυπώνουμε 10 παλιές και ολοκαίνουριες διευθύνσεις που μας καλωσορίζουν πρωί-βράδυ, χειμώνα-καλοκαίρι, στην πιο εναλλακτική πιάτσα της Αθήνας. 
10 αγαπημένα «μυστικά» στέκια στα Εξάρχεια
του Γιώργου Κόκουβα

Παντού μπορείς να βρεις γωνιές με χαλαρή διάθεση. Σε οποιαδήποτε περιοχή θα βρεις στέκια με «φρέσκες» φάτσες. Οπουδήποτε στην Αθήνα μπορείς να βρεις ψαγμένα κοκτέιλ, φτηνό σπιτικό φαγητό ή εναλλακτικά στέκια. Σε μία μόνο γειτονιά, όμως, μπορείς να τα βρεις όλα μαζί και στον υπερθετικό βαθμό. 
Στο Floral χορέψαμε swing υπέρ του δέοντος. «Χτίσαμε» το Ginger Ale, στα απολαυστικά του happy hours. Την σανγκρία του Salero την αναγνωρίζουμε πλέον ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες, και το φθηνό σπιτικό φαγητό του Μπαρμπα Γιάννη και του Κυματοθραύστη τα έχουμε γευθεί και με το παραπάνω. Σήμερα, τριγυρνάμε σε δέκα άλλες γωνιές, πιο «μυστικές», που κρατούν ψηλά την σημαία της καλοπέρασης στα Εξάρχεια. 

Από γαλλικό μπιστρό μέχρι μερακλίδικο μαγειρείο, από λογοτεχνικά café μέχρι «αμαρτωλές» πιτσαρίες και ανταλλακτικά στέκια, κι από μπαράκια στο πλακόστρωτο μέχρι καινούρια hotspots για ξενύχτι, η πιάτσα των Εξαρχείων μοιάζει να συγκεντρώνει ό,τι πιο ζωντανό κινείται στα πέριξ του κέντρου, τυλιγμένο σε μποέμ περιτύλιγμα και σερβιρισμένο με άφθονες δόσεις γκράφιτι και εναλλακτικότητας. 

*Τζιζ 
(Ναυαρίνου 12, τηλ: 210 3633120)

Στο 12 της οδού Ναυαρίνου, εκεί που τα Εξάρχεια συναντούν το Κολονάκι, έκανε αυτόν τον χειμώνα την εμφάνισή του το Tziz, που ανανέωσε την περιοχή με τις ψαγμένες μουσικές του, που κινούνται από την funky jazz μέχρι την indie, τα απολαυστικά του κοκτέιλ –αγαπήσαμε το Τζιζ home cocktail, το Bramble και το Safron Martini, και τα προσεγμένα πιάτα ημέρας του. Τα τελευταία μπορείτε να τα απολαύσετε το μεσημέρι, μαζί με τον καφέ σας, είτε στα χαριτωμένα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, είτε στο άνετο industrial πατάρι. Τα parties είναι θεσμός στο Tziz, αφού κάθε εβδομάδα οι DJs και οι θεματικές εναλλάσσονται, και το ισόγειο παίρνει φωτιά. 
{Το Tziz αυτές τις ημέρες είναι διακοπές – οι πόρτες του ανοίγουν και πάλι στις 20 Αυγούστου}

*Σέλας 
Ο ορισμός του «κρυμμένου» café, το «Σέλας» καταφέρνει να παραμείνει κοινό μυστικό για όσους ξέρουν να μπλεχτούν στα στενά πάνω από την Χαριλάου Τρικούπη. Εκεί, σε ένα από τα πιο λουλουδιασμένα σοκάκια της πόλης, την οδό Καλλικράτους, απλώνει τις πολύχρωμες καρέκλες του στο πλακόστρωτο, μακριά από αυτοκίνητα, μακριά από την φασαρία της πλατείας, και κοντά στην χαλαρή διάθεση-σήμα κατατεθέν των Εξαρχείων. Αγαπημένη μας ώρα στο Σέλας, πρωί Κυριακής για καφέ και εφημερίδες, ή το απογευματάκι, για λίγη δροσιά – τα όμορφα μπαλκόνια τριγύρω θα σας κάνουν να αισθανθείτε πως βρίσκεστε σε νησί. Αν το επιλέξετε για βραδινό ποτάκι, δεν θα σας απογοητεύσει – τουλάχιστον από άποψη τιμών, αφού το απλό ποτό στοιχίζει 5 ευρώ και το κοκτέιλ 6,50. 

Απέναντι από το αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο της πλατείας Ναυαρίνου, τον περασμένο Μάιο, κατέφτασε ο… Τσέχοφ. Βυσσινί πινελιές (όπως αρμόζει σε έναν Βυσσινόκηπο) και χαριτωμένα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, που γίνονται ακόμη πιο ατμοσφαιρικά και ρομαντικά το βράδυ, όταν ανάβουν τα κεράκια πάνω τους, συνθέτουν το σκηνικό του πιο θεατρόφιλου café bar της περιοχής. Στα χνάρια του Τραλαλά, ο Βυσσινόκηπος συγκεντρώνει καθημερινά νέους ηθοποιούς, ανθρώπους του θεάτρου και φιλότεχνους θαμώνες, ενώ οι πίτες και τα χειροποίητα σνακ συνοδεύουν το καφεδάκι το πρωί και τα λαχταριστά κοκτέιλ ρέουν άφθονα το βράδυ. Ο Βυσσινόκηπος, με χαλαρές βραδιές αλλά και  blues ,jazz, soul και funky ήχους, θα μας κρατήσει συντροφιά χωρίς διαλείμματα – θα παραμείνει ανοιχτός ολόκληρο τον Αύγουστο. 

*Σπίρτο  
(Τζαβέλα 9, τηλ: 210 3303611)
Όσο στην Ζωοδόχου Πηγής και στην πιάτσα της Μεσολογγίου τα μικρά café bars στοιχίζονται το ένα δίπλα στο άλλο και σφύζουν από βαβούρα, στον μικρό πεζόδρομο της Τζαβέλα, το Σπίρτο απλώνει τα τραπεζάκια του στην αυλή του, κάτω από κολώνες με graffiti και δίπλα από καταπράσινα παρτέρια – πιο Εξάρχεια δεν γίνεται. Καθημερινά σερβίρεται εκτός από καφές, ρακή και μεζέδες ημέρας, ενώ οι τιμές είναι εξίσου… ροκ με τα ακούσματα του μαγαζιού (ποτό 5,50€, καφές από 1,70 ως 3€, κρασί ή μπύρα από 2,50€).  

*Σβούρα 
Αν ξεμακρύνουμε λίγο προς την Νεάπολη, θα συναντήσουμε πάνω στην Χαριλάου Τρικούπη, λίγο πριν φτάσουμε στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, το μικρό μυστικό της περιοχής, που λέγεται «Σβούρα». Θα το αναγνωρίσετε από το χρώμα που δίνει στον γκρίζο δρόμο, από τα κουτάκια με τους αριθμούς, σχηματισμένα στο πεζοδρόμιο με κιμωλία, έτοιμα για μια παρτίδα «κουτσό», και από την μεγάλη σβούρα που κρέμεται από το ταβάνι. Περάστε τον κυρίως χώρο και συνεχίστε μέχρι πίσω, στην μικρή αυλή, που κρύβεται ανάμεσα σε πολυκατοικίες, καταφέρνοντας να έχει πάντα δροσιά από τη μία, αλλά και να δημιουργεί την αίσθηση αστικής «οικειότητας» με την γειτονιά. Ανοιχτή από το πρωί για καφέ και αργότερα για ουζάκι, κρασί ή ποτό, η Σβούρα διανυκτερεύει με ωραίες γεύσεις - η σαλάτα Σβούρα, τα πιτάκια, το λουκάνικο και όλα τα μεζεδάκια της είναι προσεγμένα και οικονομικά.  

*Ζάχαρη κι Αλάτι 
(Βαλτετσίου 47, τηλ: 210 3801253)

Ελλάς-Γαλλία, συμμαχία στα Εξάρχεια, αφού εδώ και έναν περίπου χρόνο που έχει ανοίξει, το café bar bistro της Βαλτετσίου μας έχει κλέψει την καρδιά, με την όμορφη αυλή του, τις εναλλακτικές μουσικές βραδιές του με live πιάνο, τα κοκτέιλ που σερβίρονται στον πάνω όροφο, ο οποίος «βλέπει» απέναντι στο θερινό σινεμά, και τις γλυκές και αλμυρές γεύσεις από την Ελλάδα και τη Γαλλία (εξ ου και το όνομά του). Ελαφρώς «τσιμπημένες» οι τιμές των πιάτων, αλλά οι προσεγμένες γεύσεις και το food styling, σε συνδυασμό με την αίσθηση παλιάς Αθήνας, αξίζουν τον κόπο.

(Ιπποκράτους 118, τηλ: 211 3003580) 
Άλλη μία γωνιά που αγαπά τις τέχνες, φιλοξενεί τους φίλους του βιβλίου, και τους «βολεύει» στον άνετο χώρο των εκδόσεων Μεταίχμιο. Συναντήσεις, σεμινάρια, βιβλιοαγορές, εικαστικές εκθέσεις και φυσικά, ανάγνωση, διαδραματίζονται καθημερινά, συνοδεία καφέ που μπορείτε να προμηθεύεστε από το κουζινάκι του πολυχώρου και να τον απολαμβάνετε στο αίθριο. Τον Αύγουστο ο Πολυχώρος Μεταίχμιο θα παραμένει ανοιχτός καθημερινά από τις 9.00 ως τις 16.00 και τα σαββατοκύριακα από τις 9.30 ως τις 14.30. 
 
(Μπενάκη 69Α, τηλ: 210 3300237)

Όμορφο ντεκόρ, όμορφα λευκά τραπέζια, όμορφα διαμορφωμένο κτίριο και «αυλίτσα» στο πεζοδρόμιο, αλλά ακόμη πιο όμορφες είναι οι γεύσεις στο Ριφιφί, που παίζει ευφάνταστα με την ελληνική κουζίνα και προσφέρει εκτός από το σταθερό του μενού, νόστιμα μαγειρευτά ημέρας, στα οποία και θα πρέπει να επικεντρώσετε την προσοχή σας. Κουνέλι κρασάτο, χοιρινό σιγοψημένο στη λαδόκολα και κατσικάκι με αμπελόφυλλα είναι μερικές από τις σπεσιαλιτέ του πρόσφατα ανανεωμένου Ριφιφί (περί τα 20€ κατ’ άτομο). 

Μία από τις πιο ιδιαίτερες πίτσες στην πόλη σερβίρει η Mystic Pizza, και προτείνει τις Mystic συνταγές της, με την βιολογική κάνναβη, που «αποτελεί προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας και μεγάλων παρεξηγήσεων», όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της. Αποτελεί αγαπημένο στέκι των χορτοφάγων, αλλά και όσων αγάπησαν τις Mystic συνταγές της: Mystic Bio olive με τυρί, φρέσκια ντομάτα, φρέσκα μανιτάρια, ελιές, φέτα, πιπεριά, κρεμμύδι, ρίγανη, Mystic Bio green με τυρί, κολοκυθάκι, μελιτζάνα, μπρόκολο, καρότο, ελιές και Mystic Bio classic με τυρί, ζαμπόν, μπέικον, πιπεριά. Σερβίρονται επίσης ζυμαρικά και γλυκά υγιεινής διατροφής (περί τα 15€ κατ’ άτομο). 

(Σπ. Τρικούπη 21, τηλ: 210 3801375)
Στο στέκι του συνεταιρισμού του Σπόρου, η αλληλεγγύη και το ρεύμα των ανταλλακτικών δικτύων που έφερε η κρίση, βρήκαν την πιο ενεργή κοινότητά τους. Ανταλλακτικά και χαριστικά παζάρια, προϊόντα παραγωγών που δημιουργούν με συλλογικό τρόπο, συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης λαμβάνουν χώρα στην γωνιά του Σπόρου, καθημερινά από τις 11.30 ως τις 15.00, και από 17.30 ως 20.30 τις Τρίτες, Πέμπτες και Παρασκευές. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v